Home >> Друштво,ПКУ,Синдикат,Часопис >> Школске управе: Тамо где коза чува купус

Синдикати немоћни у покушају да спрече директоре школа у незаконитом управљању слободним радним местима

Школска управа Београд: Синдикати преварени

За српско образовање поразна је чињеница да начелници школских управа (којих у Србији има 17 и које су директно подређене министру и његовим помоћницима) не могу да контролишу законитост рада директора школа, а у исто време, баш преко истих тих школских управа, пљуште наређења о запошљавању по страначкој и личној вези.

Током септембра 2012, на иницијативу београдских синдиката просвете,  у Школској управи Београд одржана су два састанка представника свих репрезентативних синдиката образовања Београда (ССШБ, ФБГ, ФБОШ, БСОШ, СОБ и „Независност“) са начелницом Школске управе Београд Горданом Цветковић.

Сврха састанака била је успостављање контроле рационализације у београдским школама и поштовање Посебног колективног уговора, како би се спречиле махинације приликом запошљавања нових радника и исказивања технолошких вишкова. Начелница је обећала да ће Школска управа Београд формирати заједничку радну групу са синдикатима у ту сврху.

Међутим, састанци су протекли у неочекивано испразној дискусији, у којој синдикати нису добили никаква уверавања да Школска управа може учинити било шта како би спречила незаконито сакривање радних места и запошљавање нових радника. Радна група уопште није формирана, него се подразумевало да је радна група једнака присутнима, што само по себи већ довољно говори о искрености намере начелнице. Она је на састанку једино успела да објасни да она уствари нема овлашћења да надзире процес рационализације и да директори школа не морају да послушају њене директиве.

За српско образовање поразна је чињеница да начелници школских управа (којих у Србији има 17 и које су директно подређене министру и његовим помоћницима) не могу да контролишу законитост рада директора школа, а у исто време, баш преко истих тих школских управа, пљуште наређења о запошљавању по страначкој и личној вези. Синдикати се заиста налазе у септембарском небраном грожђу, чувајући од козе купус и од вукова овце.

Посебна прича су листе вишкова и потреба које се ажурирају у Школској управи Београд – аљкаво, без концепције, без провере, без контроле, без валидације. Већина директора школа пријављују нетачне и лажне податке, више од половине директора београдских школа их игноришу, многи од њих завршавају послове моћника из Министарства просвете. Листе нису јединствене у свим школским управама. Тако, у Београду се прати историја вишкова у последњих пет година, у Крагујевцу само од претходне године, а у Крушевцу се гледа датум запослења на почетку каријере.

2Comments

  1. гром каже:

    Joooooooooooooooooooj! К’о да смо јутрос са дрвета сишли!

  2. Daki каже:

    Posledice ovakvog kupusarenja ubrzo će biti vidljive. Više od toga, biće pogubne! Neprincipijelni, nezakoniti i nemoralni proboj pojedinaca preko raznih partijskih i rodbinskih veza u prosvetni sistem uneo je neopisivo nezadovoljstvo i nemir u kolektive. Kada se dodatno prepozna nemotivisanost za pedagoški poziv, neiskustvo, pa i neznanje, činjenica da su „probijači sistema“ bogom dati za „državne jasle“, može se zamisliti koliki je gnev onih koji godinama unazad vode borbu da se krhka kula obrazovanja potpuno ne uruši.
    Prosvetna inspekcija je talog najmutniji. U svojim nazovi stručnim zapisničkim odgovorima vređaju inteligenciju profesora. Otprilike, mi ne znamo da čitamo zakon, a o tumačenju da ne govorimo. Sve poltronske šuše, kako direktor kaže, kako direktor da izjavu, kako pomoćnici nalože, a nezadovoljnim profesorima se direktno rugaju. Kažu, ne znaju grdni šta pišu profesori u prijavama, to je da pukneš od smeha! Dakle, naša prosvetna inspekcija vidi u nama polupismeni svet koji nema šta tu da se buni. Šta ima da gleda ono što nije za gledanje! I šta profesori znaju o tesnoj većini na kojoj je jedan pomoćnik ministra izgleda doktorirao!

Top