Home >> Образовање,Реформа >> Шта доноси национална матура?

  • Коментари су искључени на Шта доноси национална матура?
Шта доноси национална матура?

Пријемни испити на факултетима одлазе у прошлост

Средњошколци ће уместо полагања пријемних, већ од 2018. обавезно полагати националну матуру.

Класа 2015. пробија лед

Генерација која је средњу школу уписала 2015. биће прва која ће полагати националну матуру по завршетку средње школе. Пилот-пројекат националне матуре увешће се 2018. Национална матура требало би да замени пријемни испит на факултетима, а средњошколцима ће омогућити квалитетнији прелазак из средњих школа на студије.

Пријава за више факултета

Са положеном националном матуром сваки свршени средњошколац моћи ће да пошаље пријаве на неограничен број факултета. Пробни испит националне матуре који буде одржан 2018. године биће попут оног за средње школе (мала матура) – обавезан.

Полагаће се у средњој школи

Полагаће се у матичној средњој школи и означаваће завршетак школовања. Такође, план је да национална матура, без обзира на то коју је неко средњу школу или гимназију завршио, никога не спречава да се образује онако како хоће и где жели. То значи да онај који је завршио средњу грађевинску има прилику да упише медицину, а и онај са средњом медицинском може бити грађевински инжењер.

Шта ће се полагати

Одредиће се група предмета које ће полагати на националној матури, тако да сви буду једнаки. Међутим, који ће то предмети бити, као и остале детаље знаћемо тек у мају. Како је раније нагађано, за сродне факултете били би исти предмети, али ти детаљи тек треба да буду усклађени.

Биће обавезна и за „старије“

Они који нису имали обавезно полагање националне матуре, а хтели би да упишу факултет када та идеја заживи, мораће да полажу испит у средњој школи јер пријемних на факултетима неће бити. Међутим, у којој средњој ће полагати, како и у којем обиму, као и све детаље овог плана имаћемо тек од маја – нагласили су у Министарству. Пробна национална матура која ће се полагати 2018. године неће имати никаву тежину. Генерација која је буде радила свакако ће полагати пријемни на факултету.

Међународна матура

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће се на тај начин радити оцена школе, екстерна оцена једне целе генерације. Осим националне, биће уведена и међународна матура која је узор свима у свету. Она постоји од 1970. године и обухвата све континенте.

(Блиц)

Top