Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> СРПС: Пожаревац

Коментар ФБГ: Једно велико БРАВО за Пожаревац!

 

 

Аутор: У.Урошевић Извор: Боом 93

 

Зар за нас не може да се нађе 4.000 динара у буџету?

 

Нешто више од 100 професора и наставника, припадника Синдиката образовања Пожаревац одржало је данас протестни скуп на кружном току у самом центру града. Њих су подржали адвокати, представници синдиката костолачких копова и Форум средњих стручних школа Београда.

Просветари се буне против смањења зарада, као меру штедње у бужету и траже да буду изузети.

 

Професор Наташа Берић истакла је на скупу да су плате у просвети замрзнуте већ 6 година, као и да за четири године колико се спроводи програм рационализације у образовању нико није испоставио рачун на чему је и колико уштеђено.

„У земљи у којој се не зна шта се троши у буџету, зашто се увек узима од сиромашних да се попуне рупе? О онима који имају вишак нико неће да говори. Плате су смањене и то ћемо видети већ 6.децембра, а најављено је да ће то трајати до 2017.године. Имам утисак као да смо заморчићи у неком експерименту, да би неко утврдио колико можемо да преживимо до следећег месеца, иако за те паре морамо да радимо“, рекла је она.

Председник форума београдских средњих школа, Милорад Антић рекао је окупљенима да је просек за који ће бити смањене зараде у просвети око 4.000 динара.

„Хоћемо да будемо једнаки у јавном сктору. Не може да буде однос 1:15, 1:20. Не може господин Бајатовић да има 600.000 динара, не може госпођа Табаковић да има 580.000 динара, не може вођа пензионера да има 300.000 динара, а један наставник 40, 43.000 динара у просеку“. Он је изразио неверицу да држава не може да обезбеди новац за зараде професора и закључио да „онај ко гази образовање, гази и државу“. Позвао је министра Вербића да помогне просветарима или поднесе оставку.

Обратио се и Јовица Тошковић из костолачких копова који је поручио родитељима ученика да подрже наставнике који протестују, а окупљенима изразио подршку и жељу да истрају у свом захтеву.

Скуп је протекао мирно, а саобраћај на кружном току није прекидан.

 

2Comments

  1. Гром каже:

    Па лепо су ово урадили. Свака част.

  2. milos каже:

    Pozarevc bravo.G-dinu Anticu hvala za borbu za dostojanstvo prosvetnog radnika.

Top