Home >> ПКУ,Синдикат >> Слога тражи проверу уставности ПКУ за ЕПС

  • Коментари су искључени на Слога тражи проверу уставности ПКУ за ЕПС
Слога тражи проверу уставности ПКУ за ЕПС

Слога: Новим ПКУ запослени у ЕПС се уцењују

Удружени синдикати Србије „Слога“ поднели су Уставном суду иницијативу за контролу уставности Посебног колективног уговора (ПКУ) за Електропривреду Србије (ЕПС) због како се наводи, „отворене дискриминације запослених и грубог кршења права по основу рада и на слободно синдикално организовање“, саопштено је данас.

Према наводима „Слоге“, одредбама тог уговора запослени се „уцењују и упућују“ да своја права остваре „искључиво преко једне синдикалне организације, репрезентативног ‘Синдиката радника ЕПС-а’, коју послодавац фаворизује уговором“.

„То је посебно истакнуто у члану 27. ПКУ који обавезује послодавца да на име превенције радне инвалидности и рехабилитације запослених, месечно на рачун тог синдиката уплаћује најмање 0.59 процената, као и 0.2 посто за финансирање културних и спортских активности од укупне масе средстава исплаћених за зараде запослених код послодавца“, стоји у сапштењу.

„Слога“ је оценила да се обзиром на висину зарада у систему ЕПС-а, „ради о вишемилионским износима којима располаже један синдикат, који је преузео улогу послодавца“.

„Један синдикат одлучује о томе ко ће, кад и где да иде на здравствену рехабилитацију, уз јасан услов да је њихов члан, уместо да о томе одлучује мешовита комисија састављена од представника послодавца, свих синдиката, стручних лица медицине рада и социјалних радника који имају стручну компетентност“, пише у саопштењу.

Удружени синдикати „Слога“ оценили су да је одредбама колективног уговора, послодавац „купио лојалност синдиката да у наредном периоду спроводи све одлуке, па и оне штетне по запослене, попут даље рационализације и отпуштања у ЕПС-у“.

(Новости)

Top