Home >> Друштво >> Школска униформа, засад, није обавезна

  • Коментари су искључени на Школска униформа, засад, није обавезна
Школска униформа, засад, није обавезна

Коментар ФБГ: Као и многе информације које стижу из кухиње министра просвете Шарчевића, и ова је неистинита! Не да неће 2000 школа увести униформе, већ је велико питање да ли ће тај број школа премашити бројку 50! Г. министре, имајте милости кад обмањујете јавност! 


Скоро 2.000 школа уводи униформе за ђаке

Нова школска година почиње за петнаестак дана, а ђаци појединих школа у клупе ће сести као некада, у школским униформама. Док министар просвете најављује да ће у питању бити ђаци више од половине школа у Србији, прецизан број није познат, а цео пројекат у значајном броју школа није отишао даље од идеје.

Kад првог септембра зазвони за час, у учионицама у близу 2.000 школа у Србији разнолика одећа можда више неће бити дозвољена. Можда, јер то су само резултати анкете коју су родитељи попут Лене прошле године попуњавали.

Поред свих силних издатака, које ја имам као мајка двоје деце која су у школи, и трећег који ће већ следеће године бити, ја тај издатак не могу и не желим да приуштим.
Kолико ће их заиста бити, нити како ће процес увођења изгледати није познато, јер од кад су родитељи попунили анкету, униформе више нико није помињао.

“Мислим да је цела прича магловита и ја сам сад потпуно збуњена свим тим што се појављује у медијима и том причом о увођењу, кад од те анкете ништа дуго није ни урађено”, каже мајка двоје основаца Лена Никовић.

За министра који је идеју униформи први изнео на сто, ствари иду својим током. Према његовим речима, увођење једнообразне одеће у школе није обавеза. Засад.

“Ми смо се договорили да од 1. септембра крене један број школа који се изјаснио, а то је око 55 одсто школа. Остали ће имати прилику да то сукцесивно уводе, али ћемо за једно две године имати прилику да то буде обавезно”, објашњава министар просвете Младан Шарчевић.

Директорка школе у којој униформе неће бити уведене каже да та проблематика захтева сложен дијалог и јасне планове, чега засад није било.

Због тога, најава министра да ће униформе једног дана свакако бити обавезне јој више личи на директиву, него на позив на разговор.

“Не делује да има дијалошку форму. Могуће је да се ту најављује нешто што министар сматра да треба да поприми законску форму. Док год закон, односно неки правилник није донет, ми томе не приступамо као према некој теми која нам је на дневном реду”, рекла је Татјана Вукадиновић, директорка Гимназије “Светозар Марковић” у Новом Саду.

Kад тема стигне на дневни ред, једно је сигурно – униформе неће плаћати држава, већ или школе, или родитељи, или спонзори. Министар у новом намету не види – ништа спорно.

“Деца свакако иду обучена у школу. Знате, неки родитељи имају паре да купе џип и дуксеве од по 200 евра, и онда је стварно питање да ли држава то треба да преузме на себе, рачунајући њен БДП”, сматра Шарчевић.

Без обзира на то, Шарчевић каже – ако су родитељи у школама у сиромашним местима попут Босилеграда или Kњажевца успели да се снађу за куповину униформи, за оне из других места питање је само – да ли их желе.

(Зелена учионица)

Top