Home >> Скандали >> Смењен ректор Небојша Арсенијевић

  • Коментари су искључени на Смењен ректор Небојша Арсенијевић
Смењен ректор Небојша Арсенијевић

Према сазнањима „Блица“, министар Шарчевић потписао је јуче решење о разрешењу дужности ректора. 

Први наводи о Арсенијевићу појавили су се у јавности пре неколико година. Али породица Арсенијевић је, и поред непотизма и незаконитих потеза, опстајала у различитим политичким системима и само мењала важне функције. „Блиц“ је од почетка ове године континуирано писао о бахатом ректору, и то од тренутка када је Агенција за борбу против корупције по други пут донела препоруку да Небојша Арсенијевић због сукоба интереса треба да буде смењен са функције.

Извор „Блица“ наводи да је у седам тачака таксативно написано који су све законски разлози за разрешење. Главни разлози су: незаконит докторат ректоровог сина Александра Арсенијевића јер је уписао докторске студије а да није положио све испите, нити завршио факултет; решење о разрешењу Агенције за борбу против корупције; непоступање органа Универзитета и Медицинског факултета на препоруке министарства и Агенције.

Инспекцијским надзором, а на основу пријава из 2017. године, утврђено је да се ректоров син Александар пријавио за докторске студије на конкурсу 12. 10. 2012, док му на дипломи пише да је факултет завршио касније – 31. 10. 2012. године. То практично значи да се по принципу који је омогућен млађем Арсенијевићу може уписати факултет и без средње школе.

„Блиц“ поседује и молбе сина бахатог ректора, где он сам признаје да није положио хирургију и судску медицину, али тражи да му се омогући упис на докторске. Занимљиво је да су молба и одговор којим му се дозвољава да упише писани истог дана.

Бахати ректор је у крагујевачком здравству био све што се може – и декан Медицинског и директор Клиничког центра и ректор. На позицијама се смењивао са братом Слободаном. Ректор Небојша познат је по непотизму, а на Универзитету ради најмање 10 Арсенијевића, и то без кумова и њихових породица. Агенција за корупцију у два наврата писала је препоруку за његово разрешење због намештања послова породици.

Министарство просвете ректору и Савету Универзитета слало је препоруке да исправе нерегуларности. Препоруке су у складу са законом прерасле у опомене, али Савет Универзитета, у коме су ректорови људи, свесни да и они губе позиције када Арсенијевић оде, одбијао је су да исправи кривична дела. Како су сви рокови истекли, према Закону о високом образовању стечени су услови за разрешење.

Професори у Савету и етичкој комисији Универзитета показали су поражавајући став према аутономији те институције. Они су законом дату аутономију схватили као полигон за злоупотребе и самовлашће. Министар је сменио ректора у складу са законом у коме се јасно прецизира шта је аутономија, али и у којим случајевима држава као оснивач може да реагује.

Бахати ректор разрешен је због фалсификовања званичне исправе и непоступања органа Универзитета да то исправе. Међутим, иза Арсенијевића остаје много посла. Под његовим руководством виши лаборанти су радили као професори, његови професори имали су боље плате, Арсенијевић је сам одређивао и смишљао критеријуме за напредовање којих нема ни на једном другом Универзитету, а чиме је заустављао оне који му нису послушни. Арсенијевић је и претио, псовао, омаловажавао, чак и на званичним седницама деканата. Напредовали су његови послушници, а отказе добијали академици.

Он је покушавао да демантује написе „Блица“, па се чак користио и махинацијама, увредама и сплеткама. Представљао се као опозиција или пак као симпатизер напредњака. Чињеница је, међутим, да је годинама претио, чак и физички, запосленима, а то је чинио и једним од штапова које носи иако нормално хода. „Блиц“ поседује сведочење једног професора пред којим је Арсенијевић из штапа извлачио бодеж.

Извор: Блиц

Top