Home >> Друштво,Образовање,ПКУ,Синдикат >> Шта то крију директори школа?
nedic

Дејан Недић, председник Скупштине ДДШС

 

Директори школа крију податке о свом радном месту

 

Шта то крију директори школа?

 

Удружење грађана под именом „Друштво директора школа Србије“ упутило је допис Министарству просвете, у коме протестује против захтева синдиката просвете да директори школа доставе податке о својим радним местима.

У допису ДДШС се тврди да је „недопустиво да синдикални представник од инспекцијских органа тражи ове податке“.

Овај захтев је потекао од Ружице Тодић Брдарић, представнице у Радној групи за праћење ангажовања запослених у просвети, испред Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“.

ДДШС пренебрегава чињеницу да се овлашћеним представницима синдиката мора  омогућити и приступ свим радним местима и информацијама, ако је то потребно у циљу заштите права запослених, утврђених законом. Информације о слободним радним местима  и запошљавање технолошких вишкова на тим „скривеним“  радним местима које  не оглашавају директори  и  чувају их за себе  у случају  да не буду изабрани у другом , трећем или већ “н“ том мандату, сигурно јесте информација која се крије, чим   ДДШС покушава да се „обрачуна“  са представницима синдиката који те информације траже.

Министарство просвете је, после прошлогодишњег великог штрајка, а на захтев свих синдиката, основало Радну групу за праћење расподеле вишкова, како би се појачала контрола над радом школа. Наиме, тада су синдикати указали на велике пропусте у раду школа, пре свега у раду неких директора.

Између многих неправилности, установљено је да многи директори школа – крију своја радна места!

Министарство просвете је било спремно да се, у склопу расподеле вишкова, реши и овај проблем. Међутим, заказало се на терену.

Само у Београду, око 156 (од укупно 270) директора не жели да обавести министарство у ком су мандату и да ли су на своје упражњено радно место наставника запослили новог наставника. Они од Школске управе Београд једноставно „крију“ тај податак како би своје упражњено радно место сачували за себе уколико у следећем мандату не буду поново изабрани за директора. За то време, та радна места „покривају“ лица ангажована на одређено време, и то годинама.

Испоставило се да су тврдње синдиката о чврстој повезаности многих директора са неким службеницима у Министарству просвете и у Школској управи Београд тачне и да са њима неће бити лако.

Потврда сумњи у овај ланац корупције у просвети је и смена неколико службеника Министарства просвете са руководећих функција у последњих девет месеци.  Већина њих су радили у сектору инспекцијских послова.

 

Да ли „Друштво директора школа Србије“ штити интересе школе или своје личне интересе?

 

Протест ДДШС говори и више: не само да крију радна места, већ, супротно Закону о доступности информација од јавног значаја, крију и информације о томе. Штавише, отворено се супротстављају спровођењу закона од стране просветних власти.

Поставља се питање: кога представља ДДШС, шта су мотиви и циљеви постојања таквог једног друштва грађана? Да ли они штите интересе школе или личне интересе директора школа?

После позивања на одговорност представника синдиката и  забрана  приступа информацијама од јавног значаја од стране ДДШС, поставља се  врло здраворазумско питање:  какве ми  данас директоре школа  имамо и чији они  интерес  штите изузев свог?

 

Прочитајте допис ДДШС у прилогу:

 

Допис ДДШС

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И

ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Начелнику, Мирославу Стаменковићу

 

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И

ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Школска управа Београд

Руководиоцу, господину Милану Јоксимовићу

 

ПОМОЋНИКУ СЕКРЕТАРА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ

Госпођи Верици Ковачевић

 

 ПРЕДМЕТ. Обраћање «Друштва директора школа Србије»

 

Поштовани господине Стаменковићу ,

У име нашег чланства, тачније у име директора основних и средњих школа Београда, и који јесу и који нису наши чланови, обраћам Вам се са молбом,  да убудуће не поступате по пријавама  особа и лица која нису овлашћена да то траже од Вас и надлежних органа.

Повод за наше обраћање Вама је  налог председницима Актива директора града Београда од 09. марта 2016.г., од стране Просветне инспекције града Београда, да сви  директори града Београда доставе податке који се односе на радно место директора и све у вези са тим.

Недопустиво је да синдикални представник, у овом случају Ружица Тодић Брдарић, из Гранског синдиката просветних радника Србије «Независност», као члан радне групе  за праћење ангажовања запослених у просвети, од инспекцијских органа нашег Министарства  тражи податке и реакцију, изван своје надлежности и ван својих компетенција.

Одакле право синдикалном представнику да  захтева информације које су у вези са директорима школа?

Чињеница је,  да те податке поседује наше Министарство и Школска  управа Београда, тако да је потпуно неоснована реакција и захтев који је прослеђен директорима школа.

Директори школа Београда, као одговорни руководиоци, ће и овога пута одговорити на  захтев Просветне инспекције сигурно, али Вас у име «Друштва директора школа Србије» молим да се направи граница  шта су и чије су надлежности убудуће, и молимо да не дозволите да поменути синдикалци, родитељи и остали,  исказују овим непоштовање  према директорима школа,  који раде и изгарају у веома тешким условима, какви су данас за руковођење у просвети.

Срдачан поздрав,

 

Председник Скупштине ДДШС

Дејан Недић, дипл. економиста, с.р.

