Home >> Друштво >> Спречите урушавање угледа Универзитета!

  • Форум
  • Коментари су искључени на Спречите урушавање угледа Универзитета!
Спречите урушавање угледа Универзитета!

„Блиц“:

Национални савет поручио министру: Спречите урушавање угледа Универзитета и образовања и смените ректора

Национални савет за високо образовање позвао је министра просвете да искористи сва законска овлашћења и спречи даље урушавање угледа Универзитета у Крагујевцу, као и целокупног система високог образовања у Републици Србији.

На управо завршеном заседању овог највишег тела за образовни систем у Србији, одлучено је да се министар Младен Шарчевић позове да смени ректора крагујевачког Универзитета Небојшу Арсенијевића, у складу са одредбама Закона о високом образовању.

Национални савет је препоручио и успоравање поступка за избор ректора. Иначе бахати ректор Небојша Арсенијевић покренуо је процес избора пре законског рока како би био поновно реизабран.

– Препоручујемо Савету универзитета у Крагујевцу и Министарству просвете, науке и технолошког развоја да успоре поступак избора ректора Универзитета у Крагујевцу, односно да сачекају правоснажност одлука Агенције за борбу против корупције и Министарства, с обзиром да има довољно времена за избор ректора до почетка наредне школске године – наводи се у одлукама Националног савета.

Ово државно тело позвало је министра просвете и да министарство што пре објави налаз надлежне инспекције.

krag2

Међу ставовима Националног савета је и препорука Савету Универзитета у Крагујевцу да са дужном пажњом размотри решења Агенције за борбу против корупције с обзиром на значај борбе против корупције у процесу преговора са Европском унијом.

Иначе, Агенција је због намештања уговора зету препоручила разрешење ректора јер је у сукобу интереса, а на питања Агенције је прећутао уговоре.

Пре почетка заседања Националног савета, ректор који вређа, псује, уцењује, малтретира, Небојша Арсенијевић на вишасатној конференцији за новинаре рецитовао је стихове, причао о себи као високоморалној особи, али и истакао да му не пада на памет да поднесе оставку.

Ректор је неколико пута поновио да зна да је сценарио да буде ухапшен. Тврдио је и да не чита новине “већ само оне у којима се објављују научни радови” међутим, судећи по честим покушајима цинизма јасно да је прочитао све текстове који су о њему изашли у “Блицу”.

– Цела ситуација је шоу који је изрежиран како би се потпуно ментално разорио, а јавно мњење припремило за моју ликвидацију. Прећено ми је да ћу бити медијски уништен, ако не променим неке одлуке. У последњих шест месеци стижу ми претње смрћу са поруком покојне мајке: “Сине, чула сам да ускоро долазиш, једва чекам да те загрлим” – рекао је Арсенијевић на конференцији, а пренеле медијске агенције.

Top