Home >> Друштво >> Слога: Старе у Србији експлоатише политичка елита

  • Коментари су искључени на Слога: Старе у Србији експлоатише политичка елита
Слога: Старе у Србији експлоатише политичка елита

Уместо достојанственог живота у трећем добу, пензионерима се враћају само мрвице зарађеног

Удружени синдикати Србије „Слога“ на Међународни дан старијих особа 1. октобар упозоравају да се у Србији годинама уназад спроводи социјални геноцид над старијим особама, јер већина њихових пензија није довољна за пуко преживљавање, а камо ли за нормалан живот загарантован Уставом и Повељом Уједињених нација која гарантује право на одговарајући животни стандард.

Оно што је јако видно и истовремено забрињавајуће је да се старије особе константно експлоатишу од стране политичких партија, посебно у тренутку вршења власти и уочи изборних циклуса, јер уместо достојанственог живота у трећем добу њима се од годинама стеченог капитала враћају само мрвице у виду разних пакета са основним животним намирницама, попут брашна, соли, уља, пиринча, хемије и слично, каже се у саопштењу овог синдиката.

О такозваним бесплатним лекарским прегледима који се спроводе у страначким просторијама и које се огледају у мерењу шећера и крвног притиска да и не говоримо, јер је таква врста „здравствене бриге“ врло цинична и понижавајућа, закључују из синдиката „Слога“.

То је класична уцена, јер се кроз такав вид помоћи старији претварају само у јефтино и стабилно бирачко тело за опстанак политичке елите.

Удружени синдикати Србије „Слога“ сматрају да је Србији хитно потребна потпуна нова национална стратегија за збрињавање старијих особа, заснована искључиво на државној а не страначкој помоћи социјално угроженим особама, посебно жртава транзиције, радника и радница који су читавог свог радно способног живота стварали и радили, да би на крају остали без адекватних примања неопходних за пуко преживљавање и голи живот, поручују из овог синдиката.

(Данас)

Top