Home >> Друштво,Екскурзије >> СТРАХ ОД НАПАДА: Родитеље у Србији плаше екскурзије

  • Коментари су искључени на СТРАХ ОД НАПАДА: Родитеље у Србији плаше екскурзије
СТРАХ ОД НАПАДА: Родитеље у Србији плаше екскурзије

Од школовања се, кажу просветари, најбоље упамте одмори и екскурзије, а многи средњошколци ове године имаће једну успомену мање. Бројне су школе које неће ни организовати путовања за своје ученике, јер је интересовање мало.

СТРАХ ОД ТЕРОРИСТА

Главни разлог је што родитељи немају довољно новца да плате путовања, а многи се брину и за безбедност деце, с обзиром на многобројне терористичке нападе широм Европе. Родитеље је посебно заплашио напад у Ници, која је матурантима једна од обавезних станица на Азурној обали.

Ни Министарство просвете, нити Министарство спољних послова нису издали никакву препоруку о безбедним или ризичним дестинацијама, па директори школа сами процењују где би било прикладно да школарци отпутују.

– Матуранти следеће недеље путују преко Азурне обале у Шпанију. Ранијих година једно ноћење је било у Ници, а сада смо га заменили Санремом. Кроз Француску само пролазимо – објашњава Јасмин Николовски, директор Гимназије Патријарх Павле (Петнаеста гимназија у Београду).

– Не могу сва деца да плате, али је ипак интересовање велико. Путују сва одељења. Цена је око 400 евра, на десет рата, за осмодневно путовање.

Ученици трећег разреда ове школе обилазиће север Италије, по цени од 300 евра за недељу дана. Ту су, каже, укључени сви трошкови. Ђаци првог разреда требало би да иду у ужички крај, до Таре, Дрвенграда и Вишеграда. Други разред обилазиће знаменитости Војводине. Обе екскурзије требало би да коштају по стотинак евра за три дана.

Приликом избора дестинације за екскурзију ученика треће и четврте године Графичке школе основни критеријум је била безбедност ученика. Одлучено је да матуранти путују у северну Италију, а њихови годину дана млађи другари обићи ће средњу Европу. Цена за пет дана је од 200 до 230 евра, са урачунатим дневницама и плаћање у осам рат.

– Проценили смо да су ово тренутно најбезбедније локације – објашњава Велибор Божовић, директор школе. – Иако је било предлога да се путује у Шпанију, Грчку и Турску, од тога смо одустали, јер мислимо да није безбедно за ученике.

Пут Апенинског полуострва кренуће и ученици четвртог разреда Пете београдске гимназије, а аранжман од осам дана кошта 318 евра. Ђаци треће године путују у Грчку, а за седам дана родитељи су издвојили 259 евра.

– Родитељима је, углавном, најбитнији материјални моменат, док је нама на првом месту безбедност деце – каже Савић Минић, директор Пете београдске гимназије. – Контактирали смо са нашим конзулатом у Солуну, где нам је потврђено да нема безбедносних ризика за путовање.

Ученици Медицинске школе „Београд“ тек ће се изјашњавати да ли ће ићи на путовање или не. Последње две године ђаци ове школе нису ишили на екскурзију, јер није било довољно заинтересованих. Директорка школе Нада Трифковић признаје да би волела да и ове године буде тако.

– Нисам жива тих седам дана док се ђаци не врате са екскурзије, а вероватно сам и једина директорка која се радује кад одлуче да не иду на екскурзију. Безбедност ђака је на првом месту, а данас више нигде није безбедно. Битан је и економски моменат, јер осим аранжмана, треба дати деци џепарац, купити нешто од гардеробе… – искрена је Нада Трифковић.

Прошлогодишња генерација матураната Политехничке школе у Крагујевцу није ни ишла на матурску екскурзију због малог интересовања. Потребно је да се 60 одсто ученика изјасни, да би путовање било организовано. Ове године матуранти ће највероватније ићи и то на север Италије.

– Завршавамо јавне набавке, а екскурзије ће бити на пролеће – каже Синиша Којић, директор ове школе. – Цена је 180 евра, остају четири дана, а урачунати су сви пропратни трошкови. У току је изјашњавање ђака првог и другог разреда, али је интересовање веома мало. Цена је око 7.000 динара, за обилазак Шаргана, Таре, Дрвенграда…

Синиша Којић објашњава да се школа труди да ученике пошаље на размене са другим школама, тако да не морају ништа да плате. Недавно је, захваљујући немачком ГИЗ-у, цело одељење заваривача путовало у Суботицу.

И ЏЕПАРАЦ ТРОШАК

ИАКО је плаћање на рате, екскурзије су огроман удар на породични буџет. Ако имају матуранта и основца, родитељи треба да дају око 500 евра само за путовање, а ту је и џепарац који за осам дана иностранства не може да буде мањи од 200 евра. Често се баш за екскурзију купују нове фармерке или патике.

(„Новости“)

Top