Home >> Друштво,Синдикат >> СОС против ФБГ

Коментар ФБГ: Народе, ФБГ је почео да се бави мобингом! Можда чак ни мајстор-Бане не зна у шта се упустио. Знали смо за овај састанак. Приступ састанку није био дозвољен члановима ФБГ. Припремамо се за реакцију, али нисмо очекивали да ће СОС, објављивањем овог чланка, ступити у отворени медијски рат са неким другим синдикатом, па макар то био и ФБГ. Директору Шесте изгледа не помаже министар просвете, који га је у Шесту буквалну угурао, па му је потребна помоћ СОС-а. Добро, њега разумемо, али не разумемо како један синдикат може да штити једног директора школе од другог синдиката? Уместо даљих вербалних реакција, морамо се озбиљно припремити за овај рат, па смо у том смислу већ заказали заједнички састанак два синдиката Шесте –  СОБ и ФБГ, заједно са њиховим председницима Слободаном Брајковићем и Миодрагом Сокићем. Према томе – видимо се у Шестој у понедељак у 13 часова! До тада, прочитајте овај чланак, који преносимо са сајта СОС-а:

 

 

Инфо СОС

 

Шеста београдска гимназија – МОБИНГ НА  ДЕЛУ

 

У Шестој гимназији од 2008.године синдикат Форум београдских гимназија и једна група њихових чланова у школи, играју игру са врло чудним правилима. Заслепљени својим  жељама и ограничени својим могућностима, виде чега нема, а не чују шта треба. У жељи да остваре своје циљевe, неке само њима знане и неке познате свима („бити директор Шесте београдске гимназије“), сами измишљају и примењују правила, по којима је њима све дозвољено. Ако им се којим случајем супротставиш у томе  и не поштујеш њихова правила, одмах те тужакају и жале се разним институцијама за угрожавање њиховог права да све буде онако како су замислили. Додуше, позивају се на разне Законе и чланове Закона, некад анонимно („папир трпи све“), а некад се и потпишу (када убеде себе да су „200%“ у праву или схвате да су некој инспекцији као анонимуси досадили).

Oва њихова игра је можда некима симпатична, али запослени у Шестој су после вишегодишње тортуре одлучили да окрену лист и да коначно, сви у Шестој почну да играју по правилима која су прописана за све запослене без обзира на припадност било коме или било чему.

Дакле, претерали су са играријама, и покренуло се.

У уторак, 2. априла 2013. године у Шестој београдској гимназији одржан је састанак којем су присуствовали Бранислав Павловић и Јован Јерковић на позив Извршног одбора Синдиката образовања Србије – синдикалне организације Шесте београдске гимназије. На дневном реду је било разматрање актуелне ситуације у Шестој гимназији, а везано за представке појединих чланова синдиката Форум Шесте београдске гимназије или Унија – синдикат Шесте београдске гимназије против председнице наше синдикалне организације Славке Бајић. Наравно, овде није реч о две синдикалне организације, већ се поменути представљају са ова два назива, па наводимo оба да не бисмо увредили њихова осећања и потребу да припадају некоме или нечему.

Састанак је био отворен за јавност, тако да су састанку поред чланова присуствовали директор школе и запослени који нису чланови наше организације. Велики број присутних доказује да су последња дешавања у школи прелила „чашу жучи“ препуну пријава и дојава разним инспекцијама на понашање Славке Бајић. Свима је јасно, да ова група пишући неосноване оптужбе и безобзирне лажи, угрожавајући Славкин професионални и лични интегритет покушава да заплаши чланове наше синдикалне организације и оне који јој не припадају, како би освојили превласт на синдикалној сцени у школи. Због жеље неких од потписника да седну у директорску фотељу Шесте и подршке коју имају од Форума београдских гимназија, Славка Бајић је као представник запослених у Шестој који не припадају Форуму Шесте београдске гимназије тј. Унији – Синдикату Шесте београдске гимназије изложена вишегодишњем психичком злостављању и малтретирању. Замерају јој све чега се досете, а посебно и највише јој замерају што нису у органу управљања школе.

