Home >> Друштво,Образовање,ПКУ,Синдикат >> Шта је све ово требало Првој и ко ће сносити одговорност?

 

Коментар ФБГ: Законе треба поштовати, између осталог, и због тога да се и овакве појаве предухитре и спрече. Прва београдска гимназији није била потребна оваква „бламажа“. Зашто је до тога ипак дошло?

Кад лопов једном украде, највероватно не буде откривен. Али кад украде пет пута, та вероватноћа се приближава извесности.

Није ово први пут да Прва београдска гимназија „награђује“ своје запослене са по још једну годину плате и радног односа. Ово јој је пети пут, у последњих пет година. Михајло Ћулум је пети професор Прве коме је продужен боравак на радном месту, супротно закону. Четворо колега су успеле да се провуку и продуже свој радни век за по једну годину. Међутим, овога пута, сплетом двеју околности, Михајлу Ћулуму, професору историје, то није успело. Штавише, случај је доспео у јавност.

Прва околност је осетљив тренутак у коме се налази Прва београдска гимназија. Конкурс за избор директора школе је управо завршен. Школски одбор је за директора изабрао досадашњег директора Александра Андрејића (који је одговоран за овај скандал) и чека се евентуална несагласност министра. Ако она буде донета, конкурс ће бити поништен. На захтев Форума београдских гимназија, Синдикат радника у просвети Србије је министру просвете послао захтев да изда несагласност на овај избор, а један од разлога је и незаконито задржавање радника у радном односу, па и професора Ћулума. Неко је цео случај пријавио инспекцији, која је извршила увид и наложила хитно пензионисање професора Ћулума. 

Друга околност је та да је професор Ћулум омиљени ђачки професор, па је овог пута дошло до „жестоке“ реакције и ученика и њихових родитеља.

На крају, постављамо питање: Шта је све ово требало Првој београдској гимназији и ко ће сносити одговорност?

 

 

„24 čаsа“: Roditelji učenika Prve gimnazije sinoć održali sastanak: Sa decom ćemo se boriti za profesora Ćuluma

 

Autor: Radmila Bulatović, Foto: Milorad Milanković 02.10.2014. – 00:10 0:05 Komentara (0)

Roditelji učenika II-1 odeljenja Prve beogradske gimnazije okupili su se sinoć u školi kako bi podržali svoju decu u nameri da u školi zadrže omiljenog profesora, legendu Prve beogradske gimnazije, Mihajla Ćuluma (65) koji je u ponedeljak iznenada penzionisan.

Reporteri „24 sata“ sedeli su sinoć sa njima u školskim klupama. Roditelji nisu krili emocije, a nekima su i suze zasijale u očima dok su govorili o profesoru istorije Mihajlu Ćulumu.

Čvrsto rešeni da podrže svoju decu, danas će se obratiti i Ministarstvu prosvete i Ministarstvu rada, sa molbom da pronađu način da profesor, koji ima 65 godina života i 37 godina radnog staža, ostane u školi, kako bi na put izveo i tu, poslednju generaciju.

– Profesor Ćulum je našoj deci bio kao treći roditelj. Verujte. Učio ih je poštenju, učio ih je da ne lažu, da ne beže sa časova, da uvek daju maksimum od sebe. Motivisao ih je da uče, govorio da je to put koji će im otvoriti mnoga vrata. Od njih je napravio ekipu koja brine, koja je podrška u svakom trenutku. Trudio se da ih nauči pravim vrednostima kako bi postali ljudi – kaže majka jedne od učenica.

Roditelji objašnjavaju i da profesor Ćulum nije dozvoljavao da se “uspavaju”, i da od brojnih obaveza i problem, zaborave da su pre svega roditelji.
Profesor, ističu, nije tolerisao bežanje sa časova.

– Moja ćerka je na kraju školske godine bila odlična, ali više od svega bila je ponosna na to što je dobila diplomu ali i knjigu jer nije imala nijedan izostanak. To je zasluga njihovog razrednog starešine koji ih je učio da ne beže sa časova jer je redovna nastava važna da bi se ostvario dobar uspeh. Umeo je da ih nagradi ali i da ih izgrdi. On je pre svega pošten i posvećen deci, što je danas izuzetno retko. Zaslužio je da mu se napravi ispraćaj u penziju na republičkom nivou a ne da ga ovako, “preko noći”, penzionišu – kažu roditelji.

Koliko su ga đaci poštovali i voleli govori najbolje sledeći primer.

– Našoj deci je lakše da nama, roditeljima, priznaju da su dobili lošu ocenu, nego profesoru Ćulumu – ističu roditelji.

Oni obećavaju da će se borba nastaviti i danas. Baš kao i njihova deca složni su u nameri da istraju i vrate profesora tamo gde mu je i mesto – u školske klupe. U Prvoj beogradskoj gimnaziji profesor predaje od 1995.

Ćulumov odlazak izazvao je protest učenika ne samo „njegovog“ II-1, već kompletne škole!

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Problem nije sto se zakon ne primenjuje, vec sto se primenjuje samo prema nekima. U Grafickoj skoli se na mestu direktora odrzava covek sa 43 godine radnog staza. Zasto Kostic ni Tmusic na to ne reaguju kao u ovom slucaju, iako je prijavljeno? Mozda imaju neku materijalnu korist od raznih poslova na crno koji se odvijaju u blokiranoj skoli?

Top