Home >> Образовање >> Смене у Министарству због сексуалног образовања

  • Форум
  • Коментари су искључени на Смене у Министарству због сексуалног образовања
Смене у Министарству због сексуалног образовања

Кадровске промене су делом последица жестоког негодовања јавности због спорног Образовног пакета за учење о сексуалном насиљу над децом

У Министарству просвете, науке и технологије у току су кадровске промене које су делом последица жестоког негодовања јавности због спорног Образовног пакета за учење о сексуалном насиљу над децом, најавио је за Политику министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Он је рекао да ће уместо досадашњих сарадника у Групи за заштиту од насиља и дискриминације, чији резултати нису задовољавајући, ангажовати Биљану Лајовић, експерта за ову област, као и искусне и заиста стручне школске психологе.

Овај посао водила је, како пише Политика, Група за заштиту од насиља и дискриминације при ресорном министарству, коју чине психолози Гордана Меденица и Смиљана Грујић. Оне ће, по свему судећи, бити разрешене дужности.

„Досадашње сараднице нису више део тима, а разлога има више. Оно што се десило за Образовним пакетима намењеним учењу о сексуалном насиљу само је један од разлога кадровске промене. Пре свега њихови резултати били су далеко испод задовољавајућег нивоа, а на терену се није осетило њихово присуство“, рекао је министар.

Он је прецизирао да се проблематици насиља у школама мора приступити темељније и много озбиљније, уз бољу сарадњу са директорима школа и стручним сарадницима.

Шарчевић најављује формирање бројнијег тима за борбу против насиља.

Оваква реакција Министарства просвете уследила је након што се подигла бура у јавности због спорног садржаја образовних пакета који нису прилагођени нашој култури, традицији, као ни узрасту деце којима је намењен, наводи Политика.

Ово је на крају признао и сам министар Шарчевић, који је 19. априла најавио да ће поменути материјали, намењени васпитачима и наставницима, бити кориговани.

Међутим, невладина организација „Инцест траума центар“, која је издала овај образовни пакет, није пристала на било какве измене, позивајући се на своја ауторска права.

Ова организација је у саопштењу подсетила да је тај наставни материјал израђен у сарадњи са Министарством просвете од марта до новембра 2016. године, након чега је представљен јавности.

(Спутник)

Top