Home >> Синдикат >> Скупштина ФБГ одлучила: Придружење СРПС-у

У суботу 20.октобра 2012. одржана је Скупштина ФБГ. На другом по реду овогодишњем скупштинском окупљању делегати су једногласно изгласали одлуку о придруживању Синдикату радника у просвети Србије. Овом одлуком ФБГ је себи омогућио репрезентативност на републичком нивоу и могућност непосредног преговарања са Министарством просвете и Владом РС.

Скупштина је изгласала и измене Статута, на основу којих ће оне синдикалне чланице ФБГ, које имају већи број чланова, имати веће право одлучивања и утицаја на одлуке ФБГ од других, мањих чланица.

У раду Скупштине учествовали су делегати из „Светог Саве“, Прве, Филолошке, Треће, Четврте, Шесте, Осме, Спортске, Дванаесте, Четрнаесте, Петнаесте и Лазаревачке гимназије. По правилу, нису се појавили делегати Тринаесте и Математичке гимназије. Све одлуке донете су једногласно.

Ток Скупштине:

 1. Формирано је радно председништво;
 2. Формирана је верификациона комисија, која је констатовала састав Скупштине, кворум и дневни ред (једногласно усвојено);
 3. Председник ФБГ поднео је извештај о раду (једногласно усвојен);
 4. Председница Надзорног одбора поднела је извештај Надзорног одбора (једногласно усвојен);
 5. Председник Статутарне комисије поднео је предлог измена Статута ФБГ (једногласно усвојен);
 6. Поднет предлог Споразума о придруживању синдикату СРПС (једногласно усвојен);
 7. Скупштина је закључена.

Као што је познато, ФБГ нема више 21. чланицу, већ 18.

Пета гимназија је изашла из ФБГ пре седам месеци, уз „препаметно“ образложење председнице Синдиката Пете „да није потребно наводити образложење“, тако да ни ФБГ нема образложење, нити ће га икада имати.

Земунска и Девета гимназија никада нису доставиле одлуку о изласку из ФБГ, али је претходни сазив Скупштине ФБГ, 11. фебруара 2012, донео закључак су се стекли сви статутарни услови за престанак чланства Земунске и Девете, због вишегодишњег непојављивања на састанцима и неплаћања чланарине. Унија СПРС је „пригрлила“ та два синдиката, верујући у чуда и лажи свог руководства о скором распаду ФБГ после изласка из УСПРС. Чуда се нису догодила, ФБГ се није распао, штавише: управо је повратио своју репрезентативност на републичком нивоу, па УСПРС више неће морати „да брине“ о ФБГ и да захтева од Министарства просвете да председницима школских синдиката ФБГ-а укине 12% надокнаде за вођење школског синдиката.

Зачуђује непојављивање делегата Седме и Десете гимназије, који су до сада били активни у раду Скупштине и Главног одбора, али се то може протумачити њиховим незадовољством изгласаним одлукама Главног одбора и Скупштине ФБГ у последње време, које су по правилу супротне мишљењима, ставовима и предлозима председника синдиката Седме и Десете. Међутим, то не може бити оправдање за неучествовање  њихових представника у раду Скупштине.

ФБГ ће синдикате Седме и Десете гимназије обавестити о могућим разлозима неспоразума и затражити званично образложење тих синдиката.

15Comments

 1. Милан каже:

  Па, колегиница Ванда истину говори (тачно је да се онда и другачије звала, хехехе), само, председник УСПРС за време штрајка, што вероваше Хаџији јесте бивши председник, и није се после штрајка прикључио његовом синдикату… Али, као што сам већ негде рекао, за просутим млеком не вреди кукати…Све би било другачије… да је Пера на време отишао у полицију…

 2. гром каже:

  Закон који би прописивао да запслени мора да буде члан синдиката је репресија; по томе се може да донесе и закон који ће да каже да сваки пунолетни грађанин мора да буде члан једне од партија владајућих!
  Удруживање грађана, у овом случају запослених, треба да остане добровољност, јер све друго би се могло назвати репресивношћу, што једноставно није добро!
  Нека се синдикати једноставно боре да квалитетом привуку чланство! као што је и свуда у свету! Ми у школи имамо своју организацију и функционишемо доста добро; зашто нисмо ни у једном од оних за које кажу да су репрезентативни раније сам негде писао; једноставно не могу! А и сам си написао да си у души био да ФБГ, бар једно време, буде само ФБГ! јер како видим слично мислиш.
  И на крају: не треба да измишљамо топлу воду, рупу на саксији…бар ја ‘вако мислим.

