Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> СРПС најављује штрајкове упозорења

СРПС најављује штрајкове упозорења

Синдикалне подружнице до среде одлучују о штрајку упозорења

Председништво СРПС затражиће од министра просвете  хитан састанак са синдикатима просвете, на којем би биле разматране неиспуњене обавезе из Споразума о решавању спорних питања између Владе РС и репрезентативних синдиката просвете.

Председништво СРПС је донело предлог активности, а све регионалне синдикалне организације СРПС-а одржаће своје састанке до среде, како би СРПС у четвртак 10. 11. 2016. године, уколико одзив буде позитиван, објавио одлуку  о једночасовном штрајку упозорења за 17. новембар, и одлуку о једнодневној обустави рада на дан одлучивања у Скупштини Србије о буџету за 2017. годину (у децембру).

Захтеви СРПС-а:

  1. Будућа политика плата – испуњење обавеза из Споразума да се крене у реализацију усаглашавања примања у просвети са примањима радника у другим делатностима, било путем платних разреда, било путем повећања из буџета;
  2. Измене ЗОСОВ-а – већ годину и по дана предлог измена ЗОСОВ-а стоји „у фиоци“, иако је прошао преговоре и четири јавне расправе са преко 1.000 учесника;
  3. Исплата Новогодишње награде – такође једна од обавеза из Споразума;
  4. Измена члана 22 ПКУ – односи се на изједначавање просветних радника са осталим радницима из јавног сектора. Вратити просветним радницима укупан минули рад (уместо минулог рада у просветној установи) и вратити 0,5% по години минулог рада (уместо садашњих 0,4%), као што је то у осталим јавним делатностима.  

pismo-ministru-1

pismo-ministru-2

Top