Home >> ФБГ акције >> Скупштина ФБГ: Извештај о раду

Извештај о раду ФБГ-а у периоду од јула 2009. до јануара 2012.

Миодраг Сокић – Ја сам поделио извештај на сегменте:

Синдикални јубилеј

Први сегмент је јубилеј – петнаестогодишњица Форума гимназија, која се скромно обележава –  тако и треба да буде, ми смо синдикат.

Штрајк

Друго наше велико постигнуће је онај штрајк, који је трајао два месеца. То је био доминантан догађај за период од претходних две и по године, а Форум је у њему учествовао пуном снагом. Карактеристично за тај штрајк је да су победили синдикати, а ви се сећате да смо ми овде имали састанке свих синдиката и да су они тај штрајк започели, а да је он добио шире размере. За то није само заслужан Форум, нити само Независност или Унија, већ се десила нека синергија. Свако је то извео како је најбоље умео. Форум је то учинио, на крају, са 500 својих чланова испред  Владе и Министарства. На нивоу Београда, ФБГ је извео низ активности. Поучени оним што смо ФССШ и ми већ спровели 2009. у пролеће, кад смо градоначелнику „дали прву тројку“ у вези јубиларних награда и штрајковали у локалу. То је значајно, јер је у Београду неуобичајено да се у локалу штрајкује. Ми смо показали, колега Антић и ја, да се то може. Ми смо јубиларне награде добили, добили бисмо их и касније, али питање када и да ли би се данас добијале лакше или теже да ми нисмо штрајковали. Вероватно теже. После овога је уследило реаговање ФБГ-а на физички напад  у Сремској Митровици на нашу колегиницу, на онај бруталан и сраман чин који је тај ученик починио, када њу нико није могао да заштити – почев од покрајинског министра за образовање, па на даље. Затим, организовали смо протест испред Владе Србије због случаја једне једине гимназије – Спортске, јер је постојала нека субверзија, којој ми никад нисмо ушли у траг, типа пријава о постављеним бомбама у школи. Удружили су се и родитељи са нама, ево са нама је један родитељ ученика из Спортске, затим, синдикат Независност, директор школе и ђаци. Све њих смо успели да изведемо на улицу, да нас нико не оптужи да смо манипулисали децом, а нисмо, и дошли смо сви заједно до Владе, били примљени и после тога успели да се у Спортској гимназији уведе ванредно стање. Школу сада чува војска и дојаве су престале. То је ситан догађај, али нама јако важан. Ово нам говори да ми то можемо опет да урадимо, ако треба. Даље, протест испред Дванаесте гимназије, због случаја напада на колегиницу и поводом Седме, онолико колико су то колеге од нас тражиле. Помагали смо свима којима смо били потребни – поред наведених и у Шестој, Осмој, Четвртој, Првој Десетој, Четрнаестој. Ту су колеге, па нека дискутују о томе.

Конференција гимназија Србије

Други сегмент је Конференција гимназија Србије, која је основана у овој сали 20. марта 2010. године и сада у марту ће напунити две године, а питање је колико је то тада неком било јасно. Конференција је окупила све гимназије српске које су то хтеле, то је њих 55. Надамо се да ће тај број доћи и до 80, више је проблем комуникације и даљине, него што је то проблем воље. Ми смо направили једну врсту секције, за почетак, која ће прерасти у стручно друштво са циљем да се вансиндикално, бар једно тело бави само струком, а у страху од предстојеће реформе образовања. Можда смо нешто успели. Идеја је била да се умешамо у образовне промене и да покушамо да и нас питају пре усвајања важних одлука. Ко да нас пита – Министарство просвете, Национални просветни савет, пре свега, а онда и Завод за унапређивање и сви други. Мислимо да смо допринели да се спрече оне намере да Министарство укине информатику по школама, да се пређе на  оне наставне планове пре Стратегије, пре матуре – тј. да се спрече силни кораци. Од тога се одустало и ваљда смо ми томе нешто допринели. НПС нас је мало озбиљније схватио, али надајмо се да су нас сви озбиљније схватили. Привредна комора је реаговала и Конфернција је 4 пута имала прилику да дискутује о информатици на састанцима са НПС. Сматрамо да је КГС нека будућност, која не припада Форуму београдских гимназија, већ ће то постати удружење , које ће основати ФБГ и још четири физичка лица.

Заштита права чланова

Трећи део – заштита права чланова, ми смо имали 27 судских спорова и све смо их добили за јубиларне награде из 2003, 2004. и 2005. године. то је трајало пет и по година, за разлику од провинције где то траје много краће јер немају толики број предмета. Ту смо мало изгорели, али то није касно, јер синдикалац мора тако да размишља – мора да инвестира, а да зна да ће добити касније, кад му више и не треба.