 3. Ванда каже:

  Милане, сад ја морам да се укључим:
  Кад бејасмо у ,,великом штрајку“, председник УСПРС је говорио да пушта Хаџију да преговара, јер је он ,,тврд преговарач“, јер хаџија уме да преговара… Ја једина на састанцима викала ,,Издаће Хаџија!“
  Нико други реч није рекао, признај да је тако било.
  Него смо сви склони заборављању, све ,,наше“ је јако добро, док је ,,наше“.
  Мислим да ми је постало свеједно у ком сам синдикату, само бих волела да се нешто ради. А како ствари стоје, ради Бата лично, по обичају.. где год да је!

 4. Милан каже:

  Мислим да би права мера ствари била 2 репрезентативна синдиката… Админ зна веома добро, да у Унији СПРС не би било никакве штете кад би којим случајем председник био „купљен“, односно сарађивао са државом… Зна се ко одлучује и председник је ту у другом плану… Видим Бату на оној слици са Хаџијом и не знам… мени то ипак делује трагично… Ја га сматрам гробаром просветне синдикалне сцене, увек је досад свирао под диригентском палицом Владе и министара… Пристајао је да потпише и да минира протесте кад нико други није хтео, па чак и оно писмо које се налази на овом сајту у коме објашњава ставове СРПС-а, у коме изражава пуно разумевање за тешке економске прилике које су задесиле „јадну“ владу… Да те питам, Бато, јесу ли то сад и твоји ставови? Мени је незамисливо…

  • admin каже:

   Моји чланови су после изласка из УСПРС од мене тражили једно: да буду репрезентативни, а ја сам им то омогућио. Иначе, да сам се ја питао, ФБГ не би приступио ниједном републичком синдикату, пустио бих (са подједнаким поверењем) све вас да се борите и за ФБГ, како свима, тако ће бити и ФБГ! Те приче о заједничком наступу мало су у идеолошком смислу барем архаичне, више од свега би био један једини нови члан закона: да сваки запослени мора бити у синдикату републичког нивоа, и за то треба да се боримо.

 5. гром каже:

  Не треба да трошимо енергију на расправе о једном или више синдиката! Број синдиката одређује интерес удруживања, оцена сродоности, уверење, идеологија, лидер..
  У нас је проблем сарадње када је исти циљ у питању те “борба“ једног или више против једног или више и синдиката! што се је видело и у последњем штрајку; у моменту када сам чуо и видео, одигравало се пред мојим очима, како се слави што је синдикат неке школе као изашао из СОС-а па је сад у …….(мислим да није важно) знао сам да од штрајка нема ништа.
  Фали се он мени како их је разбио и сад он има и у тој и тој школи синдикат, а ја њему: па добро а колико имаш чланова који су ти потписали приступницу, мислећи да је озбиљан. Два! поносито каже он мени!ложач и још један! Ете! таки смо ми! Када будемо бољи и биће нам боље!

 6. admin каже:

  Па да будемо као СССС, са једним председником који сарађује са државом? Не, није грешка. СРПС је најмлађи репрезентативни синдикат, ствари морају да се мењају, добро је што постоје четири синдиката, престанимо идеолошки, радимо хоризонтално, избацимо реч „трагична“! Што се тиче пензије, на реду је неко из Уније СПРС, зна се ко.

 7. educator каже:

  Придружење ФБГ СРПС-у (Брајковићу и Ковачу) је трагична грешка. Немам чак потребу да то образлажем. Рећи ћу само ово: просвети ће кренути кад вечити синдикални лидери оду у пензију. Тада ће се сви синдикати (искрено) ујединити у један озбиљан синдикат пошто ће неко нормалан да устане и да каже: Људи, ако сви просветни радници имају исти интерес, ако сви имају исте плате и исте школе завршене, зашто онда имамо више синдиката. Чији је то заправо интерес? И ко је тај што то не дозвољава да се деси сутра рецимо?

