Home >> Синдикат >> СРПС: Штрајк мора да се припреми озбиљно

СРПС не подржава УСПРС у штрајку упозорења

 

 

 

Штрајк мора да се припреми озбиљно

 

После једног часа штрајка упозорења, спроведеног 22. маја, Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) упутила је позив свим осталим репрезентативним синдикатима просвете (СРПС, СОС и НСПР „Независност“) да је подрже у наставку њеног штрајка упозорења, 30. маја и 4. јуна. 

 

Кога су питали?

 

УСПРС је ступила у овај штрајк брзоплето и сама, не питајући никога и не позивајући никога. Када су у питању тренутни проблеми у образовању и разлози за штрајк, сви синдикати просвете тренутно имају скоро идентичне ставове и захтеве, па су се стекли сви услови за заједничко деловање и за заједнички штрајк. Из тог разлога, зачуђује штрајк упозорења који је започела УСПРС, организујући свој властити штрајк, без консултовања са осталим синдикатима просвете.

 

Штрајк „на брзину“ – не!

 

Руководство СРПС је одлучило да не прихвати овај позив УСПРС, како из наведених разлога, тако и због законских и техничких препрека  због којих је свако ступање у штрајк у року од два дана у најмању руку неозбиљно. На крају, то би изазвало негативне реакције и самог чланства, који нису заслужили да их било ко гура у овакве дводневне авантуре.

 

Позив свим синдикатима просвете

 

С друге стране, СРПС је већ, на седници Председништва одржаној 20. маја 2013, донео одлуку о ступању у седмодневни штрајк, почев од 2. септембра 2013, па овом приликом осталим синдикатима упућује позив да сви заједно приступе благовременим и озбиљним припремама за велики штрајк у просвети 2. септембра.

У Београду, 27.5.2013.

За СРПС:

Слободан Брајковић, председник

5Comments

 1. jana каже:

  jedva cekam da neradim sedam dana da mi se ne isplati plata pa da subotom dolazim da nadoknadjujem casove i povratim zaradjeno

 2. просветар каже:

  А кога је СРПС питао када је донео одлуку о штрајку?

  • admin каже:

   Питаће. Одлука о штрајку је донета довољно рано, како би се синдикати евентуално удружили. Још нису сазрели услови да сва четири синдиката на некој заједничкој седници одлучују о штрајку.

 3. marko каже:

  Ova odluka je razumna i očekivana jer je poziv bio nekorektan,kada je postalo jasno da ga na terenu ignoriše samo članstvo unije.Što znači da ni mi obični članovi unije nismo konsultovani u bilo kakvom obliku.Koliko su meni objasnili odluka o štrajku je doneta na radničko sportkim igrama u euforičnoj i veseloj atmosferi,pa nije ni čudo što nas Palovič podržava,jer su radničke igre jedina aktivnost sosa.Verovatno se uplašio da mu ne pokupimo ,ovo malo preostalog članstva.Kad malo bolje razmislim,u sadašnjem rukovodstvu unije i nema iskusnih ,poput Leonarda i Protića,sposobnih da vode štrajk.Neko bi morao da ponese krivicu za neuspeh i ovog ali i jesenjeg promašaja.

 4. Припремљени каже:

  Када неко хоће нешто да уради- пронађе начин! Када неће- пронађе изговор! Остаје нам да чекамо 2. септембар… Или ће им министар можда испунити захтеве преплашен претњом госн. Брајковића и дружине! Ко зна?

Top