Home >> Друштво,Култура >> Школски дан на Сајму књига: Моћ бескрајног света маште

  • Коментари су искључени на Школски дан на Сајму књига: Моћ бескрајног света маште
Школски дан на Сајму књига: Моћ бескрајног света маште

Сајам књига у четвртак обележио традиционални Школски дан уз посету великог броја младих читалаца. Највеће гужве биле испред штандова „Чигоје“, „Креативног центра“, „Одисеје“, „Букленда“, „Вулкана“…

Сајамски четвртак, традиционални Школски дан, и ове године је у хале Сајма књига привукао реке малишана, који су се кућама – разасутим по целој земљи, враћали са кесама пуним књига.

Нашло се у тим кесама и школских приручника, али много више младих посетилаца сајма пожурило је на штандове издавача који се диче најновијим издањима хитова за децу и младе – фантастичних или тинејџерских трилогија, тетралогија, чак осмокњижја као у случају култне Џоан К. Роулинг, до књига аутора који су и сами тек закорачили у теен узраст.

Међу овим последњим, истичу се аутори новопокренуте едиције издавачке куће „Чигоја“ – четрнаестогодишњи Лука Караџулески са аутобиографским штивом „Емоција“ (које млади београдски писац потписује на штанду кад год му школске обавезе то допусте) и Јана Шевкушић, Лукина вршњакиња из Ужица, са књигом „Неозбиљно/Преозбиљно“.

„Креативни центар“, поред седмог и осмог дела серијала о Петсону, хит писца и илустратора Свена Нурдквиста, и књига домаћих писаца за децу, очекивано бележи огромну потражњу и за насловом „Стилске игре 2“ Симеона Маринковића и Душана Павлића, а (неочекивано?) и за књигом „Компјутери и програмирање за децу“ коју подједнако траже и родитељи, али и својим сликовницама. У петак ће са др Јагодом Јоргом, ауторком књиге „Дијета за тинејџерке – УПС!“ овог издавача, од 17 часова разговарати тридесет ученика фармацеутско – физиотерапеутске школе који су књигу прочитали.

Штанд „Вулкана“ запоселе су хорде тинејџерки чекајући потпис своје исписнице, средњошколке Марије Жежељ.

kul-sajam1

„Одисеја“ поред старијих наслова који се наново траже и ове године, огромно интересовање изазива као издавач серијала о Доктору Проктору неприкосновеног норвешког хит писца за све генерације, Јуа Несбеа, а сами младима препоручују „Коцкоград“ Иштвана Лакатоша, али и књиге из трилогије о Бартимеју које се продају за само стотину динара.

У „Букленду“ издвајају „Стубове српске духовности“, али и књиге Радивоја Раше Попова, пре свега нову „Дете као загонетка“.

Овенчана наградом за дечју књигу године је антологија „Најлепше песме за децу“ коју је приредио Ненад Симоновић, а објавио „Танеси“, али и „Лола – пас детектив“ Уне Бабић (издавач „Интерпрес“). Код „Лагуне“ се може наћи нова, („умањена“) варијанта Змајеве ризнице, коју је у „Вулкановом“ издању илустрацијама улепшао Боб Живковић.

Редови за Харија

СВАКАКО најмање изненађење је јагма за осмим делом, или додатком седмокњижју о Харију Потеру, које је Џоан К. Роулинг написала у форми драмског текста. Небројени школарци су нестрпљиво отварали своје примерке књиге „Хари Потер и уклето дете“ на само корак до штанда „Евробука“. Овај издавач бележи велико интересовање и за остале делове ове култне саге, али и за књиге из серијала о Џерониму Стилтону.

За паметније

Писац Урош Петровић је био звезда дана.

– Четвртак је ретко кад у години најлепши дан у недељи, али на Сајму књига сигурно јесте – каже нам Петровић:

– Малишани који држе књигу у руци имају некако паметније очи и то се види већ на први поглед. Зато, није ни чудо што деца која читају имају за трећину већа постигнућа у школи и у животу.

„Вечерње новости“ се успешно представиле на сајмовима књига и медија

Сајам књига је својеврсни културни антипод медијима – каже Зоран Љ. Николић, који се на штанду „Новости“ два сата дружио са читаоцима потписујући им примерке својих „Београдских прича“, једног од издавачких подухвата наше куће.

kul-sajam-zoran

– Неколико деценија се константно сурвавамо у духовном смислу, али то не осећамо, јер се тај процес лагано продубљује из године у годину, а да смо у њега упали одмах на почетку транзиције, половина нације би намах пала у депресију, а друга половина би извршила самоубиство. Овај сајам није питање нечијег профита или промета, него очајнички, грчевити покушај једне нације да се ишчупа из пакленог загрљаја бизарности којом је медији тероришу.

