Home >> Синдикат >> СПРВ и УСПРВ

У истом дану, у суботу 16. јуна 2012, у Војводини су одржане две важне скупштине просветних синдиката. У Бачкој Паланци је на оснивачкој скупштини формиран синдикат под називом „Унија синдиката просветних радника Војводине“ („УСПРВ“), док је у Новом Саду одржана редовна Скупштина Синдиката просветних радника Војводине (СПРВ).

Имена ових синдиката су скоро идентична. Само, ово друго је старо 21 годину, а оно прво – два дана!

Ако додамо да је догађај у Бачкој Паланци организовала Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС), из које је пре седам месеци изашао СПРВ, постаје јасније која је сврха подударности имена двају синдиката.

УСПРС је, после иступања СПРВ-а, спровео акцију „спасавања шта се спасти може“ и у томе је успео онолико колико цифре говоре: од 10 000 „побегуља“, у своје чланство вратио је око 2 500. Мало ли је? И поштено!

Међутим, ово са намерним подударањем имена већ личи на ону другу,  добро познату страну УСПРС-а. И мање поштену. Независно од правног тумачења (оставићемо СПРВ-у да се позабави тиме),  у најмању руку је неколегијално да водите синдикални рат тиме што ћете ривалу украсти име старо 21 годину! На страну то што је сам назив „Унија СПРВ“ смешан и (када га поновите 20-так пута у себи) по мало глуп. На крају крајева, у Војводини постоје два велика синдиката просвете, а ниједан од њих није у тој „унији“

У исто време, у другом граду – у Новом Саду, „стари“ СПРВ се на својој Скупштини одлучио да, уз одређене услове, ступи у савез са Синдикатом радника у просвети Србије (СРПС) и да тиме доврши процес иступања из УСПРС-а, „хватајући прикључак“ са Београдом и са репрезентативношћу на нивоу Републике.

Експерти за синдикате просвете у Војводини добро знају да постоји и Независни синдикат просветних радника Војводине (НСПРВ).

СПРВ, УСПРВ, НСПРВ и СРПС! Ко ће се ту снаћи?

У сваком случају, ово су тренутно најважније вести на синдикалном просветном небу.

18Comments

 1. Ванда каже:

  Унијата, није лепо да овде износиш неистине. Једна једина особа је покушавала да објасни зашто СПРВ не треба да изађе из Уније, а та особа се зове Ивана Бошњак Бошњак. Није имала мандат да гласа, јер јој тадашњи председник регије СПРВ ЗР није печатирао акредитацију. Нико други као делегат није дошао на скупштину, ниједан делегат који би гласао против. И знамо зашто је то урађено, нисмо мали. Жао ми је што чланови то не знају, вероватно би другачије било да су знали.
  А они који су из Бачке Панакке дошли, ниси желели да се акредитују, иако је њихов председник био на састанку ИО кад с еорганизовала скупштина, као и председник ИО СПРВ регије ЗР. На састанку ИО СПРВ нису рекли да неће довести делегате. Напротив!
  Шта се десило преко ноћи, знају њих двојица и они који су их инструирали. Ја не знам.
  Све у свему, они који нису дошли на скупштину СПРВ децембра месеца, једини су одговорни за излазак СПРВ из Уније.
  И уместо да идемо даље, да ,,направимо реда“ у СПРВ ако нам се не допада, а могли смо..ви сте оцепили део СПРВ.
  Разједињавање синдиката никако нам не иде у прилог. Тојест, не иде чланству, али неком иде…:(

 2. професор каже:

  После штрајка је уследило расуло. Постаје јасно да су синдикати крхке организације под великим утицајем политике. Ово је, вероватно, освета државе за све јаде које смо им задали у време штрајка. Последнјих годину дана сам сведок да се синдикати баве сами собом. Борба око положаја у власти је попримила драматичне размере. Руководства од себе не виде своје чланове и све већи број чланова се пита, да ли има неке користи од синдиката?

