Home >> Синдикат >> Скупштина ФБГ: Дискусија и гласање

Део записника са Скупштине ФБГ

Синиша Вукадиновић – ми смо доста дискутовали на седницама ГО о овоме. Ја мислим да није добра одлука да прихватимо петоро људи по гимназијама –  нама требају људи и не смемо дозволити да нам се људи расипају. Волео бих да чујем представнике Уније штa мисле о овоме.

Бојан Миновић Унија – Имам лепо мишљење о ФБГ-у, још од када сам говорио овде у току штрајка поводом Обреновачке гимнзије, о којој нисмо много знали, али смо као Унија подржали штрајк. Унија има своје чланице које се у датом тренутку могу слагати са радом Уније или не, али сматрам да треба да делујемо  заједно. Превише демократије нас можда мало удаљава сада, али ви знате да већина исто одлучује и на нивоу Уније. Какву год одлуку да донесете сада, да знате, Унија ће рачунати на вас кад год буду акције које се тичу свих нас. Кад год су биле велике акције  ФБГ и ФБОШ су се радо одазивали. Нама ће увек бити репер доброг или лошег рада то колико се синдикалне оргнизације одазивају на наше позиве. Не желим да причам о размирицама и о висини чланарине. Битно је да ми имамо заједнички пут ка Министарству просвете. Ми се и даље много делимо, што мене лично погађа. Унија мора да доживи реорганизацију, већ на скупштини 10. марта и да направимо један нов модел, пошто нам је изашао и СПРВ пре неколико месеци. Шта год да одлучите Унија вам неће стајати на путу.

Буца Марјановић Крушевац – у неформалном разговору пре почетка ове Скупштине присетили смо се чувеног штрајка, после којег је једино Унија смогла снаге да организује Скупштину на којој су људи који су били  –  одговарали. У многим ситуацијама се став Уније Крушевац није слагао са ставом Уније, али ми нисмо излазили из Уније. Борили смо се унутар система.Оно што неко види као централизам, ми видимо другачије. Не желим да утичемо на вас, ваше одлуке ће бити пуноправне. Ми желимо да вас имамо као колеге у било каквом облику.

Ивана Бошњак – ја сам бивши члан Уније и један од оснивача. На моју велику жалост, СПРВ није више у Унији, тако сам ја то доживела на почетку. Међутим, како време пролази видим да то није било толико лоше. Ако ћемо ми да имамо један централизован синдикат, онда то није нешто што је нама потребно, јер смо ми сасвим различити. Не мислим само на Војводину, сви крајеви Србије имају различите проблеме и као један синдикат јако нам је тешко организовати акцију. Лабава заједница више синдиката нам више одговара него један синдикат. Кад се у једном синдикату донесе нека одлука треба је поштовати, а не да једни поштују, други не. Драго ми је што је Бојан поменуо случај Обреновачке гимназије, то је јако лепо. Зрењанин је штрајковао и због Пожаревчке гимназије, а онда кад се иста та ствар десила у Мокрину, то одједном није било привлачно, јер је то неко забачено село у Банату. То није било инетересантно за људе из Београда, Крушевца или Врања, али то је требало да буде синдикални принцип да се реагује за сваког човека, где год тај човек био – то ако смо један синдикат, ако нисмо онда се зна у сваком моменту на ком фронту се боримо. Зна се кад се боримо појединачно, а када сви заједно, јер ми имамо неке заједничке циљеве – то су интереси у вези Министарства просвете. Поводом појединих локалних самоуправа или школа  то не може бити борба једне тако велике целине, као што је УСПРС од неколико десетина хиљада људи. Сад видим да смо добро урадили што смо изаши из Уније, мада ми је било жао људи са којима сам се ја тамо дружила, али то не значи да дружење не може да се настави. Ми треба да међусобно сарађујемо – Унија и синдикати, али прошло је оно време кад смо сви тежили једном синдикату. Не треба да се надјачавамо, мислим да је и овај скуп показао да су људи спремни да сарађују и да се обраћају једни другима. Ако нисмо заједно везан, не значи да смо разведени и да треба да се мрзимо.