И у четвртак, петог сајамског дана, несмањено је било интересовање посетилаца за актуелни „Крст на крижу“ Ратка Дмитровића.

На Сајму медија се на штанду листа „Новости“ појавио Радош Бајић, један од најпопуларнијих драмских уметника Србије, коме је ТВ серија „Село гори, а баба се чешља“ апсолутни рекордер по гледаности, а управо се снима и наставак.

kul-sajam-rados-bajic

– Дошао сам на Сајам медија на позив „Блица“ и био на њиховом штанду, али када сам видео преко пута да наступају и „Вечерње новости“, дошао сам код својих старих пријатеља. Срце ме је довело овде – каже, за „Новости“, Бајић. – Не могу да видим драге пријатеље а да не свратим код њих. У Србији кад неко неће да сврати код пријатеља, онда нешто није у реду. Оно што је „Село гори, а баба се чешља“ у телевизијском свету, намењено најширој гледалачкој популацији, то су међу писаним медијима „Вечерње новости“. Као и ова серија, и „Вечерње новости“ се баве очувањем националног идентитета.

Најбољи „Клио“ и „Лагуна“

Награду за издавача године добиле су издавачке куће „Клио“ и „Лагуна“, у чије име су признања примили Зоран Хамовић и Дејан Папић (на слици). Награда за издавачки подухват године, по одлуци чланова жирија Сајма књига, равноправно је припала књигама „Путописи“ Григорија Божовића (Завод за уџбенике), „Србија, градови, општине и насеља“ Стевана М. Станковића („Службени гласник“ и „Православна реч“).

kul-sajam-nagrad

Награду за дечју књигу године поделиле су „Најлепше песме за децу“ коју је приредио Ненад Симоновић („Танеси“) и „Лола – пас детектив“ Уне Бабић („Интерпрес“).

Посебно признање за допринос у области науке добили су „Хришћанство и ислам“ Владете Јеротића („Арс либри“), „Михајло Пупин – највећи хришћанин међу научницима“ (Фондација Младен Селак и „Препород“) и „Херменеутика као политика“ Стенлија Розена („Академска књига“).

Представљено 7. коло едиције ИЦ Матице српске

НА 4.400 страница, са делима 13 писаца која је приредило 11 врсних познавалаца, у 10 књига, седмо коло капиталног издавачког пројекта Десет векова српске књижевности су представили Миро Вуксановић, директор ИЦ Матице српске, и професори Славко Гордић и Радивоје Микић.

Феномен „Националне класе“

kul-sajam-goranОбимну монографију „Национална класа“, коју је приредила Маја Медић, је на штанду Филмског центра Србије потписивао редитељ Горан Марковић, чијем опусу је посвећена ова књига.

– Када сам видео монографију, прво сам се уплашио, јер још нисам тежу књигу држао у рукама, па ми се наметнуло питање, није ваљда да сам све ово ја урадио – рекао је Марковић за „Новости“. – Некако све то призива некакву идеју о крају, што ја никако не бих желео. Ипак, Маја Медић ми је обећала да ће урадити и допуњено издање.

Утисци о сајму

Вида Огњеновић: Загрљај књига

kul-sajam-anketa-3Сајам је за мене доживљај и догађај, а његов континуитет доказ је тога да је криза у нама, а не у књигама. Ових седам дана најбоље сведоче о томе да су катастрофичари измислили да ће књига пропасти. Ту су и стари читаоци али и њихови десетогодишњи наследници који грле кесе пуне књига. За мене је ово сајам загрљаја књига.

Драгољуб Мићуновић: Нада за културу

kul-sajam-anketa-2Сајам књига једна је од ретких манифестација која улива мало наде за нашу културу. Осећам велико, нескривено дивљење према нашим издавачима који успевају да нам, у оваквим условима, представе најзначајнији део светске продукције. Треба подржати издаваче и књиге и неговати Сајам као институцију.

Жикица Симић: Долазим стално

kul-sajam-anketa-1На сајам књига долазим сваке године и нисам желео да изневерим ту традицију. Када је реч о незаобилазном рокенролу, овог пута сам купио књигу коју сам тек пре неки дан видео у књижари – „Речник заљубљеника у рокенрол“ Антоана де Кона из едиције Речника заљубљеника „Службеног гласника“.

(Новости)

Top