Home >> Образовање,Окружење >> Сколково: Пројекат школе из будућности

„Глас Русије“:

Стручњаци фонда „Сколково“ су изабрали концепцију школе, која ће бити саграђена у руском иновационом граду. За звање победника борило се преко 200 ауторских група. Пројекат ће представљати базу за стварање школа нове генерације у Русији.

У основу система предшколског и школског образовања биће уткана концепција, коју је израдио међународни колектив. Приликом израде пројекта аутори се нису ослањали само на научна истраживања и закључке научника. Пре свега, треба да буду оправдана очекивања родитеља, уверен је руководилац ауторског колектива академик Руске академије наука Алексеј Семјонов:

Желимо да направимо концепцију за ствараоце, за школе, за професоре, за наставнике, а још више за научнике који ову концепцију пишу. Наравно, желимо да испунимо очекивања родитеља. Уколико их упитате (без обзира да ли је то скупа анкета или разговор с комшиницом) за њих ће главни бити срећа и здравље деце, разумевање међу генерацијама и схватање онога што се дешава у школи.

Још једна важна идеја пројекта је стварање школе за широк круг деце. Школа у Сколкову ће бити предвиђена за ученике различитог нивоа. На почетку у други круг конкурса нису прошли пројекти у којима се акценат стављао на рад само с високо мотивисаном децом. Издвајање једних ученика на фону других представља тенденцију и проблем у руској школи, сматра руководилац групе за развој школског образовања у Русији Исак Фрумин:

Открили смо неке тенденције које су нас ражалостиле. Вероватно их има две: то је сегрегација деце и све већа неједнакост. Ово сведочи о томе да се школски систем не супротставља природним процесима диференцијације друштва и реализује моделе школа-гета, који су на Западу доказале своју погибељсност за социјалну структуру пре отприлике 30 година. Самим тим школски систем депрофесионализује знатни део наставничког кадра наводећи наставнике на најпростију педагошку одлуку – премештање детета које не може да изађе на крај с оптерећењем у другу школу.

У школи „Сколково“ се предлаже примена индивидуалног приступа и профилска обука од млађих разреда. Наставници ће се узимати најбоље руске и иностране педагошке и образовне развојне стандарде. Такође, школа ће представљати информациону средину, технички модерно опремљен простор.

По плану школа треба да постане део културне средине града. Међутим, пројекат засад постоји само на нивоу идеје. Детаљни програм његове реализације написаће аутори концепције-победника и међународни стручњаци. Они ће притом анализирати 26 пројеката финалиста на конкурсу.

Ђаци који заврше ову школу ће касније моћи да се упишу у Сколковски институт науке и технологије или да посећују Отворени универзитет Сколково, који ће такође бити изграђени у иновационом граду. Програм обуке и истраживања стартује 2014. године.

Top