Home >> Друштво,Образовање,Синдикат,Упис >> „Случај матура“: Главни кривац књиговезац штампарије?

  • Форум
  • Коментари су искључени на „Случај матура“: Главни кривац књиговезац штампарије?

 

22. јуни 2013. | 13:40 → 21:35 | Извор: Танјуг, ФоНет, РТВ

 

„Случај матура“: Главни кривац књиговезац штампарије?

 

БЕОГРАД –

Решен је случај крађе тестова из српског и математике – саопштио је премијер Ивица Дачић. Радница Службеног гласника, чији су иницијали З.М, ухапшена  је због изношења комплета оригинала теста из српског и математике. Министар просвете, Жарко Обрадовић, рекао је да ће проблем са тестом из српског језика за мале матуранте бити решен тако да ниједно дете не буде оштећено.

...

Дачић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да је осумњичени практично признао крађу тестова, која се сматра кривичним делом, а владина комисија ради на утврђивању одговорности за ту крађу и треба да установи од када се врше такве злоупотребе.

Премијер је додао да се сумња да је у том кривичном делу било више помагача.

„Почињено је кривично дело и истрага ће бити настављена како би се утврдило колико дуго је трајало и колика је материјална добит остварена тим кривичниом делом“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да неће бити поништавања мале матуре, али да ће надлежни органи одлучити какав ће бити даљи поступак полагања матуре.

„Министарство просвете треба да у наредним данима одлучи шта треба учинити по питању нових тестирања за ученике основне школе“, рекао је Дачић.

Полагање теста из математике било је одложено за среду, пошто је Републичка уписна комисија пронашла фотокопију једног теста, предвиђеног за уторак.

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић тада је изјавио да не постоје докази да је „проваљен“ и дан раније полагани тест из српског језика.

 

Форум београдских гимназија: Матура мора да се поништи

 

Изјавом премијера Србије Ивице Дачића доказано је да су тестови из математике и српског језика у потпуности „проваљени“ и да завршни испит мора да буде поништен, саопштио је данас Форум београдских гимназија.

Пошто је Дачић данас саопштио да је решен случај злоупотребе тестова са завршног испита основаца у Србији, Форум саопштава да ништа није решено, јер испит мора да буде поништен, а министар просвете мора да поднесе оставку.

Како се наводи у саопштењу, потпуно је ирелевантно ко је осумњичени З.М, да ли је он то сам учинио и да ли је радник штампарије или Министарства просвете.

Тај случај ће бити решен тек када Влада Србије заузме став по питању одговорности свих који су по функцији били задужени да организују испит, истиче се у саопштењу.

Изјава премијера да неће бити поништавања мале матуре, иако није установљено да ли је З. М. стварно крив, личи нам на покушај да се ова афера по сваку цену што пре оконча, наводи Форум.

Поставља се питање заштите права З.М. који је, на основу изјаве премијера, унапред означен као кривац, иако му није суђено, јер је, како премијер наводи „практично признао крађу тестова“, указује Форум београдских гимназија и закључује да је српско образовање у раљама политике.

Обрадовић: Показали смо да се крађа не исплати

Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је данас да је држава проналажењем осумњичене особе за крађу тестова за малу матуру показала да се крађа не исплати а да се знање вреднује и исплати.

„Показали смо да се крађа не исплати и да ће кривац бити ухваћен.

Спорни тестови неће бити релеватни за упис. После проналажења кривца за крађу тестова, нема ниједног разлога да мала матура и упис у средње школе не прођу на добар начин“, рекао је Обрадовић Радиотелевизији Србије.

Обрадовић је навео да ће ђаци исказати своје жеље и у односу на број бодова те ће жеље бити поштоване, па следе упис у средње школе и одмор.

Министар просвете је истакао да ниједно дете не сме да буде оштећено и да ће судбина теста из српског језика за малу матуру бити решена тако да ниједан ученик неће бити неравноправан у односу на друге.

„Комисија ће наћи решење, које не могу прејудицирати, али има доста елемената на основу којих се може обавити упис, пошто је само приступање упису и завршетак осмог разреда основне школе довољан разлог да се упише средња школа“, рекао је Обрадовић.

Навео је да задаци из математике који спорни и на њих се нико није жалио.

„Имамо и резултате са такмичења, тако да питање судбине српског језика само по себи неће бити релевантно за распоред ако се реши на начин да нико не буде дискриминисан“, рекао је Обрадовић.

Подсетио је да је полиција нашла „особу која је украла тестове“ а остаје да се много тога утврди у истрази.

 

Није ми се дало да објасним

 

„Сада знамо да је тест споран и наћи ћемо решење за то“, рекао је Обрадовић.

Министар просвете је истакао да се цео случај неће завршити на осумњиченој службеници штампарије и да ће истрага показати коме је осумњичена давала тестове и на који су начин тестови дистрибуирани, да ли су продавани и да ли је новац једини мотив.

„Више пута сам рекао, министар просвете не припрема, штампа и дистрибуира тестове, Службени гласник је радио тај посао и прошле године, када смо од полиције и тужиоца добили обавештење да није могуће шта је у питању, а овог пута је полиција реаговала врло енергично“, рекао је Обрадовић.

Поновио је да синдикати који су тражили његову оставку имају право да постављају питање свих, па и министра.

„Ових дана сам био у ситуацији да ми се буквално није дало да објасним о чему се ради, тражила се моја оставка без жеље да се утврди ко је украо тестове, а крађа тестова је кривично дело“, рекао је Обрадовић.

Top