Home >> Друштво >> Школе широм Србије од јесени у новом руху

  • Коментари су искључени на Школе широм Србије од јесени у новом руху
Школе широм Србије од јесени у новом руху

Коментар ФБГ: Претенциозан и патетичан извештај, преписан из Брозове ТВ архиве. Време дешавања: ту негде, око 1954. „Школе – велика градилишта“, „широм Србије“, „у новом руху“… И, на крају, министар Шарчевић лично се хвали да је све ово он урадио, а пре њега нико није урадио ништа! 


Обнавља се око 300 школских установа током распуста

Док су ђаци на распусту, школска дворишта су велика градилишта. Обнавља се око 300 школских објеката, а новац су обезбедили министарства просвете и правде, Јединица за управљање пројектима и Канцеларија за јавна улагања.

Нова школа дуго се чекала у Кривој Феји крај Врања. Ђаци су до сада учили у просторијама рудника, па су нестрпљиви да седну у нове клупе. Кажу да им се свиђа како су је направили. Ту је и нада да ће нова школа оживети село.

„Ми смо се 2012. много мучили у руднику, тамо где смо радили, ово много значи, много ће бити лакше и за децу и за раднике и за читаво село, вратиће се ваљда ту млади да живе и биће много боље“, каже помоћни радник у ОШ „Краљ Петар Први Ослободилац“ Миодраг Димић.

После четири деценије, Основна школа „Љупче Шпанац“ у Белој Паланци добија ново рухо. Обнова је вредна готово 84 милиона динара.

„Ради се комплетна реконструкција, замена столарије, фасаде, уређење фискултурне сале, партерно уређење, спољно уређење, тако да ћемо добити један комплетно нов објекат“, каже председник општине Бела Паланка Горан Миљковић.

У реновирање Основне школе „Соња Маринковић“ у Суботици уложено је 48 милиона динара. Учење ће бити лакше, удобније и топлије.

Миладин Маравић, заменик директора ОШ „Соња Маринковић“, каже да су им до сада просторије биле много хладне.

„Увек кад се мери, температура буде 12 степени, готово смо прекидали наставу. Сада је све то замењено новом ПВЦ столаријом, биће баш школа за 21. век“, каже Маравић.

Ружни ђачки тоалети постају прошлост, кажу надлежни, захваљујући улагањима из четири извора која су већа од претходних.

„Кад се сви ти милионски износи у динарима саберу, то је близу четири милијарде динара, што ја не знам да ли је деценијама уназад било у прилици да се уложи у школство. Приде, у ово не улази разна опрема, скоро 1.600 рачунара које ћемо ми у току јесени усредсредити“, каже министар просвете Младен Шарчевић.

У наредном периоду, приоритет ће бити изградња фискултурних сала, јер још има школа у којима тај проблем није решен.

(РТС)

 

Top