Home >> Друштво,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> СРПС: Школска година у опасности!

 

„ДАНАС“ / 17/04/2014 18:52 | Београд

 

Школска година у опасности!

 

У ФОКУСУ
АУТОР: В. АНДРИЋ

 

Синдикати образовања планирају заједничку борбу против најављеног смањења плата у јавном сектору

 

Београд – Уколико најављено смањење плата за 10 одсто у јавном сектору буде обухватило запослене у образовању, просветни радници ће изаћи на улице, а школска година неће бити завршена – поручио је за Данас Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, након јучерашње седнице Републичког одбора тог синдиката
Брајковић најављује да ће 23. априла бити одржан састанак представника свих репрезентативних синдиката просветних радника, на коме ће бити усаглашен заједнички наступ према будућој влади.
– Нама је министар финансија Лазар Крстић обећао да ће до краја јуна бити усвојени платни разреди и да ће они почети да се примењују од идуће школске године. То би омогућило да запослени у јавном сектору са истом стручном спремом имају исту плату. Ако треба да се штети прихватићемо, али тек пошто сви запослени у јавном сектору буду доведени у исту раван – каже Брајковић.
Он истиче да би евентуално смањење плата у образовању од просветних радника направило просјаке и подсећа да је просвета једина делатност која се финансира из буџета, а није добила повећање од 2008.
Брајковић каже да је просечна плата у образовању испод републичког просека и да професори са седмим степеном стручности имају 43.000 динара док у МУП-у и другим министарствима појединци са истом школском спремом примају од 90.000 до 150.000 динара. Он додаје да би смањењем зарада за 10 процената однос између највише и најниже плате у образовању спао на два према један, а још неке категорије запослених би завршиле на минималцу.
Поводом најављених мера штедње саопштењима су се огласили председници Синдиката образовања Србије и ГСПРС „Независност“, поручивши својим члановима да буду спремни да дигну глас и да предузму све у циљу заштите права просветних радника.
„Заборавите међусобна препуцавања, пребројавања, отимање чланства. Морамо овај пут заједнички да направимо стратегију и да се свему овоме супротставимо. Јер држава која годишње изгуби 200 милијарди динара у сивој економији, неће бити спашена ако приштеди на образовању и здравству, стубовима сваке озбиљне државе“, поручио је јуче Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије.

One Comment

  1. просветар каже:

    Можда се понављам, али бих баш волео да видим штрајк који ће господа из СРПС-а организовати. Због њихових сталних празних претњи сви просветни радници испадају смешни.

Top