Бора Вукчевић Тесла – Ево ја ћу говорити испред школе, која вероватно има највише чланова преко 130, ми смо чланови ФССШБ и јако ме боли покушај разбијања синдикалног покрета у Србији и Београду. Имамо потешкоћа да се организујемо ко ФССШБ, јер постоји притисак од стране Уније да се поједине и средње и основне школе групишу у неки нови синдикат, такозвану Унију школа Београда. Мислим да није колегијално да ми међусобно радимо на томе да отимамо чланове једни другима , то је било јако ружно. Појединци хоће да се вратимо на централизам коме нема места у овој нашој ситуацији. Потенцирање на томе ће довести до нових проблема. Унија хоће да се реформише, опет на бази централизма, ми томе треба да се супротставимо. После овог прошлог штрајка Унија је ојачала бројчано и бесмислено  је да се ми сада  осипамо, али  руководство Уније је криво због тога. Појединци покушавају да ојачавају своје позиције, што подсећа на време комунизма. Једино би нам одговарао неки конфедерали систем.

Мирослав Маркићевић – доста се на седницама Форума говорило о овој теми и моје лично мишљење је да ја нисам задовољан радом Уније, умесно је речено да је то једна недемократична структура у којој се не чује став ФБГ-а. Поставља се питање шта ће та нека нова структура моћи да понуди својим члановима кад Форум изађе из Уније. Сматрам да је репрезентатвност, односно учествовање у социјалном дијалогу врло важно, јер ако изгубимо могућност да преговарамо поставља се питање чему уопште синдикат. Моје колеге из Седме београдске гимназије имају одрђену дозу скепсе према овоме. Даље сматрам да Скупштина ФБГ-а треба да има много већу улогу и да би требало сва важна питања као што је сарадња са другим синдикатима изнети на скупштинско одлучивање. УСПРС ка велики синдикат мора бити ентропична и тежити централизму, али то недемократско одлучивање и на пречац доношење радикалних одлука примећујем и у много мањим синдикатима, као што је ФБГ, за шта немам разумевања. Ми ћемо зато бити уздржани, јер нам није до краја објашњено шта је тачка разлаза између Форума и Уније.

Петар Панић –  овде се поставља неколико теза које су, по мени, погрешне. Форум је основао Унију, а не обрнуто. Даље, после штрајка за који смо и данас чули да је био неуспешан, ми смо изгубили највише. Осим што смо изгубили време, изгубили смо и новац, јер је први пут у историји синдикалног покрета нама узет новац из џепа и шта је Унија урадила по том питању – ништа. Форум је тада ангажовао адвоката и сви су се обраћали Форуму у тој ситуацији. Уређујући сајт много пута сам имао прилику да ме људи из унутрашњости питају кко би они појединачно могли постати члнови Форума – то је немогуће, али они су били задовољни функционисањем Форума. Колегиница у Дванаестој гимназији је брутално претучена, једино јој је у заштиту стао Форум, нико из Уније није се појавио, а чланови смо Уније. Где је то Унија у последњих неколико година подржала чланове Форума? Ми ћемо сви бити пријатељи, наравно, али ми сви имамо неке локалне проблеме, као што је Бус плус, на пример. То није издаја и не треба тако гледати ово. Ми треба да будемо сами за себе одговорни. Унија као један синдикат је концепт којег је време прегазило.

Бојан Миновић Унија – Нов концепт Уније је да јача локалне организације, а да представници тих општинских организација буду у главном одбору Уније. Унија има различите ресоре – за образовање, за информисање, за аналитику и статистику и за нормативно-правне послове, који одлучују као стручни органи, а не председник и Председништво. Ту нема централизма. Из локала се донесу информације на Главни одбор и ту се доноси одлука – то је демократија у потпуности. У овом тренутку имамо око 33 000 чланова, ми смо и као велика организација окренути локалу. У вези са парама после штрајка, оне су враћене свима како у Београду, тао и широм Србије, захваљујући тиму који је радио са Министарством просвете. У вези колеге Чобанског Унија је учествовала и о томе постоји документ. Унија је до данас променила 4 председника, што је једна велика демократија.. Ми нисмо никога истерали из Уније осим ФБОШ, знате на чију иницијативу.

