Home >> Друштво >> Школски клубови ничу широм Србије

  • Коментари су искључени на Школски клубови ничу широм Србије
Школски клубови ничу широм Србије

Родитељи и наставници се удружили да побољшају образовање

Да би пружили својој деци најбоље образовање, родитељи и наставници удруженим снагама покренули су пројекат „Партнерски за образовање“.

Већ крајем марта биће основана и Национална асоцијација родитеља и наставника са циљем да се побољша квалитет образовања. Током презентације одржане у Београду представљен је рад школских клубова родитеља и наставника који су основани у 54 школе у 11 градова Србије ради унапређења сарадње на релацији родитељ-наставник-школа, која је често препозната као препрека на путу ка квалитетном образовању.

Неке од главних тема којима су се родитељи и наставници партнерски бавили јесу: ефикаснија превенција вршњачког насиља, промоција толеранције и одговорног деловања, развој креативности, подизање нивоа безбедности у школама и увођење интерактивне и мултидисциплинарне наставе.

– Клубови представљају „мале лабораторије“ које препознају конкретне проблеме и креирају решења усмерена на унапређење услова и креирање квалитетних програма за децу. Клубови су простор који омогућава свим родитељима и наставницима да се ангажују на теме које сматрају битним за њихову децу и бирају начин како ће се укључити.

Родитељи представљају значајан ресурс школа, јер је реч о својеврсним професионалнцима који имају знања, вештине, контакте које могу ставити волонтерски у функцију унапређења квалитета и услова образовања. На нама је да дефинишемо начин како обезбедимо простор за њихово укључивање – каже Тања Азањац Јањатовић, представница Иницијативног одбора „Партнерски за образовање“.

Примењујући овај пројекат у школама у Новом Пазару, вршњачко насиље је смањено за 40 одсто.

– Информисањем да људи знају шта је и какве све врсте вршњачког насиља постоје, правилним развојем комуникације, толеранције, поштовањем разлика боримо се против вршњачког насиља, које је у експанзији – рекла је за „Блиц“ Зилха Крлић из Новог Пазара.

Школски клубови

Од почетка пројекта, који су покренули Фондација за отворено друштво и УНИЦЕФ, у марту 2016. године до сада кроз рад школских клубова у Новом Саду, Суботици, Новом Пазару, Чачку, Краљеву, Зрејанину, Сечњу, Лесковцу, Нишу и Београду укључено је више од 500 родитеља и наставника. Развој партнерских односа и обезбеђивање подршке за укључивање родитеља како у рад школе тако и у образовање сопственог детета, предуслови су за достизање модерног и квалитетног образовања и васпитања.

(Блиц)

Top