 8. Милан каже:

  Jeste, bas tako, Bata je u pravu, pa ja tu i ne vidim neku diskriminaciju…. Ionako ce se placanje ukinuti kad istekne vaznost sadasnjeg PKU… Nemamo dovoljno argumenata da bi ovu privilegiju sacuvali predsednicima skolskih sindikata… Oslobodjenje da! To je zasnovano na zakonu o radu ali ne i placanje, tako da nam opet ostaje problem sta sa uciteljima- predsednicima sindikata u OS…Ali, valja o tome misliti kad dodje vreme…

  • гром каже:

   Али оно што пише у ПКУ-у пише! И кад се пилула прогута горчина остаје!
   А можда се можемо изборити, као компромисно решење, да тамо где су учитељи то буд еновчана надокнада а где су предметни наставници ослобађање од часова! Решења постоје, али почесто у нама не постоји спремност да их тражимо! има када за то има и оправдања!

 9. admin каже:

  Колега, једно објашњење: оним председницима синдиката који нису репрезентативни такође припада право на 12%, као и репрезентативним. Разлика је само у томе што немају то право у новцу, него како се договоре са директором.
  Што се тиче Вашег извињавања, за то нема потребе, напротив!

  • гром каже:

   Колега! јеш једном и нећу више о овој теми! Ја само говорим о ономе што пише у колективно уговору! А ево и цитата:“Председник синдикалне организације установе, која припада синдикату потписнику овог уговора, у коју је учлањено мање од 50% запослених, има право на сразмерно увећану месечну плату до 12%“.
   Ради се само о принципу и мени је ово неопростиво ружно! дискриминација по синдикалној припадности! А и не видим ни зашто! и зато мислим да сви треба да се заложе да се та, за мене, срамна реченица, избаци из колективог уговора!
   Што се тиче договора са директором ни то нишшта није спорно; нас двојица нисмо непријатељи!чак шта више! и ја сам опет узео мање часова, а и то сам објашњававо; није све у 2-3000 хиљаде динара! Човекољубље, колегијалност…
   Поздрав!

 10. Милан каже:

  Slazem se, Grome sa Vama, kad su u pitanju nastavnici u predmetnoj nastavi, ali sta sa razrednom nastavom? Uciteljima? Razumem Vas, jer ste zaposleni u srednjoj skoli, bas kao i kolege iz FBG-a, uciteljima se ne moze smanjiti fond casova i to je zbog njih i trazeno… A sto se tice pridruzivanja SRPS-u, svako ide tamo gde mu odgovara i nekako sam naslucivao da ce tako biti… U svemu tome moze biti i ponesto dobro, mozda ce borbenost FBG da zarazi ostale umrtvljene clanice SRPS-a, mozda ih razdrmaju malo, pa ce nam svima biti bolje…

  • гром каже:

   Мислим да се око првог дела не разумемо јер ја говорим о дискриминацији по синдикално припадности; у ПКУ-у стоји да та накнада припада не за оне који припадају репрезентативним већ само потписницима ПКУ-а! Разговарао сам са колега из сва три синдиката и сви су ми говорили да су они против овакве дискриминације, па ми на дан данас (додуше сад је ноћас) није јасно ко је онда за! Значи ни да наше колеге који су у СПРС-у исто су ускраћени па и ако је СПРС репрезентативан; нисам копао да ли је или није а не смета ми да учествује у преговорима па иако то није доказано! Замисли да сад протокол о цени рада, ак анекс колективног уговора, садржи одредбу да повећање зарада припада само члановима синдиката који су потписници; аналогија је очита. Не!не!не! једноставно онако колегијално, људски није ок! Што се тиче оног другог што се не стави алтернативно па ко хоће лову ок! а ко хоће мање часова ок! (Ја ћу опет мање часова,да не понављам разлоге.)
   Извињавам се колегама из ФБГ што сам употребио њихов форум за расправу са колегом Миланом; имам предосећање да се не љуте! колеге смо. Поздрав ноћобдијама.(музика је баш!)

 11. гром каже:

  Срећно вам било, драге колеге! Надам се да ћете се здушно заложити да се у колективном уговору укине дискриминаторство по синдикалној припадности па да свао ко је легални председник легалне организације запослених у својој школи има право на тих до 12 одсто; и када сам имао право ја сам тражио да ми се смањи фонда чсова, како би и други дошли да посла, плате…и убудуће ћу тако, а не замерам другима на другачији избор; али оно што су урадили Унија, Независност и СОС је неколегијално и недостојно људи који по струци треба да се боре и да друге уче правди, једнакости, антидискриманацији по било ком основу, хуманости, другарству, колегијалности…
  Верујем да ћете се ви борити да се ова недостојност измени!

Top