Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Слађана Харчиновић, професорка физике: Само један од случајева

  • Форум
  • Коментари су искључени на Слађана Харчиновић, професорка физике: Само један од случајева

О намештању радних места

 

Слађана Харчиновић је професорка физике у Обреновачкој гимназији и чланица Главног одбора Форума београдских гимназија. Пре четири године, са 17 година стажа, а у складу са Посебним колективним уговором, нашла се  на листи вишкова  са 15% часова (3 часа недељно). Није се помирила са неефикасношћу школског система и упутила се по своја права у Школску управу Београд. Потражила је и помоћ ФБГ-а, који јој је дао сву подршку. Међутим, изгледа да би за нашу колегиницу било боље да је крила своју синдикалну припадност, јер је наишла на одбијање и у Школској управи Београд и код неколико директора београдских гимназија, управо зато што је чланица ФБГ.

Уствари, то је био изговор. Директор Шесте гимназије Раде Зејак и директорка Четрнаесте гимназије Марија Милетић чували су радна места „за своје потребе“ и нису хтели да јој дају часове, иако је у те две гимназије било слободно 3 пуна радна места за професора физике.  На тим местима радили су радници на одређено време. Као разлог за одбијање директори су отворено наводили њену припадност синдикату ФБГ. Марија Милетић јој је чак рекла да је неће примити „док је жива“, а Зејак јој је рекао  да јој је велика мана чињеница да је чланица ФБГ-а.

За све то време, начелница Школске управе Београд Гордана Цветковић није хтела да прими Слађану Харчиновић на разговор, и то више пута. На писмену представку, коју је Харчиновић упутила ШУБ, никад није одговорила. На интервенције ФБГ-а такође није одговорила.

Прошле године, указала се нова прилика, да Слађана Харчиновић добије часове у Првој београдској гимназији. Међутим, директор школе је у марту 2013. добио дозволу за расписивање конкурса од Гордане Цветковић, иако је Слађана Харчиновић била на листи, заједно са двадесетак професора физике. Током августа, септембра и октобра Прва гимназија није Школској управи исказала потребе за часове физике, иако је то била дужна да уради. Председник ФБГ је у три наврата опоменуо директора Прве Александра Андрејића да је, тиме што није пријавио потребе за физику, прекршио Закон ОСОВ и ПКУ.

У новембру 2013, Прва је расписала конкурс за професора физике. ФБГ је интервенисао и са директором Прве постигао усмени споразум да се Слађана Харчиновић ангажује са 15% радног времена, а да за преостали проценат радног времена директор позове остале професоре физике са листе, пре него што релализује конкурс. После две недеље, пошто директор није испоштовао договор, ФБГ је написао пријаву ШУБ у којој је захтевао да се конкурс спречи. Добио је негативан одговор који је потписала Гордана Цветковић, наводећи да је Прва урадила све по закону.

У све три гимназије ради се о намештању радних места од стране поменутих директора, уз подршку Школске управе.

Ових дана, Републичка комисија за одобравање конкурса дозволила је Првој београдској гимназији расписивање конкурса за професора физике. Она то није могла да уради без мишљења начелнице ШУБ Гордане Цветковић.

Ово је само један од случајева.

 

 

Top