Home >> Друштво,Образовање >> Српски матуранти плешу са Европом

matu2

  

Обарање Гинисовог рекорда

 

Матуранти из тридесетак градова Србије плесаће данас у 12 сати на трговима, стадионима, улицама и школским двориштима у оквиру манифестације „European Quadrille Dance Festival“ или Матурантски плес.

Сви европски градови, који су се укључили у пројекат, плешу у исто време, исту кореографију, уз музику Јохана Штрауса – Слепи Миш.

Осим забаве и дружења циљ ове манифестације је и обарање Гинисовог рекорда, а највише плесача до сада било је 2011. године, када је плесало 33.202 матураната.

У манифестацији учествују матуранти из Ниша, Јагодине, Зрењанина, Новог Сада, Панчева, Крагујеваца, Смедерева, Пирота, Зајечара, Неготина, Крушвца, Трстеника, затим Ћуприје, Вршца, Алибунара, Кикинде, Лапова, Свилајнца, Врања, Прокупља, Новог Пазара, Беле Цркве, Нове Вароши, Сјенице, Ужица, Врњачке Бање, Горњег Милановца, а ове године прикључили су се и матуранти из Малог Зворника и Чоке.

 

matu

 

Од градова у којима је претходних година организован плес једино у Београду и Прибоју матуранти данас неће плесати.

У матурантском плесу у Пироту учествовало је 564 ученика из свих шест пиротских средњих школа, а матуранти из тог града су се на тај начин и ове године прикључили међународној манифестацији.

Матуранте је поздравио досадашњи председник општине Пирот Владан Васић, пожелевши им да наставе школовање и да једног дана воде тај град.

Већина матураната планира да настави школовање, а плес уз музику Јохана Штрауса спремали су месец и по дана.

(„Блиц“)

Top