Home >> Синдикат >> „Школе претварају у агенције за лизинг јефтине дечије радне снаге“
„Школе претварају у агенције за лизинг јефтине дечије радне снаге“

Слога: Предложен Закон о дуалном образовању озакониће експлоатацију дечијег рада

Удружени синдикати Србије „Слога“ изразили су данас забринутост због појединих одредби из нацрта Закона о дуалном образовању, по којем ће средњошколци морати да раде 35 сати недељно код послодавца и заузврат бити плаћени 50 одсто минималне цене рада за „продуктиван рад“.

„Уколико се овакав закон донесе и усвоји без јасно дефинисаних норми и прецизирања шта је то ‘продуктиван рад’, на које се послове односи и на који обим, бојимо се да ће Србија бити прва земља у Европи која ће увести и озаконити експлоатацију дечијег рада“, наводи се у саопштењу и позива Министарство просвете да се „не игра будућношћу деце у Србији и да одмах повуче такав нацрт“.

У саопштењу се наводи да ће ако остане такав, закон отворити пут злоупотреби, јер по Закону о раду, пуно радно време запосленог износи 40 сати недељно, док би за децу оно износило 35, односно пет сати мање недељно или један сат мање дневно.

„Уопште нас не би изненадило да сутра неко од послодаваца на једног свог запосленог, рецимо у трговини, грађевинарству или угоститељству, под изговором ‘образовања и праксе’ упошљава по десетак средњошколаца за пола минималца на најтежим пословима, а школе нам се претворе у агенције за лизинг јефтине озакоњене дечије радне снаге“, наводи се у саопштењу.

(021/ПКС)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Tako je. Pored prosvetarske, ropske radne snage, i naša deca će to postati. Dok mi prosvetara nimalo nije žao, sami su krivi što su se nabili u mišje rupe, i zabili glavu u pesak, vredni su svakog prezira, dece mi je žao, a žao mi je i onih koji će zbog dečje ropske radne snage ostati bez posla. Jedini spas je bekstvo iz ovog kazamata, što ja mojim učenicima odavno poručujem.

Top