Буца Марјановић – кад је било то око пара Бата нас је окупљао и вадио кестење из ватре. Тада је Унија организовала ванредну Скупштину. Она ни по новом Статуту неће имати плаћеног председника, што је важно нагласити, он ће бити професионалац. Мени Унија није решавала проблеме на локалном нивоу никада, али је важно да чланство у Унији стоји иза нас при било каквим преговорима. Ми Статут који сада доносимо не  сматрамо централизмом, области које су до сада постојале биле су наметнуте и за њих нико није знао, знали су само за јак општински одбор. Споразуми међу синдикатима и декларације нису нешто изванредно, видело се на прошлом штрајку ко је какав.

Николић Спортска – Ми немамо дилеме у Форуму, јер смо још на састанку у јуну, када смо разговарали о овоме видели да је од 9 присутних гимназија 7 било за излазак, а само 1 против и 1 уздржан. Демократија значи да гласају присутни и ту нема недоумица.

Даница Пејчић Петнаеста – Још од августа 2010. године, пре штрајка у којем Форум није хтео да учествује, био је један непријатан састанак са Унијом, којем сам присуствовала – чланови Форума су могли да се информишу на седницама Главних одбора све до јуна 2011. године. Без обзира ко је долазио на састанке, представници школа и синдиката су имали времена да сазнају шта треба о односу Форума и Уније. Онда, од јуна па до данас прошло је још осам месеци – укупно годину и по дана, како се нешто дешава. Ми сада од дрвета не видимо шуму, разводњавамо дискусију – није централизација, јесте централизација. Кад се помене локални ниво на који информације стижу са врха – мени то јесте централизација. Унија се расипа. Кад је био онај  штрајк била је другачија атмосфера, било је заједничког ентузијазма, иако смо лежали на шинама,  исто је био снег. Тада је све ишло из базе. Сваки дан смо се договарали у Општини Стари град хоћемо ли настављати штрајк. Тада је Форум основан и ми бисмо требали да се вратимо тим изворним принципима. Сарађивало се колико се сарађивало, годину и по дана смо имали да расправимо око тога, а  не данас када то треба да изгласамо. Ако ви, колеге, мислите да сад треба да изгубимо нових 3 или 5 година, да све ово оде у базу, онда беспотребно трошимо енергију. Сада треба свако да се изјасни јавно или тајно, ја не плегирам и за шта. Чујемо да се Унија сад формира на неким новим принципима, а Форум у њима није уопште учествовао. Не видим где је место Форума у тој новој концепцији. Ако Форум може да буде добрнамеран према свима, онда може да донесе једну овакву одлуку. Није проблем сарадња са било ким, али не треба да се расплињујемо у синдикалној борби.

Данијела Вујисић – ова одлука је донета на седници Главног одбора, ми ово треба само да верификујемо или не. Не треба да се бавимо вишечасовним разлагањима овде, него само да разјаснимо, ако нешто није јасно, да бисте могли да одлучите на коју ћете страну.

Весна Грубор – Добила сам инспирацију због количине скепсе, која води напретку, али не претерано. Морамо дозволити да се нешто промени, па да видимо како ће ићи. Не треба сада да расправљамо хоћемо ли бити репрезентативни. Форум је настао помоћу штапа и канапа, видели људи да постоји проблем и организовали се. Нису се питали шта ће и како ће. Она снага која је била, сада видимо – није била довољна. Хајде да допустимо да се то нешто ново створи.

Милица Миленовић – Само да додам да се овде ништа не ствара, него се чува оно што смо градили 15 година. Треба да опстанемо, не да се ми разбијемо.

Мирослав Маркићевић – ја долазим на ове састанке од 2011. године и од тада се трудим да резонујем у интересу синдиката и ове организације и по својој сопственој савести. Да бих донео неку овако важну одлуку морам да имам довољно информација. Да би информације биле потпуне, треба да буду из оба извора. Треба да чујемо и људе из УСПРС-а. У оваквим ситуацијама треба да мислимо шта ће бити са Форумом, који сада има око 800 чланова. На претходним седницама Главног одбора, могли смо сазнамо да се гимназије са великим  бројем чланова у Форуму противе изласку из Уније. Мене чини неспокојним то што је Пета београдска гимназија изашла из ФБГ-а. Не знам хоће ли и друге школе кренути тим путем. У Седмој гимназији, наш синдикат има 35 чланова и ми смо прошле године у време шрајка показали велику синдикалну одговорност – излазили смо на улице и вршили обуставу рада. Кад смо излазили на улицу изашло је цело наставничко веће, свих 60 људи. Сматрам да овде сва питања треба да буду одговорена и захваљујем се на досадашњим одговорима и од Бате и од осталих.