Како се писање пријава понавља, и поред великог броја Записника у којима инспекције не налажу било какве мере и указују на неоснованост оптужби, одлучили смо да се обратимо за помоћ председнику Синдиката образовања Србије Браниславу Павловићу и правном заступнику Јовану Јерковићу.

Кроз правна тумачења Закона о спречавању злостављања на раду, господин Јерковић је присутнима указао на могућа решења проблема као и поступке које Закон предвиђа у таквим ситуацијама. Посебно је указао на потребу решавања проблема у међуљудским односима, указујући на обавезе послодавца да заштити запосленог који је изложен злостављању на радном месту-

Закључак овог састанка је предузимање свих законских могућности у циљу заштите људског и професионалног достојанства наставнице математике и председнице Синдикалне организације Шесте београдске гимназије.

Мислили смо по оној народној „лепа реч и гвоздена врата отвара“, али очито ФБГ-макијавелистички приступ тражи нешто друго.

И КОНАЧНО, биће све баш како желе, по Закону.

СОС-Синдикална организација Шесте београдске гимназије

4Comments

 1. гром каже:

  Админу: мислим на овај текст, а на овом сајту сад доста пратио та збивања, некада са коментарима некада без!
  Али! све у свему нема резултата! што би рек’о Ракић: све на у истом кругу, све на истој стази!
  Зашто се не призивамо памети, реорганизујемо, активиније учествујемо…, мењамо, Бог ће га живи знати! И не само у 6.

 2. гром каже:

  Хм! и да је тако, шта!
  У свом тексту не видим ни један конструктиван предлог, не видим жељу да се ишта што је лоше промени ако је лоше, и то не зато што ја мислим да је лоше већ зато што је лоше!
  Некако ми је без везе!

  • admin каже:

   Не знам да ли мислите на текст Павловића, коментар ФБГ-а или Даринкин коментар. Што се тиче ФБГ-а, довољно је да претражите овај сајт и пронађете шта је све ФБГ покушао „да промени што је лоше“ у Шестој, а мора да је нешто и успео.

 3. Darinka каже:

  Све се може преокренути у држави у којој не постоји правда ни правичност, него се фингирају институције, закони, чак и људи! Мучитељ се проглашава мученим, спроводиоци мобинга хоће да буду жртве мобинга! Ко боље може држати предавање о мобингу од експерта за исти? Тако је било и у Шестој.Она која се самопрокламовала у експерта за све, од уметности до руковођења школом, плакала за сваким од директора који је одлазио, пратећи, као подгузна мува, оне који им нису били блиски, тим директорима које је оплакала,одржала је лекцију о мобингу. Јадни, несретни директор, који ништа лоше није урадио, осим што је подигао монтажне објекте своје владавине, барикаде, мониторе, естрадно усавршавање, путовао, наступао, чапкао… отворио је срце и пожалио се експерту за мобинг и председници која не зна шта је то мобинг, јер је њена сорта заштићена, а стаж се поклапа са стажом Великог председника, Павловића, осведоченог борца за права директора, још из златног времена полутки и краставаца. Њега је највише погодио текст неког члана Форума, у којем се износе неистине, како је он човечуљак и како је, наводно, ЈК снимила спот у Карловачкој гимназији за време његовог мандата. Онда је скочио фишкал, експерт над експертима за заштиту заштитника директора (извесни Јерковић) који је угроженом директору препоручио да све бунџије, логично, отпусти! Одакле им идеја да се жале, да пишу пријаве? Нечувено! Хтео би он,монтирани директор, експерт за монтажу, мученик, али није згодно, крај је школске године, можда ће их следеће преместити на друга радна места, у друге школе, да их казни… Све се може обрнути, кад нема закона, кад су инспектори, па чак и министри, буразери директорима који нису дорасли, чак ни физички, да буду директори школа у којима би школовање (образовање, настава) требало да буде приоритет, а не ћевапчићи, Румуни, Ирци, Кинези, дневнице, свечана сала која ради као драгстор, везе са странком и новинарима… Да ли је могуће да је претензија на место директора једини мотив било коме, па чак и члановима Форума, те проскрибоване синдикалне организације? Ко би нормалан у то поверовао?! Јадно, СОС, како метафорично казује ова скраћеница, нека спасава своје душе, ако још увек није касно…

Top