Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Школска управа Београда са директорима школа и синдикатима

  • Форум
  • Коментари су искључени на Школска управа Београда са директорима школа и синдикатима

У понедељак и уторак Школска управа Београд организовала је састанке са општинским активима директора школа на територији Београда. Тема је била распоређивање технолошких вишкова.

 

 

Уредно су позвани и сви синдикати просвете, тако да је свакој сесији учествовало по неколико синдикалних представника.

 

Директори: Боље је било кад смо могли да примамо кога хоћемо!

 

Директори школа (они који су дискутовали) су углавном инсистирали на проблемима које имају приликом преузимања вишкова, да многи позвани не желе да раде, да су вишкови „најгори кадар“, да не могу да организују наставу, па чак и да је неправедно што се не запошљавају млади људи „који одоше у иностранство“! Неки су инсистирали да им се врати ингеренција да сами запошљавају нове људе, тј. да се од листи вишкова одустане!

 

Синдикати: Мора се смањити запошљавање у просвети

 

Примедбе синдикалних представника углавном су дочекане са неповерењем и противљењем. Директорима се није свидело то што им је од стране синдиката замерено да нису на време пријавили листе, да већ примају нове људе на одређено време, да крију потребе, да немају комисије за одређивање технолошких вишкова, и т.д.

Тиме директори школа представљају својеврстан отпор у напорима Министарства просвете и синдиката да се спречи прекомерно запошљавање нових људи у школски систем, на уштрб запослених који губе часове.

У основним и средњим школама Србије ради 112.000 извршилаца, али на само75.000 „целих“ радних места. То значи да око 37.000 наставника нема пуну норму, а многи раде са само 20% радног времена. Тренд запошљавања није заустављен, у многим школама се повећава број запослених са непуном нормом, док се у другим школама примају нови наставници.

 

Top