Медији

Медији – са њима Форум има солидну сарадњу, стално их хранимо информацијама, они узму мали део тога. Колега Антић, који је често у медијима, зна да је то њихова потреба и да они то не објављују због нас, већ због њих. Сајт Форума показује и доказује да је то добар приступ, јер наши чланови све више добијају информације преко мас-медија, а све мање преко огласне табле. Тако и треба.

Однос ФБГ-а и УСПРС

Болна активност је однос Форума и УСПРС-а. Главни одбор је ФБГ-а је 13. јуна 2011. донео одлуку о иступању из Уније, многи догађаји су томе претходили, већини учесника је то сасвим јасно. Ми ширимо ту информацију, увек смо је ширили и претпостављам, да бисмо овде сада тешко могли наћи члана Форума, који не зна о чему је реч. Дао бих само резиме, ту су нам и поштоване колеге из Уније, дакле, ради се о концептуалном разлазу. Замерали смо Унији разне ствари, а они су сматрали да те замерке нису на месту. Испоставило се на крају, бар ми мислимо тако, да се Унија мешa у унутрашње ствари Форума – шаље приватна писма у облику званичних, у домену гимназија где јој није место и није надлежност и није статутарно. Тиме је допринела да три гимназије искоче из ФБГ-а, што је за нас јако тешко да схватимо. Зато ћемо данас имати једно јако важно гласање о потврди одлуке Главног одбора. Чак може да се деси да нам искочи још пар гимназија, али ја као председник вама кажем да, како год да одлучите, искочиће још пар гимназија. Немојте се тиме оптерећивати. Ово је најнижи облик сарадње Форума и Уније, ја се надам да ћемо убудуће кренути узбрдо, али можда на неким другим принципима, зато што се, пре свега, организационо не слажемо. Унија иде ка унитаризму, сматрају да је то исправно, односно, ка једној централизованој вертикали. Не мислим ништа лоше, али Форум Гимназија сматра да је то у савременом свету неодрживо и да ми морамо да радимо хоризонтално, локалне акције са изузетно либералном  сарадњом између синдиката, без обзира да ли су они у једној репрезентативној групацији или су у савезу. То су ти разлози и желео бих да одете са овог скупа и да пренесете својим колегама да све друге интерпретације једноставно могу бити неки поводи, али нису стварни разлози. Нормално да позивам да, ако желе, Бојан и Буца нешто кажу, али они нису званични представници Уније данас, они су дошли на мој позив, као што сам позвао и председника Уније. Знам да је на председништву Уније одлучено да ће доћи и он са сарадницима, међутим он није дошао –  вероватно је у питању снег. Све смо урадили пријатељски и мислимо да тако треба и да остане.

 Однос Форума и чланства

Што се тиче чланица, могу да констатујем да  су стекли сви статутарни услови да се констатује да су Форум београдских гимназија напустиле Пета, Девета и Земунска гимназија. Сва три случаја су различита. Ми мислимо да ту има много неорганизованости и необавештености. Ми чекамо те гимназије, кад год буду хтеле, можемо почети да се организујемо, јер свуда има десеторо људи, који су за Партизан и двадесет који навијају за Звезду и не ваља да буде другачије. Према томе, у Деветој ћемо направити синдикат са седам чланова, а у Петој са четири, а у Земуну са двадесет и опет ћемо да сарађујемо. Ево неког решења, ако очекујете да вам понудим.

Шта даље

Окренули смо се сарадњи са Синдикатом просветних радника Војводине  и са Форумом београдских основних школа. Требало је данас да потпишемо Декларацију, коју сви имате испред себе, и да Скупштина потврди одлуку Главног одбора о њеном потписивању. Локална средина, у овом случају огромна средина, би требало да се удружи са добродошлицом за све друге, који исто тако мисле.

Ево, мало песнички да додам, колико је то од мене могуће. Треба да гледамо унапред, уместо да жалимо за прошлошћу која је некад била ружна, и да кренемо у неизвесну и ружну  будућност, која ће можда бити мало лепша. Да се не плашимо, да будемо храбри, као што смо били пре петнаест година, када нисмо ни знали шта је репрезентативност, него смо гледали да стигнемо кући, а да нас не среди неки полицајац, успут.

Ова Скупштина би требало да потврди одлуку Главног одбора о иступању из Уније и да се вратимо изворним принципима, на којима почива Декларација о сарадњи. Важно је да знате, да ово нису алтернативе: можемо изабрати обе, ниједну, или неку од њих. Не постоји искључивост, уколико Форум остане у Унији ми ћемо опет гласати о удруживању са овим синдикатима.

Да додам, да смо ми послали Министарству предлог о одлагању  измене Закона о основном и средњем образовању, јер сматрамо да они нису добри и да нема разлога доносити их пре Старатегије о образовању, која ће , ваљда, бити ускоро донета.

Сада, на нивоу Београда ФССШ, ФБГ, ФБОШ, синдикат Независност и Унија основних школа Београд тренутно радимо на ономе што нам је најбитније у локалу.

Top