Home >> Друштво >> Србијо, ово ће те уништити

  • Коментари су искључени на Србијо, ово ће те уништити
Србијо, ово ће те уништити

Одговор на најважније питање у држави нема нико

Како зауставити одлазак младих људи из Србије, питање је на које одговор, изгледа, нема нико. То је, након што су изнети подаци да је за последњих шест година земљу напустило чак 27.500 високообразованих младих талената признао и председника САНУ академик Владимир Костић.

Питање је шта држава ради на томе да заустави одлив мозгова? Које су конкретне мере предузете да би се овај тренд, који је само у последњих седам година из Србије одвео више од 230.000 људи, зауставио?

Питања само поставили министарствима привреде, омладине и спорта и просвете, које, међутим, једино није доставило одговоре ни после шест дана.

Скромни домети државе

У Министарству омладине и спорта, позивајући се на визију Националне стратегије за младе, оцењују да је за спречавање одласка младих неопходна системска, континуирана и одлучна подршка свих институција, установа али и цивилног сектора, медија и породице.

– Уколико млади буду имали подршку друштва и боље услове за развој својих потенцијала, пре свега на плану формалног/неформалног образовања и запошљавања, смањиће се и потреба да одлазе из земље у потрази за бољим животом – оцењују у Министарству омладине и спорта.

Конкретно, ово министарство предузело је неколико корака који, ипак, имају скромне резултате, ако се узме у обзир да они обухватају мање од 10.000 младих, што је знатно мање од броја оних који напусте земљу.

У протекле две године је, кроз пројекте које финансира министарство, обучено 6.500 младих, 620 је прошло програме стручне и радне праксе, запослено/само запослено је њих 421. Само у овој години је у те сврхе издвојено 93 милиона динара;

Кроз Фонд за младе таленте, Министарство омладине и спорта годишње додели више од 1.000 награда средњошколцима и стипендира 1.200 најбољих студената у Србији и 500 студената који школовање настављају у иностранству. У те сврхе на годишњем нивоу издваја се 744.000.000 динара. До сада је близу 800 стипендиста присуствовало радионицама које је организовао Фонд у сарадњи са компанијама, а око 200 стипендиста Фонда је добило могућност праксе или запослења. Ове године Фонд је доделио 106 награда више у односу на прошлу годину.

У овом Министарству додају и да настоје да мобилишу средства и из међународних фондова, билатералне и претприступне помоћи Европске уније како би се појачао финансијски аспект подршке мерама за младе.

Јачање предузетничког духа

У Министарству привреде истичу да су њихове активности „усмерене на бољи пословни амбијент, отварање нових радних места и већи привредни раст“. Једну од тих активности представља и програм за развој предузетничког духа и вештина код средњошколаца –Достигнућа младих.

– Образовни програм Достигнућа младих у Србији пружа ученицима прилику да кроз мноштво практичних активности и уз подршку наставника-ментора и бизнис волонтера, стекну управљачке и организационе вештине, способност тимског рада и сарадње као и да ојачају каријерне амбиције – наводе у Министарству.

Настава се током целе школске године одвија кроз шест предмета у средњим и шест предмета у основним школама, уз употребу специјално дизајнираних уџбеника, компјутерских програма и симулација верификованих од светске организације Јуниор Ачивемент, прилагођених узрасту и интересовањима ученика и усклађени са савременим трендовима у области економије и финансија.

Програми предузетничког образовања бесплатни су како за ученике тако и за наставнике, и одвијају се преко целе године. Поред теоријске наставе, током године за српске ђаке реализује се између 15 и 20 такмичења и сајмова, локалног, националног и међународног карактера.

Бесплатне обуке за почетнике

У регионалним развојним агенцијама широм Србије, нуде се и бесплатне обуке за почетнике у пословању, о припреми пословног плана и пословању са банкама, о финансијском управљању, иновацијама, о електронском пословању, о маркетингу и продаји, и о извозу, за оне који први пут извозе. Регионалне развојне агенције такође пружају информације о започињању пословања и тестирање пословне идеје, националним и међународним програмима за подршку предузетништву, доступним изворима финансирања (домаћим и страним) и слично, али и саветодавне услуге, менторинг и промоције.

– У оквиру Стратегије за развој малих и средњих предузећа предвиђене су мере и кораци који се односе на усклађивање образовног система са потребама привреде и увођења образовања за предузетништво у циљу развоја предузетничког духа код младих. Предвиђене су мере које су усмерене на промоцију предузетничког духа и подстицање предузетништва жена, младих и социјално осетљивих категорија друштва – наводе у Министарству привреде.

(Блиц)

Top