Home >> Образовање >> Шта би рекао Краљ Петар?

Шта би рекао Краљ Петар?

„Поштовани директори, пројекција филма „Краљ Петар први“ одржаће се у понедељак 24. децембра у хали спортова Здравље у организацији Града Лесковца, уз подршку Школске управе Лесковац.
Молимо Вас обавестите разредне старешине да су у обавези да организују ученике и сакупе новац за карте (200 динара) и обавесте Вас о бројном стању“, наводи се у допису који је са мејл адресе Медицинске школе у Лесковцу упућен на адресе средњих школа у том граду. Према нашим сазнањима, овај допис је потписала директорка Медицинске школе Марија Савић, која је за Данас демантовала да се ради о наредби.

– То значи да су разредне старешине обавезне да, ако буде пријављених ученика, направе спискове и сакупе новац, да деца не би скупљала паре. Знам ја да сте ви опозициони лист и да вам је неко од опозиције послао то, али разумем, такво је време… од мене толико, пријатно – поручила нам је директорка и спустила слушалицу, тако да смо остали ускраћени да питамо зашто онда допис није тако гласио.

Редакција Данаса овај допис није добила од опозиције већ се скрин шот поменутог мејла појавио на друштвеним мрежама, с тим што је потпис аутора прецртан фломастером, а у објави је наведено да иза свега стоји школска управа. Међутим, начелница ШУ Лесковац Марина Илић изјавила је за Данас да та управа није проследила поменуту информацију школама већ да је то вероватно потекло од актива директора школа. Директор једне средње школе у Лесковцу, који је молио да му не помињемо име, потврдио нам је да иза спорног мејла стоји потпис директорке Медицинске школе, али да он није хтео тако да поступи јер се ученицима не може наметати да гледају филм.

– Тај допис сам показао у зборници разредним старешинама и рекао им да питају ученике ко би желео да гледа филм. То је, дакле, добровољно. Обавезно би било само оно што школа организује, што је у програму рада и бесплатно за ђаке – каже наш саговорник.

С друге стране, од руководиоца Актива основних школа Лесковца Илије Ђорђевића осмолеткама је прослеђено обавештење у којем се не помиње наредба већ препорука да би било добро да школе омогуће заинтересованим ученицима виших разреда да погледају филм. У допису се наводи да су школе добиле позив од Туристичке организације Лесковца да присуствују свечаној пројекцији филма, којој треба да се обрате за резервације и уплате карата. Школска управа Лесковац као организатор или у било ком другом контексту се не помиње.

На сајту Туристичке организације Лесковац је наведено да су они организатор, а покровитељ пројекције филма Град Лесковац.

Медији су летос писали да је Град Чачак издвојио милион динара за куповину карата за овај филм, иако је у том тренутку био у фази снимања. Према одлуци градских власти, набављено је 2.500 карата за ученике основних школа и 1.800 карата за ђаке средњих школа на територији града Чачка.

Продуцент и главни глумац филма „Краљ Петар Први“ је Лазар Ристовски.

Извор: Данас

Top