Home >> Друштво >> Спот који је расплакао пола Србије (видео)

  • Коментари су искључени на Спот који је расплакао пола Србије (видео)
Спот који је расплакао пола Србије (видео)

Песма “Карта у једном правцу” бенда Vanua con Trios из Кикинде коју прати оригиналан видео клип, усијала је друштвене мреже последњих пет дана откако се појавила на Youtube-у, а број прегледа вртоглаво се повећава.

Млади музичари су стиховима ове песме, на самом почетку спота исписано је да је “свака случајност са стварним особама и догађами сасвим намерна”, осликали сурову стварност. Иако стихови указују на српску реалност, фронтмен групе Вања Грастић нагласава да је “Карта у једном правцу” песма без икаквих политичких конотација. Оно што посебно пада у очи је податак да све већи број младих слуша ову песму и прослеђује је својим родитељима као својеврсну најаву о одласку у потрази за извеснијом будућношћу, јер ни после завршених факултета не могу да пронађу посао у земљи у којој су рођени. То је довољан разлог да већ после прве строфе слушаоцу засузе очи, јер сурова истина, којој је овај бенд додао ноте, и јесте да млади одлазе у све већем броју.

Ни сами чланови бенда нису могли да верују да ће песма изазвати праву буру реакција у јавности, како српској тако и у свету. За само сат времена клип је имао 10.000 преглада. За овако млади бенд то је била неочекивана бројка. Већ после тих првих сат времена било је јасно да је публика у Србији добила више од песме која је постала хит. Добили су својеврсну утеху, али и наду да се коначно проговорило о проблему пред којим се углавном ћути.

“Пети је дан од постављања песме, и управо смо прешли 700 хиљада прегледа”, каже Вања Грастић . “ Ми смо састав који ради већ неко време, а идеја о првој социјално ангажованој песми постоји од самог старта, било је само питање момента реализације. Што се тиче поруке песме, то је нешто што свако мора индивидуално извући. Када бих причао о поруци песме из мог угла, износио бих свој став. Ова песма нема став, има причу, а прича је јасна, а оно што ће људи схватити из те приче је сама поента песме. А, поента је да се подстакне размишљање, да се упали лампица, да се поставе питања”.

Вања Грастић додаје, да су му осећања, када је у питању пријем песме од стране публике, јако помешана.

“Жао ми је што су се многи растужили, али, као што је неко рекао у коментарима, људи су тужни због ситуације у којој се сви налазимо, а песма их је само подсетила на то, и покренула ту емоцију”.

Песма је наишла на добар пријем и код публике у инострантву, посебно код људи који су отишли из Србије, о чему сведоче и поруке које бенду стижу на фејсбук страници из градова са свих континената.

“Одушевљавају ме фотографије са порукама подршке, које сада већ добијамо из свих крајева света, са свих континената. На тај начин нас уверавају да радимо праву ствар, и дају нам ветар у леђа. А, цела прича је прилично “тешка” из емотивног угла. На неки начин, имамо директан пренос многих судбина, попут оних о којима се прича у тој песми, и то целу ствар чини много реалнијом. Ставља слику у фокус. То јесте наша реалност. Ипак, оптимиста сам. Гледајући реакције, сматрам да је ова тема на неки начин приближила људе. Прича се о нечему, о чему се, иначе, ћутало. А, то је корак напред. Корак по корак…”

В.Петровић

(www.srbijadanas.net)

Top