 

 

 

 

8Comments

 1. gabrijela каже:

  Ovim putem zelim da cestitam 65 rodjendan direktoru graficke skole u Bg i pozelim mu srecne dane u penziji. Uprkos tome sto vise nece moci da se dere na nastavnicko vece, preporucuje im da redovno piju terapiju, prima preko veze i izbacuje bez veze, zatrpava odeljenja najgorim ucenicima iz najgorih skola, spletkari medju tetkicama, prihoduje od skolske stamparije, leci komplekse mladim koleginicama, pijano tetura hodnicima…., uzivace secajuci se kako je bio veliki i vazan…Molim ministra da mu to omoguci i time pomogne njemu da se resi bede(nas), a nama da se resimo njega. I sve po zakonu.

 2. jašta каже:

  Ovo je smejurija. Tip iz Društvanca direktora ladno se obraća i u ime onih koji nisu članovi, a članici Radne grupe spočitava članstvo u sindikatu.
  Dovoljno da mu ništa ne verujem, osim da ŠU i ministarstvo imaju sve podatke. – Imaju, i na tome profitiraju.

 3. gabrijela каже:

  Evo, ovaj nas u Gr*fi**oj izgore nacisto..od alkohola, iznutra.. More ga silne brige, 1.aprila puni 65 godina i 50 godina radnog staza..Titin pionir bese kad je poceo da doprinosi zajednici.. Sad ga brine apri-li-li-li…Hteo bi, prica se u nasoj ustanovi, da sindikat zamoli ministra da on jos malo pretekne, godinicu-dve, ne ide mu se kuci kod babe, a i Fontanu mu zatvorili… U skoli mu divno, peva hodnicima, hlade ga umilnim osmesima mlade profesorke na odredjeno, sta ce, gori im pod nogama, opsluzuju pomocnice bez fonda u nastavi a sa sitnom decom u skoli… Vazan je on, nije bilo ko.. Steta je da samo baba njegova kod kuce uziva u kvalitetu tog bozjeg ceda u godinama…To je teren za Nedica: zasto da se direktoru ogranici broj mandata, zasto da se podaci o njegovom radnom mestu iznose javno? Naprotiv, treba im omoguciti da ne idu ni u penziju, sve dok na svom radnom mestu sasvim ne dogore. Od rada, naravno, kao ovaj nas.

 4. Ljubisa каже:

  (Ne)znam po kom osnovu je stvorena grupa direktora kao pravno lice, mislim da je suprotno Ustavu, ali ostavimo sada to. Ovde je sustina da se bore ovi direktori samo ZA SEBE da budu veciti i nepromenljivi (neka naprave od svog novca svoje skole pa neka sede do smrti). SUSTINA svega je ograniciti broj uzastopnih mandata direktorima na DVA uzstopna madata i TACKA, onda bi se vladali kao LJUDI, ovako se ponasaju kao … ZA ovaj princip koji vazi kod predsednika drzave, kod rektora, kod dekana mora biti i za direktore u drzavnim skolama. Na tome mora sidikat da insistira. I jos nesto, ko ima vise od dva UZASTOPNA mandata ODMAH da se skloni sa tog mesta. OVO je i razlog zasto treba da bude strajk. Ovo se samo STRAJKMOM regulise. Neki od te GLAVATE gospode su se usilili da ostaju direktori i nakon 65 godina zivota; npr. direktpor u Trgovinskoj skoli u Nisu ( Ministars se pravi nenadleznim, mislim da Ministar to nije ni citao nego neki njegov poverenik samo satvio faksimil Ministra); u isto vreme, u niskoj gimnaziji a za nastavnika matematike, koji je napunio 65 godina 2 nedelje pred kraj polugodista, ODMAH penzija, isterali ga iz ucionice, i doveli drugog da zakljuci ocene. Za nastavnika vazi zakon za direktore ne!!! SRAMOTA

 5. Marija каже:

  Gospođo Nedič,
  pojedini ili većina direktora to ne ćini jer trguju!!!
  Kriju slobodna mesta za partijske drugove i za prodaju. Sigurna sam da znate koliko košta jedno radno mesto u prosveti!!
  Zašto bi se direktori borili da ostanu na toj divnoj funkciji? Iz ljubavi prema školi, učenicima ideji obrazovanja i vaspitanja.
  U pitanju su uvek neki interesi. Najmanje je tu reč o interesima škole, učenika, nastavnika i dobrog obrazovanja!!!

 6. Marija каже:

  U kom svojstvu nastupa gospođa Todić? Da li je tačno da je gospođa odavno u penziji? S kojim pravom ona može bilo koga da zastupa, sem svog interesa ?
  Mislim, da gospođa, ukoliko se sama ne povuče, što nema izgleda, treba to da učini nadležna institucija.

  • admin каже:

   Госпођа Тодић је професорка електротехничке групе предмета у Електропривредној школи „Стеван Филиповић“ у Београду, а председник је ГСПРС „Независност“ за Београд. Јасно је кога она заступа и да не заступа личне интересе.

 7. милица каже:

  Прво: Закон уређује надлежности органа, па и синдиката, а не извршна власт, како мисли господин Недић.
  Друго: Евиденција о броју остварених мандата од стране директора који су сада у мандату не постоји, а јавна је тајна да су директори на различите начине избегавали законска ограничења у броју мандата итог лица.
  Треће: У школама се не чувају места само за директора већ и за њиховог помоћника тако да би синдикати морали то да спрече.

Top