Home >> Образовање >> Сремски Карловци нови академски центар Србије?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Сремски Карловци нови академски центар Србије?
Сремски Карловци нови академски центар Србије?

Сремски Карловци ускоро би могли да постану универзитетски центар Србије, са најбољим студијским програмима свих факултета, а све у циљу привлачења страних студената.

Иницијатива Министарства просвете да Сремски Карловци постану академски центар наше земље, добила је зелено светло на последњој седници Владе Србије.

Донета је одлука да се формира радна група за израду нацрта закона о Сремским Карловцима, који су средиште културно-историјског наслеђа Србије, преноси Танјуг.

У радној групи биће представници три министарства – просвете, културе, трговине, а циљ је да се у Сремским Карловцима изгради нови универзитетски центар који ће имати најбоље студијске програме са свих наших универзитета и личио би на немачки Хајделберг, мађарски Печуј.

Нови академски центар био би првенствено намењен странцима који желе да студирају у нашој земљи, али и студентима из Србије.

Предавачи би били најбољи домаћи и страни професори, а Србија за реализацију тог пројекта има велику логистичку подршку немачке покрајине Баден-Виртемберг.

Планирано је да нови универзитетски центар никне на простору, где већи део од 10.000 квадратних метара припада Српској православној цркви.

„Одлуком и благословом патријарха Иринеја, у пројекат ће се укључити и Српска православна црква, пошто ће део програма бити посвећен православљу, а што ћемо радити са државама чија је то традиција, попут Грчке, Кипра, Русије”, кажу у Министарству просвете.

Сав црквени простор, како кажу, који има велики историјски значај и површину од око 10.000 квадратних метара, биће искоришћен за наставу, библиотеке и друге потребе тог новог универзитетског центра.

Извор: Политика

Top