 3. Унијата каже:

  Аууу. Ово је једини коментар који имам када прочитам Твој коментар. Не знам да ли замену теза радиш намерно, али истине ради, подсетићу Те на хронологију: прво је СПРВ изашао из УСПРС, па су тек онда општински одбори Зрењанин, Митровица, Ковин, Паланка, Врбас, Кула, Сомбор напустили СПРВ. Сама знаш да су они који су хтели да на скупштини СПРВ у децембру 2011. године укажу на погубност изласка из УСПРС били физички одстрањени са скупштине. Можда си то и лично посматрала, не знам. 🙂
  Ови који су „направили“ нов синдикат у Паланци били су синдикалци и пре 12 %, неки су изабрани на још 4 године, тако да ће им последња година мандата опет бити без тих 12 %, тако да Ти тај аргумент не пије воду. Реци ми само, али искрено, шта је друго разлог уједињења са СРПС, ако није 12 %? Програмска блискост? Није него.
  И да, нисмо правили синдикат да бисмо се даље раздвајали, већ да би УСПРС боље деловала на територији Војводине.
  Последње не бих коментарисао. Ћутање је често мудрије, поготово када имаш посла са … А што се тиче војвођанерског синдиката, тек ту ћу заћутати.

 4. Ванда каже:

  Хвала, Милане, знаш да је обострано…
  Нисам говорила ружно о Унији никад и нигде. Унија као идеја увек је у мојој глави.
  Али нисам острашћена, острашћеност помућује разум.
  И, што мање људи одлучује, то је већа острашћеност оних који имау привид сопственог одлучивања.
  Само сам рекла да ми је јако жао што су они који су намерно пустили да СПРВ изађе из Уније сад направили нови синдикат. Мислим да је то била идеја од почетка, и жао ми је и Протића који то није видео, а жао ми је и себе што сам се толико потрошила покушавајући да то спречим.
  Ја сам рационална особа и не видим разлог за повезивање читавих синдиката са именом једног човека. Док синдикати буд секте с вођама и следбеницима, дотле се нећемо померити с места.
  Уместо да се уједињујемо, ми једни другима отимамо чланове. Зашто? зарад пара, наравно! али те паре не иду нама који овде пишемо. Мени на срећу не, јер не бих могла да пред собом будем чиста.
  И смејем се, наравно, одраслим људима који су зарад 12% правили нови синдикат, а заклињу се на верност неком тамо синдикату. Каквом сам ја то па синдикату верна? Бићу у било ком синдикату који брани мој и интерес мојих колега. Али, разбијати један синдикат да бисмо правили други..то не може водити ничем конструктивном.
  СПРВ је 1997. извео најјачи штрајк у историји српске просвете, са 3 500 људи. Сад не би ниједан синдикат био у стању то да уради. И то зато што се међусобно гледамо преко нишана, зарад интереса појединаца. То је страшно.
  И, драги мој Унијата, Ванда је вазда имала петљу да каже јавно све што је мислила, за разлику од неких који су са састанка истрчавали напоље да би телефоном цинкарили ,,другој страни“, а на састанку мудро ћутали… Ми Сосе Банаћанке тако. Да нас је више у војвођанском синдикату, можда би било другачије.. 🙂

 5. Milan каже:

  Ma kakva Vojvodina… Osim Vande (da ne pominjem ime)ne znam nijednog Lalu u SPRV-u… pardon, tu je i Pivnički… ostali su dođoši, počevši od predsednika Trbovića (Kraljevčanin)pa na dalje…

 6. професор каже:

  Војводина се увек руши из Паланке.

 7. Milan каже:

  Ванда ипак карикира…уз сво поштовање,а она зна колико поштовања…

 8. Унијата каже:

  Ванда, знамо да је Теби већина ствари смешна. Једино нисмо знали да и већину ствари не разумеш. Било како било, ја одустајем (из мени познатих разлога) да Ти објашњавам шта смо ми препознали у Унији СПРС, и зашто смо одлучили да будемо њени чланови. Поздрав.
  ПС. Јел и у Бечкереку вруће као код нас?

 9. Ванда каже:

  Мислим да се мој смех чује, иако га је немогуће пренети писанним путем.
  Ако имате слободу, што сте део УСПРС?
  За шта то имате слободу?
  Бити део једног синдиката значи поштовати одлуке тог синдиката.
  О каквој слободи се сад овде прича?
  И чему вам нови синдикат, ако сте део Уније?
  П.С. Ванда је, наравно, прочитала све чланке, јер то Ванда ради годинама.
  П.П.С. Ванда је прочитала и многе људе, али о том на неком другом месту… 🙂
  П.П.П.С. Ванда је верна само себи, и израз ,,још више верни УСПРС“ ме баца у очај, више него што ме засмејава све остало.. 🙁

 10. Унијата каже:

