Home >> Друштво >> Смењен помоћник министра просвете

Коментар ФБГ: Будући да Минисарство просвете воде експоненти приватног универзитетског лобија, оваквим вестима и не треба да се чудимо!

Професор др Слободан Јауковић смењен је са места министра просвете јер се супротставио идеји да се и студентима приватних универзитета додељују места у студентским домовима.

„Мени је радна књижица на Филозофском факултету у Новом Саду и само одатле могу да идем у пензију. Не може Министарство да ме пензионише. Ја сам смењен“, кратко је рекао професор Јауковић за „Блиц“, не желећи да открије мотиве сукоба са министром Жарком Обрадовићем.

Према наводима листа, у министарству тврде да Јауковић није смењен, већ да је пензионисан.

Лист наводи да је професор смењен, јер се, између осталог, супротставио делу стратегије образовања који предвиђа да студенти приватних факултета добију право на смештај и исхрану у студентским домовима.

„Део стратегије који се односи на високо образовање радио проф. Др Драган Домазет, иначе власник приватног универзитета. Стратегијом је предвиђено да студенти са приватних факултета имају право за смештај у дому и исхрану у студентским мензама. Знамо каква је пролазност на приватним факултетима па би то била неравноправна конкуренција студентима државних факултета.

Такође, предвиђено је да се осим буџетски и самофинансирајућих студената уведе и статус суфинансирајућих где би држава делимично финансирала и студенте на државним и на приватним факултетима.

Професор Јауковић се томе супротставио и то је био један од разлога за његову смену“, тврди извор „Блица“.

Министар просвете Жарко Обрадовић јуче није био доступан новинарима „Блица“ за коментар, али је од раније познато да он и даље ради као професор на приватном Универзитету „Мегатренд“.

Пре него што је преузео министарство он је био и в.д. декана на Факултету за државну у праву и администрацију, а оставку на то место поднео је да се не би нашао у сукобу интереса.

Он се одрекао министарске плате, јер су му месечна примања на „Мегатренсу“ 265.000 динара.

Један од аутора стратегије образовања, задужен за високо образовање, због које је Јауковић „уклоњен“ је проф. др Драган Домазет, већински власник и оснивач Универзитета „Метрополитан“ који је почео са радом 2005. године као Факултет информационих технологија, а данас има четири интегрисана факултета.

6Comments

 1. Milan каже:

  И ја бих да додам… Ти факултети јесу безвредни, што се тиче знања студената! Односно, основна функција, образовање кадрова, академаца, је скрајнута! Али, господо, ти факултети су итекако вредни као капиталистичка предузеће!Та функција, стицање профита је итекако присутна, њихови кадрови су одлично распоређени и пропадање може да се настави (државе и свих нас)…

 2. mara каже:

  Ovo je potpuno besmisleno. Sta ce studenti privatnih fakulteta u drzavnim studentskim domovima? Neka privatni univerziteti svojim studentima iz unutrasnjosti obezbede povoljan smestaj. Neka u skolarine ugrade i cenu boravka i ishrane za studente koji nisu iz grada u kome studiraju.

  • Vladan Božović каже:

   Koleginice, nije uopšte besmisleno. Poenta i jeste u tome da ne plaćaju smeštaj i ishranu, da bi što više para mogli da daju bezvrednim privatnim fakultetima kao što je MEGATREND.
   Dotični ministar prosvete pokušava da to izgura, da bi sutra kao suvlasnik onog gore spomenutog betvrednog privatnog fakulteta imao benefit. U pitanju je čista pohlepa, a nikako briga za studene.
   Da to nije tako ko što ja govorim Slobodan Jauković ne bi bio izbačen sa posla. U prosveti niko ne dobija otkaz zbog sukoba mišljenja, već zbog mnogo starije, iskonske ljudske osobine, POHLEPE.

  • Vladan Božović каже:

   I da dodam još nešto. Jedan od autora STRATEGIJE(stradije) obrazovanja, zadužen za visoko obrazovanje, prof. dr Dragan Domazet, koji je zapravo i dao taj predlog, je vlasnik, naravno, bezvrednog privatnog fakulteta METROPOLITAN.

  • Vladan Božović каже:

   I najvažnije od svega. Takvi studenti koji imaju para da plate privatne fajultete, zauzimaju mesta u domovima, siromašnim studentima, koji drugčije ne bi uopšte mogli da studiraju. ZATO ministar hoće platežne studente u Beogradu, a ne sirotinju.

 3. Miroslav b Mladenovic Mirac каже:

  Ako yelimo da sacuvamo skolski sistem visikog obrayovanja i srpsku inteligenciju, onda odmah ukinuti privatne fakultete jer oni sluye STRANIM GAYDAMA da se jos vise URUSI nas univerzitet u DRZAVI SRBIJI. U strategiji treba dati samo dati mesto dryavnim fakultetima sve ostale PRODATE DUSE proterati tamo van srbije pa neka sluye GAZDAMA kojima NBE YELI NAUCNA I PROSVETNA INTELIGENCIJA NICIJI SLUGA. BRAVO YA PROFESORA I KOLOEGU SLOBODANA JAUKOVICA sto se suprostavio SLUGARSTVU i intelektualne rasprodaje Srbije. Miroslav B Mladenovic Mirac matematicar Vlasotince 14.april 2012.godine Vlasotince

Top