Home >> Саопштења,Синдикат,Слајдер >> Срамно поступање према наставницима
Срамно поступање према наставницима

Форум београдских гимназија сматра да је третман којем су изложени београдски наставници од стране Градског секретаријата за образовање недопустив и сраман, односно раван робовласничком односу.

Након што је донета одлука о исплати једнократне новчане подршке свим средњошколцима, током претходна два дана Градски секретаријат за образовање изложио је београдске наставнике страховитом притиску, да у кратким роковима прибаве и обраде све податке о родитељима укључујући и оне осетљиве, као што су бројеви текућих рачуна.

Наиме, пре два дана је свим средњим школама у Београду стигао допис којим се налаже да су школе у обавези да одштампају и проследе родитељима обрасце које је неопходно попунити како би им била исплаћена новчана помоћ. Међутим, током јучерашњег дана стигао је нови налог који подразумева обавезу запослених у средњим школама да све добијене податке обраде кроз ексел табелу и са потписом одговорног лица – директора школе проследе даље Градском секретаријату. Разуме се да су сви рокови били постављени од данас за сутра, тако да је уместо наставе током претходна два дана у фокусу само прикупљање неопдходних папира и њихова обрада.

          Осим чињенице да су налозима који су у таласима стизали, наставници стављени у робовски положај јер су због кратких рокова били у ситуацији да уносе податке и током ноћи, несхватљиво је да у Градском секретаријату нема компетентних људи који су могли направити апликацију преко које би родитељи унели све неопходне податке, нарочито ако знамо да ово није први пут да се прикупљају за потребе исплате помоћи, те да је до сада све ишло преко апликације при Управи за трезор. Неприхватљиво је, сходно веку у којем живимо, што су уместо да су све неопходне податке доставили електронским путем на праву адресу, родитељи морали осетљиве податаке да достављају у папирној форми чиме су они пролазили кроз неколико руку, да би их одељењске старешине током ноћи уносиле у табеле како би читав посао био урађен благовремено.

          Ако се изузме могућност злоупотребе података, отворено је и питање одговорности за евентуалне пропусте који ће се неминовно догађати с обзиром да су наставници, поред свих других података, морали да прекуцавају и бројеве текућих рачуна – укупно 18 бројева за 30 ученика у просеку, те уместо да могућност грешке буде сведена на занемарљиву статистику, оваквим принципом рада, могућност грешке је изузетно велика, па се поставља питање ко ће сносити одговорност уколико новац нечијом грешком буде уплаћен на погрешан рачун или не буде уплаћен.

          Имајући све наведено у виду, као и велико незадовољство наставника који су оптерећени послом који није у опису радног места које обављају, као и велику забринутост која влада јер смо доведени у ситуацију да прикупљамо и обрађујемо осетљиве податке, Форум београдских гимназија ће се данас обратити Повернику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, као и Заштитнику грађана са захтевом за оцену законитости овог поступка.

One Comment

  1. Ivana Stojiljković каже:

    Pratim vaš sajt iako sam nastavnik u gimnaziji u unutrašnjosti. Samo bih želela da dodam ovome što ste objavili da su nastavnici širom Srbije u istom položaju kao beogradski. U svim školama su nastavnici dobili isti zadatak sa istim rokom. Ponižavajuće koje prelazi svaku granicu dostojanstva.

Top