Јавно гласање  – потврда одлуке ГО ФБГ-а о изласку ФБГ-а из Уније, након утврђивања кворума било је присутних 35 чланова Скупштине – гласало је 26 за и  9 уздржаних. (Укупно има 54 члана Скупштина, кворум чини 28 чланова). Констатовано је да је одлука потврђена.

 1. Драгана Мишић Шеста – за
 2. Славица Калинић Шеста – за
 3. Споменка Трипковић Филолошка – за
 4. Милица Миленовић Петнаеста – за
 5. Жанета Томчић Свети Сава – за
 6. Светлана Баковић Шеста – за
 7. Петар Панић Дванаеста – за
 8. Данијела Лазаревић Четрнаеста – уздржана
 9. Драгана Николић Свети Сава – за

10. Снежана Алексић Четврта – за

11. Сања Благојевић Дванаеста – за

12. Маја Црномарковић Осма – за

13. Предраг Станојев Филолошка – за

14. Синиша Вукадиновић Десета – уздржан

15. Даница Пејчић Петнаеста – за

16. Радмила Биговић Филолошка – за

17. Биљана Савић Прва – за

18. Вера Бошковић Прва – за

19. Милош Клашња Осма – за

20. Ђорђе Ђурић Трећа – уздржан

21. Мирослав Маркићевић Седма – уздржан

22. Татјана Богојевић Седма – уздржана

23. Слађана Харчиновић Обреновац – за

24. Слађана Которчевић Обреновац – за

25. Ана Велимировић Обреновац – за

26. Ирена Радојичић Спортска  – за

27. Нада Мандић Свети Сава – за

28. Радосав Николић Спортска – за

29. Топаловић  Душанка Четрнаеста- уздржан

30. Вујасиновић Жељка Четрнаеста – уздржана

31. Весна Грубор Осма – за

32. Зоран Буљугић Дванаеста – за

33. Милица Кокотовић Седма – уздржана

34. Миодраг Сокић  Прва – за

35. Стефан Мијушковић Лазаревац – уздржан

Декларација о заједничкој синдикалној сарадњи ФБГ- а, СПРВ-а и Форума београдских основних школа – једногласно усвојена

Миодраг Сокић – Ви имате текст декларације у материјалима. Милица и ја смо били пре две недеље у Новом Саду са колегиницом Иваном Бошњак. Тамо смо се састали са председником СПРВ Миланом Трбовићем, Мирко Радета испред Новог Сада и колегиница представник ФБОШ-а. Нисмо хтели ништа да потпишемо, већ смо хтели да свако од синдиката добије верификацију од својих чланова. Желео бих  да гласамо данас о потписивању тог споразума. Имамо данас овде једног представника ФБОШ-а, њихова скупштина се састаје тек касније, али они се слажу.

Избор чланова Надзорног одбора ФБГ-а

За чланове Надзорног одбора, на предлог чланова Скупштине, једногласно су изабрани :

 • Мирослав Маркићевић (Седма)
 • Ђорђе Ђурић (Трећа)
 • Светлана Баковић (Шеста)

Бојан Ристић – желео бих само да Вам честитам на овим одлукама, које сте донели демократично. Јако ми је драго што сте сви учествовали у одлучивању. Мислим да су вам те ствари засениле неке друге важне ствари, којима би Форум требало да се бави, као што је реформа школства. Зорица Благојевић, моја колегиница и један од оснивача Форума, која данас није са нама и ја смо урадили пројекат, који је 2007. године добио одобрење у Бриселу. Он се сад реализује преко Завода, а у њему учествују професори из школа и људи са Универзитета. Ради се на три нивоа и требало би да се кроз нови пројекат, који ће бити у 2012 и 2013. години реализован, уведу промене у општем средњем образовању. Утицаће на будуће опште и стручне матуре у складу са модерним стандардима. Очекује се да подигнемо проценат деце у гимназијама до 40% са садашњих 21%. Све је то један процес и радићемо на томе. Форум је истицао важност тих стандарда и наметнуо их Националном просветном савету. Сада када сте решили ова статутарна питања, треба да се посветите поново овим важним стварима. Желим Вам много више од 15 година успешног рада.

Top