Home >> Образовање,Синдикат,Упис >> СПРВ: О вредновању наставника

Захтев за вредновање рада наставника на малој матури

 

 

Министру просвете, науке и технолишког развоја Жарку Обрадовићу

Начелницима Школских управа Нови Сад, Зрењанин и Сомбор

 

Поштовани ,

Обраћам Вам се у вези са организовањем мале матуре у основним школама.

Као што је већ свима у Србији познато начињене су огромне незаконитости и пропусти на штету права ученика у организовању мале матуре. Сходно томе републичка комисија за спровођење завршног испита је поништила резултате истог испита. Такође је познато да су наставници, који су били ангажовани на завршном испиту савесно урадили свој део посла, и да немају било какву кривицу у неуспешном организовању испита. Стога се поништавањем испита не може поништити рад наставника. Ово ангажовање наставника на завршном испиту за основце је њихов прековремени рад за који немају новчану надокнаду.

У складу са тим захтевам у име Синдиката просветних радника Војводине да се наставницима који су радили на завршном испиту додели одговарајући број сати стручног усавршавања.

У Новом Саду, 01.07.2013. године

С поштовањем,

Председник ИО СПРВ

Милан Трбовић, ср.

 

13Comments

 1. Ванда каже:

  О.К. Колеге, онда тражите новац.
  Кад добијете, јавите, да добијемо и ми.
  Мени дежурство улази у четрдесеточасовну. Мада смо претходних година били плаћени. И то је било мало, дневница за 2 дана. Не знам ништа о иницијативи ШУ НС, али, изгледа да је могуће добити бодове.
  Прековремени рад је дефинисан, знам, али ако имате аргумената пред Министарством, хајте, чекамо новац за та два дана!
  П.С. Ја бих најволела новце, не само за дежурство, него за све што радим прековремено. Бираћемо Вас, Тиосаве, за председника свих синдиката ако избоксујете то!

 2. Ванда каже:

  http://sprv.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=460:odgovor-ministarstva-prosvete-na-zahtev-predsednika-sprv-milana-trbovia&catid=66:info-i-obavestenja-sprv&Itemid=119

  Нажалост, новац се не може добити, и зато подржавам иницијативу да се бар бодови добију.
  Дежурство на пријемним испитима улази нам у четрдесеточасовну радну недељу, није то прековремени рад.
  Дежурала сам годинама, и кад је плаћано, и кад није. Многе колеге дежурају суботама, на разним такмичењима, исто без новчане надокнаде.
  Можда бисмо могли тражити да се тачно дефинише шта је прековремени рад у просвети. Само, бојим се да бисмо из те ситуације изашли по систему ,,дала баба динар…“

  • Vladan Božović каже:

   Gde ste pročitali koleginice da dežurstvo na prijemnom ulazi u četrdesetočasovnu radnu nedelju. Da li znate da profesori iz srednjih škola koji dežuraju gube časove, zapravo đaci gube časove u svojoj školi. Na žalost, ne može da se podeli na dva dela pa da baza po osnovnim školama i istovremeno drži nastavu svojim đacima.
   Druga stvar, ako nije prekovremeni rad zašto tražite bodove u zamenu za novac, i zašto bi vam to neko uopšte nudio, ili ne daj bože, dao.
   Što se tiče dežurstva na takmičenjima tu ste potpuno u pravu. Dok god postoje entuzijasti koji dobrovoljno volontiraju, nas manje entuztijastične neće nikad, niko da plati za prekovremeni rad. Sa druge strane, bogovi sa neba LEKARI, dobijaju pet-šest hiljada eura mesečno za DOPUNSKI RAD.
   Naravoučenije: onoliko koliko ceniš sopstvenu profesiju toliko će ti se materijalno isplatiti. Moje lično mišljenje je da PROSVETARI više cene sve druge profesije nego svoju sopstvenu, pa zato i imaju ovakav status u društvu.

  • Tиосав каже:

   НИЈЕ ТАЧНО да дежурство на пријемним испитима улази у четрдесеточасовну радну недељу .Онда дежурни наставници и прегледачи не би добијали решења за та два дана.
   То јесте прековремени рад и требало би да се плати.
   Прочитајте ПКУ , члан 14 , тамо је тачно дефинисано шта спада у прековремени рад.
   А то што М. Трбовић ЗАХТЕВА да нам се доделе бодови у ствари није његова идеја. То су нам рекли саветници из ШУ Нови Сад када смо ишли на „обуку“ за прегледање тестова. (Колеге су негодовале!!!)
   Очигледно су М. Трбовић и људи из ШУ Нови Сад на истим таласним дужинама.
   Страх ме када помислим колико сам генерација „упропастио“ зато што сам претходних 11 година прегледао тестове без обуке од стране Драгане Глоговац.

  • Tиосав каже:

   Извињавам се , не члан 14 већ члан 11 ПКУ дефинише прековремени рад.

  • просветар каже:

   Сад сам схватио ко је то смислио. Два препаметна Милана (Трбовић и Панић). Благо нама са њима.

 3. професор каже:

  Новац свакако нећемо добити уколико нам се за то не избори Унија путем својих успешних штрајкова.

  • просветар каже:

   А којим средствима, и да ли се Ви уопште борите, да би ѕапослени у просвети добили новац?

  • гром каже:

   А пара нема! а пара нема!
   У Србији се, на жалост, паре не производе! “живи“ се од кредита и штампања. А то што мислими да се тако и може лупа нам се и олупаће нам се о главу.

 4. Tиосав каже:

  Био сам прегледач ове као и претходних 11 година.
  Нити ми је плаћено, нити сам био на стручном усавршавању – то је ДУПЛО ЛОШЕ.
  На сајту СПРВ-а пише да је стигао одговор Министарства и да је „иницијатива“ Милана Трбовића узета у разматрање, те да се може очекивати повољан исход.
  Ако су бодови уместо новаца повољан исход зашто М. Трбовић не ЗАХТЕВА да уместо плате добијамо само бодове или да нам преконормни рад буде плаћен у бодовима , а ако не то, онда да он као председник синдиката добија накнаду у бодовима ???

 5. гром каже:

  Лижи брате, лижи!

 6. просветар каже:

  Koji li je to genijalac iz SPRV-a smislio i ko mu je pomagao?

 7. Vladan Božović каже:

  Znači PREGLEDAČI umesto para za prekovremeni rad treba da dobiju šarenu lažu. U svim profesijama i delatnostima se za prekovremeni rad dobija novac ili slobodni dani, osim za građane nižeg reda, takozvane PROSVETARE.

Top