Home >> Образовање,Писма >> Професор Смоки: Финци и Срби

Једна, годину дана стара вест: Финска влада се обавезала да ће до средине 2010 године свака особа имати загарантовани приступ Интернет-у. У 21. веку, веку комуникација, Интернет за Финце постаје законом гарантовано људско право.
У том истом 21. веку, наше министарство избацује информатику из школе!

Предложена реформа образовног система је таква да ће ученик моћи да заврши основну и средњу школу слушајући информатику само годину дана. Шта ће то нашој деци? Уместо тога нуде им се `Рука у тесту`, `Етика`, `Истраживање прошлости`, `Анализа текста`, … као изборни предмети, а `Грађанско васпитање` и `Веронаука` као обавезни изборни предмети. Немам ништа против Грађанског (иако ми је њихов ривал Раднички милији), ал утакмицу са Информатиком добијају са огромном гол разликом 12:1 (за неупућене: Грађанско васпитање се слуша 12 година у основној и средњој школи).

Летимичан поглед на огласе за запошљавање даје нам јасну слику шта се данас сматра за основну писменост и без чега се о разговору о послу не може ни помислити: страни језик и рад на рачунару. Срам их било! Не траже знање `Руке у тесту` и `Грађанске послушности`.

Многим родитељима ово још не звучи довољно озбиљно. Па, њихова деца су магови за компјутере. Уосталом, знају више од родитеља, а и по цео дан су над тастатуром. Довољно. Драги родитељи, у великој сте заблуди. Куцкање по Фејсбук-у и играње игрица није оно на шта се мисли под `рад на рачунару` у огласима. А оно што од ваше деце прави компјутерске магове је само ваше незнање и њиме обликован угао гледања на целу ствар. Они су магови за компјутере исто као што сте ви магови даљинца и мобилног телефона из угла ваше бабе. То је оно што она не зна. За њу, из њеног угла гледања, ви сте генијалци у обе дисциплине.

А ако некоме од наше деце за коју годину падне на памет да покуша да се запосли (каква јерес) и схвате да нису добили посао због прва два питања из огласа за посао, решење ће им дати министар Обрадовић: Мегатренд (свака сличност је намерна) или неки сличан приватни завод за штампање диплома ће им за `симболичних` пар стотина еура одштампати диплому о траженим вештинама. То што се данас те вештине стичу бесплатно у државним школама очигледно смета лобију приватних завода за штампаље диплома и узима им жељену монополистичку позицију на том тржишту знања.

Top