Home >> Образовање >> Школе запошљавају психологе отпуштају домаре
Школе запошљавају психологе отпуштају домаре

Од јесени део ненаставног особља постаће технолошки вишак, а посао ће добити више стручних сарадника. Синдикалци тврде да би око хиљаду радника одржавања могло да остане без радног места

 

У ОСНОВНИМ и средњим школама радиће од јесени 155 психолога више, најавио је недавно министар просвете Младен Шарчевић. Са друге стране, биће мање теткица, домара, ложача и другог ненаставног особља. У Унији синдиката процењују да ће чак хиљаду домара и ложача остати без посла, када се примени нови правилник о финансирању, који је Министарство послало свим школама.

Према речима Стевана Јурића из Уније, управо мањак домара, а посебно ложача, представља највећу опасност, јер ће довести до ситуације да котлови за грејање у школама остану без надзора, што може да буде опасно.

– Правилник није правио разлику између школа према врсти грејања – каже Јурић. – Онај ко има даљинско грејање, њему ложач не треба, наравно. Али, рецимо, једна школа из Крушевца има матичну градску школу, једно издвојено одељење са котлом и две сеоске школе са укупно 18 пећи у учионицама. Нови правилник каже да све то треба да одржавају и ложе два човека.

Јурић каже да је синдикат своју рачуницу о прекобројнима у школама направио на узорку од 400 школа, које су чланице Уније. Испоставило се да ће највише „настрадати“ домари и ложачи, врло мало теткице, а да ће заиста бити повећан број стручних сарадника – психолога, педагога, логопеда.

У Министарству потврђују повећање броја стручних сарадника и то због јачања превенције насиља у школама. Њихов број је, подсећају у Министарству просвете, изменом истог правилника био смањен 2016. године, што је, објашњавају, „умногоме отежало укупне напоре на решавању проблема вршњачког насиља“.

– Присуство већег броја стручних сарадника неопходно је и због новина које смо увели или су у току припреме, попут каријерног вођења ученика или националног испитивања образовних постигнућа ученика – кажу у Министарству просвете. – Основним школама омогућено је ангажовање додатних 38 библиотекара, за колико се умањило право на ангажовање у средњим школама. С обзиром на то да постоје велике неусаглашености Правилника о финансирању основне и Правилника о финансирању средње школе, намера нам је била да, колико је могуће, уједначимо критеријуме који постоје за ангажовање запослених.

Извор: Новости

One Comment

  1. E каже:

    Radnike zamenjuju „dangube“.Potrebne zamenjuju „besposleni“.Te strucne sluzbe znaju sta treba drugi da rade a neznaju sta je njihov posao.

Top