Home >> Друштво >> Школама стиже 5.000 компјутера због информатике

  • Коментари су искључени на Школама стиже 5.000 компјутера због информатике
Школама стиже 5.000 компјутера због информатике

Укупно 3.300 рачунара из кредита, 550 плаћа Министарство

ШКОЛЕ у Србији добиће 5.000 нових компјутера, како би све имале потребне услове за увођење информатике као обавезног предмета. Део компјутера отићи ће у образовне установе које их сада уопште немају, а остатак у школе којима је потребно рачунарско појачање. До краја маја интернет ће стићи у баш сваку школу у Србији, мада је већина и до сада била „на мрежи“.

Прошле године информатика није постала обавезан предмет у петом разреду основне школе, јер је Национални просветни савет такав предлог одбио, процењујући да школе нису довољно опремљене. Сада је план усвојен, информатика постаје обавезна, а у школама су техничке припреме у току.

Школама ће интернет обезбеђивати АМРЕС, Академска мрежа Републике Србије. Они су задужени за мрежу до објеката, а даље ће систем одржавати школе.

– Укупно 2.800 учионица већ је, у оквиру пројекта „Дигитална школа“, опремљено компјутерима и унутрашњом интернет-мрежом – објаснио је Бојан Радић, из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, члановима НПС на последњој седници.

– Тек седам одсто школа мораће да се додатно „каблира“, како би биле покривене интернетом. У целој Србији само 11 школа нема никакву интернет-конекцију, а само једна неће бити опремљена до септембра. То је Гимназија у Неготину, у којој су у току грађевински радови, па су замолили да се увођење интернета одложи до завршетка радова.

У целом школском систему недостаје укупно 2.700 компјутера. Ово је број, каже Радић, који је потврђен тако што су школе три пута анкетиране. Укупно 3.300 рачунара биће набављено средствима кредита Европске инвестиционе банке. Део опреме стићи ће из донација, а 550 рачунара за најугроженије школе набавиће Министарство просвете.

– У току је јавна набавка компјутера вредна 23 милиона динара. Додатних 26 милиона динара Министарство просвете потрошиће на обуку наставника – објаснила је Весна Недељковић, помоћница министра просвете.

Како би систем функционисао током целе године, осмишљено је одржавање опреме на три различита нивоа. Први је на наставницима, који су дужни да проверавају да ли су исправни мишеви и тастатуре, а компјутери укључени у струју. Како Министарство просвете тренутно нема у буџету средства за поправке компјутера, предвиђено је да локалне самоуправе током ове године сносе трошкове сервисирања. Касније ће трошак за компјутерски сервис бити предвиђен у буџету. За трећи, администраторски ниво проблема на просветној мрежи биће задужено 20 ИТ стручњака, који ће радити на нивоу целе Србије. Они ће моћи да из своје канцеларије, уласком у систем сваке школе, отклоне проблеме.

Мало администратора

ПРЕДСЕДНИК Националног просветног савета сумњичав је према тврдњама да ће у школама све бити спремно до септембра, како би се већи број ђака укључио у наставу информатике. Каже, о свему се говори у будућем времену. Он је критиковао, између осталог, и чињеницу да ће само 20 систем-администратора бити задужено за одржавање система у 1.300 школа.

(Новости)

Top