Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Штрајк: Друга рунда наставка преговора

 

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА И ДВА СИНДИКАТА ПРОСВЕТЕ

 

Разговори представника синдиката Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије и представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја настављени су данас, уз присуство миритеља из Републичке агенције за мирно решавање радних спорова проф. др Живка Кулића.

Преговорима су присуствовали Драган Матијевић и Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије, Миодраг Сокић, Милан Трбовић и Милорад Антић из Синдиката радника у просвети Србије и др Зоран Костић и Наташа Ћирић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

На састанку је дошло до приближавања ставова у циљу решавања спорних питања. Договорено је да се разговори о захтевима синдиката наставе током ове недеље, после даљег консултовања и усаглашавања Министарства просвете, науке и технолошког развоја са надлежним органима и службама.

 

КОМЕНТАР СРПС:

 

И наставак преговора дао је добре резултате. Дефинисани су редослед тачака преговора и могућа решења. Као што у званичном саопштењу пише, договорено је „да се разговори о захтевима синдиката наставе током ове недеље, после даљег консултовања и усаглашавања Министарства просвете, науке и технолошког развоја са надлежним органима и службама“. Иако на изглед празна, ова фраза има пуно своје значење, а уједно представља и обавезу коју је Министарство просвете преузело на себе. Као што је инсистирао миритељ др Живко Кулић, да би се успело, потребно је да обе стране учине све што је у њиховој моћи. Да су преговори текли на овај начин све време, штрајк би одавно био завршен.

Ипак, два синдиката се не заваравају обећањима. О изласку из штрајка се не размишља, а о радикализацији ће, када је у питању СРПС, бити говора иза ускршњег распуста.

2Comments

  1. Marko каже:

    Informisao sam se.Podmecu nam PKU da bi odustali od materijalnih zahteva Ne pristajte na to!PKU posto su ga potpisala dva sindikata vazi za sve zaposlene.Nasim predsednicima po zakonu o radu pripada izmedju 5 i 10 procenata,ostatak do 12 mozemo im nadoknaditi iz clanarine.Da ne mogu biti tehnoloski visak ,vazi i za njih.To sto jedan nas predstavnik ne moze biti clan komisije za tumacenje PKU je besmileno jer ta tumacenja ne obavezuju nikog,u skoli do moje,sud je doneo odluku potpuno suprotnu od one koju mu je sugerisala,predocena odluka te komisije.Kljucni su finansijski rezultati strajka,istrajte .

Top