Home >> ПКУ,Синдикат >> СОС: После тешког рада, коначно предлог Протокола

  • Форум
  • Коментари су искључени на СОС: После тешког рада, коначно предлог Протокола

ПОСЛЕ ТЕШКОГ РАДА, КОНАЧНО ПРЕДЛОГ ПРОТОКОЛА!

После више од месец дана чекања на предлог Протокола, коначно смо 27. децембра добили предлог Протокола. И то какав!

У првој тачки Влада Републике Србије обавезује се да ће плате запосленима бити редовне у 2014. години.

У другоj тачки Влада се обавезује да ће до 30. 6. 2014. године бити урађен Нацрт Закона о платама у Јавној управи, којим ће се уредити и плате запослених у образовању.

У трећој тачки говори се да ће отпремнине за пензије запосленима који су то право стекли у 2013. години бити обезбеђене у буџету.

И, то је то. Све уопштено, ништа конкретно.

Састанку у Министарству финансија присуствовали су министар Крстић са сарадницима Љубинком Милосављевићем и Славицом Тимотијевић, др Зоран Костић и Зоран Тубић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја и представници репрезентативних синдиката образовања.

Наш министар по други пут није био присутан. Он вероватно има нека важнија посла, или нас намерно игнорише. Ово је заиста први пут у последњих петнаестак година да се министар просвете не појави на оваквим састанцима.

Министар Крстић, као млад и неискусан, вероватно је мислио да ће синдикати потписати овакав Протокол, али сви синдикати су то одбили, јер се ту нема шта ни потписати.

Очигледно је да између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства финансија постоји неки сукоб и због тога пребацују одговорност на друге.

Оно што нас у овом тренутку највише занима, јесте како ће се радити на Закону којим ће се увести платни разреди за образовање и друге буџетске кориснике. Нећемо никако прихватити неколико ствари:

 

  1. Да се Законом било коме у образовању смањи плата
  2. Да синдикати образовања не учествују у изради Нацрта Закона
  3. Да се не утврди начин напредовања кроз платне разреде и да напредовање и прескакање платних разреда зависи од неке политичке или рођачке припадности
Синдикат образовања Србије такође захтева да се утврде рокови за исплату заосталих отпремнина за оне који су отишли у пензију 2012 и 2013. године и да се убудуће отпремнине исплаћују у законским роковима.Сматрамо такође да коначно треба донети Уредбу о повећању додатка за разредно старешинство са 4% на 7%, јер је разредно старешинство у Србији најниже плаћено у односу на наше окружење.

Договорено је да се поново нађемо после Божићних празника са представницима ова два ресорна министарства. Можда ће нас и наш министар удостојити својим присуством на том састанку.

Павловић Бранислав

Top