Home >> Друштво >> Школе лажирале резултате матуре

Коментар ФБГ: Хоће ли и ове године, као и ранијих, представници Министарства просвете негирати тврдње ФБГ које се односе на преписивање: ко, где и колико преписује на „малој матури“?

У више од 80 школа у Србији наставници оцењивачи лажирали су резултате завршног испита, сазнаје Блиц.

Мотиви да то учине били су разни, додаје Блиц, од тога да се школа што боље покаже, до оних да су се додавали бодови рођацима директора.

Контролу спровођења завршног испита спровео је Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, а пропусти су уочени у школама у Новом Пазару и селима око Новог Пазара, Врању и селима око Врања и у Тутину.

Цео списак школа које су лажирале резултате достављен је Министарству просвете.

Извор „Блица“ у том министарству каже да су наставници у појединим школама исправљали тестове тако што су додавали и одузимали бодове ученицима како су хтели, нетачне задатке су оцењивали максималним бројем бодова или су за задатке који носе један бод, оцењивали са три бода.

Школе у којима су направљени груби пропусти припадају школским управама Краљева и Лесковца, а начелник Школске управе у Краљеву Жарко Милосављевић за „Блиц“ је потврдио да је у појединим школама било пропуста.

„Блицов“ извор из Министарства просвете додаје да су мотиви за лажирање резултата били различити. Било је случајева да је повећаван број бодова како би у каснијем рангирању школа била међу најбољима. Било је примера где је директор лично наложио да се његовом детету матуранту повећа број бодова.

У малим срединама, где се сви познају, додаје исти извор, било је чак и случајева да су наставници одузимали деци бодове због сукоба с њиховим родитељима.

(Прес)

Top