  Ванда, ниси добро разумела. УСПРВ је члан УСПРС. Ако те интересује детаљније, погледај чланак на веб-сајту Уније који то јасно говори. Да ли је администратор (да не кажем чланкописац :)) намерно изоставио тај податак или не, није ме брига. Нама бившим члановима СПРВ који смо приступили УСПРС једно је јасно: УСПРС није централистичка, „јужносрбијанска“, „Скробоњина (и шта већ не,како су нам причали у СПРВ), јер да је тако онда би Матијевић инсистирао да будемо филијала Уније, а не би подржавао идеју да се организујемо самостално, а истовремено будемо чланови УСПРС. Остављена нам је слобода да делујемо самостално, баш због специфичности образовног система у АПВојводини, а истовремено нисмо остављени сами. Управо због слободе коју имамо, сад ћемо још више бити верни Унији СПРС.

 11. geograf каже:

  A ti se ***** vozom ****** si do***

 12. Ванда каже:

  Унијата, ако сам добро разумела, УСПРВ није у Унији СПРС? Ви нисте огранак Уније, него сте заједница посебних синдиката?
  Итересује ме ко ће да одлучује ту, у СПРВ је годинама одлучивало 22 члана ГО, па вам опет није ваљало..
  Ко ће одлучивати у вашем новом синдикату, ако знамо да су чланови обманути да би ушли у тај синдикат. Обманути су причама да се не прави нови синдикат, него да ,,остају“ у УСПРС:
  Како остадоше, кад се створио нови синдикат?
  О.К. имате нов синдикат, спреман на удруживање с неким репрезентативним синдикатом.
  И ко ће одлучивати? Сваки члан синдиката, или ви који сте самостално одлучили да изведете чланство из СПРВ.
  П.С. За мене се зна, ја нисам никако желела да СПРВ изађе из УСПРС. Али сам била против стварања новог синдиката, а ви сте управо то урадили.

 13. Унијата каже:

  Чланкописац? А да, утицај језика сусједне државе. 🙂 Нема пежоративно значење, немојте се вређати. Али ни вређати неистомишљенике. Лијеп поздрав.

 14. Унијата каже:

  И да, једна мала дигресија: Мапа не ваља. Наш Бечеј је представљен као мађарска општина, а статистички подаци кажу да Мађара има 45,49 %, а Срба 43,44 %. Дакле, скоро исто. Зато сте могли ставити неку тачнију мапу, на којој ће бар бити прошарано, а не ову која као да је прављена у покрету „64 жупаније“. Претпостављам да знате шта је то, ако већ не познајете стање на синдикалној сцени у Војводини, и етнички састав исте.

 15. Унијата каже:

  „Догађај“ у Бачкој Паланци није организовала УСПРС како тврди наш чланкописац, већ општински одбори Сремске Митровице, Зрењанина, Сечња, Бачке Паланке, Куле и Врбаса, који су некада припадали СПРВ, али се нису сложили са одлуком СПРВ из децембра 2011. да се напусти УСПРС. Председник УСПРС је био гост на овој скупштини, позван од стране организатора. Друго, није 2500, већ 2900 чланова. Треће, ако СПРВ има право да напусти УСПРС, а сада да се удружи са синдикатом за који су до јуче причали да је „државни“, да га је направио Љајић, да је минирао штрајк, да нема репрезентативност и слично, зашто чланкописац оспорава то исто право онима који не желе да напусте УСПРС, а то су горе побројани бивши општински одбори СПРВ? Оставите на миру људе да се удружују и прикључују коме желе, а време ће показати да ли су прикључили правој страни. На крају крајева, није ли свима (бар на речима) циљ да поправе положај просветара? Видећемо ко ће то боље урадити. Што се тиче имена новооснованог синдиката, оно можда подсећа на „стари“ СПРВ, али говори и нешто друго: ово је унија, заједница општинских одбора, у којима неће бити могуће да један или два човека доносе одлуке о свему, као што је било у време док смо припадали СПРВ. И последње: ако већ поредите цифру од 2900 чланова новооснованог УСПРВ, са бројем од 10000 некадашњег СПРВ (никад није имао толико, већ 9000) онда спомените и да око 2500 чланова које СПРВ броји као своје не плаћају чланарину никоме, већ све остављају својим школама. Дакле, на ону мапу додајте и њих.

  • admin каже:

   Чланкописац? Да ли ово да схватимо као увреду или као комплимент?

 16. Ванда каже:

  ,,Мала бара, пуно крокодила..“

Top