Home >> Друштво,Образовање,Синдикат >> СРПС: Штрајк од 2. септембра

Понедељак, 20. мај 2013

Данас је одржана седница Председништва Републичког одбора СРПС. Разматрана је ситуација у образовању, са посебним освртом на доношење нових закона и на материјални положај запослених у просвети. Присутни су били сви чланови Председништва из Београда (СОБ и ФБГ), НСПРВ и СПРВ. После седнице одржана је конференција за медије.

Седница Председништва Републичког одбора

Синдиката радника у просвети Србије (СРПС)

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Штрајк СРПС од 2. септембра 2013

 

 

На састанку Председништва републичког одбора Синдиката радника у просвети Србије разматрани су предлози измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, као и предлози Закона о основном образовању и Закона о средњем образовању. Донети су следећи закључци:

 

1. Од десет предлога измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, које је СРПС предложио, усвојено је четири, чиме наш синдикат није задовољан, па ћемо бити принуђени да се обратимо посланичким клубовима да наше предлоге изнесу  Скупштини Републике Србије, као амандмане на предлог за усвајање:

 

 1. Члан 98. да гласи: „Број ученика у оделењу може бити највише 25;
 2. Члан 180 који се позива 155: Да се финансирање по броју ученика спроводи тек од школске 2020/21;
 3. Да се члан 131. промени и да гласи: „Листа преузимања се ажурира до 15. 07, а коригује се сваког 15. у сваком следећем месецу, у току школске године;
 4. Члан 159 да гласи: „Јубиларне награде се финансирају из буџета Министарства финансија;
 5. Да се у члану 144. о одласку у пензију поштује Закон о раду, како запослени са 40 година радног стажа не би морали да иду по сили закона у пензију;
 6. Да се промени структура чланова Школског одбора, тако да школа делегира 4 члана, локална самоуправа 3 члана, а Савет родитеља 2 члана.

 

2. Синдикат радника у просвети Србије ће написати захтев Влади Републике Србије и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, у циљу отпочињања преговора о корекцији коефицијената, са циљем да однос између минималне цене рада и цене рада за седми степен стручности у образовању буде 1:3, јер постојећи однос је неодржив (износи 1:1,98). То је довело до аномалије да запослени са четвртим степеном стручне спреме прелази у зону минималне зараде. Плате у образовању су мање у односу на просек у држави, иако је квалификациона структура у образовању најквалитетнија, тј. 80% запослених има високу или вишу стручну спрему.

 

3.Уколико Влада Републике Србије и надлежна министарства не отпочну преговоре,  СРПС ће ступити у седмодневни штрајк са потпуном обуставом рада, 2. септембра 2013. године.

 

 

У Београду, 2013-05-20

За СРПС:

Слободан Брајковић, председник

 

 

10Comments

 1. Maja каже:

  Da li je nekome poznato kada cemo primiti platu?

 2. kosta каже:

  ha ha ha ha nema nista od ovoga mozda bude strajka koji dan i to je to a za to vrme svi nelegalni poslovi po skolama ce biti zarseni kao i u svakom strajku

 3. tesla каже:

  Ovi novi sindikati ne bi smeli da naprave greske od pre dve godine, kada su spavali vikendom. Pa ovde je polovina iz USPRS, sad cemo da vidimo ko je dobar a ko los! Licno bih voleo da svi budu kako treba.

 4. milena fsssb каже:

  Krajnje je vreme bilo! Sta ste cekali do sada? Moramo reagovati jer propadosmo.

 5. просветар каже:

  Баш бих волео да видим штрајк који организују Хаџи Здравко Ковач и Ранко Хрњаз у Војводини. А још ме више интересује какав ће штрајк да организује Милан Трбовић у својој школи, а и у СПРВ-у и како ће да га води.

 6. Jelena каже:

  hahaha! Ministre, ako ne budete dobri, štrajkovaćemo vam u sledećem mandatu 😛

  • Vladan Božović каже:

   Tako je Jelena. Na kraju školske godine sindikati govore da će štrajkovati, početkom sledeće, a na početku sledeće kažu da štrajkovat na kraju godine. Da nije smešno bilo bi tužno.

Top