Home >> Синдикат >> Скандали: Шеста београдска, Шумарска краљевачка…

УСПРС – СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА КРАЉЕВО

СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ШУМАРСКА ШКОЛА – ФОРУМ

С А О П Ш Т Е Њ Е
ШТРАЈК  УПОЗОРЕЊА У КРАЉЕВУ – 24.04.2012

ЏЕЛАТИ СЕ БУНЕ – ЖРТВЕ СУ ПОЧЕЛЕ ДА КУКАЈУ

Најављени  штрајк упозорења данас је реализован у 18 краљевачких школа. Повод је  незапамћени  мобинг и безакоње у Шумарској школи у Краљеву.

Захваљујемо се овим путем свим колегама које су имале довољно разумевања за неподношљиву  ситуацију у којој смо се нашли. Краљево је још једном показало солидарност.

Све је  ескалирало  након  јучерашње конференције за медије. Најдраматичније је наравно било у Шумарској школи. Директор и руководство школе кренули су са невиђеним притисцима на чланове Уније, али и на чланове другог школског синдиката – Независност, који не желе да буду злоупотребљени. Колеге из овог синдиката се приморавају да дају подршку директору под изговором „заштите интереса и угледа школе“. Дакле они који проговоре о корупцији и злоупотребама наводно руше углед школе, а они који су школу увели у безакоње су њени заштитници!?

Још једном апелујемо на одговорне људе из Министарства просвете да не затварају очи пред евидентним проблемом и учине напор како би се ова мучна ситуација најзад превазишла!

24. април:

ШТРАЈК ЗБОГ ДИРЕКТОРА ШУМАРСКЕ ШКОЛЕ

Краљевачки просветни радници, чланови Уније синдиката просветних радника Србије, сутра ступају у штрајк упозорења – па неће одржати први час у преподневној, као ни први час у поподневној смени. Они траже да се у најкраћем року смени директор Шумарске школе, Зоран Николић, који већ дуже време, прети и уцењује заполене просветне раднике ове образовне установе, како би ћутали о малверзацијама које се дешавају око полагања испита ванредних ученика у Шумарској школи. Унија синдиката тражи и да се у Шумарску школу уведе принудна управа. Уколико не буду испуњени ови захтеви просветара, они ће ступити у потпуну обуставу рада у понедељак, 30. априла.

 

17. април:

Градски одбор УСПРС – Краљево

Извршни одбор Унија – Форум Шумарска школа Краљево

САОПШТЕЊЕ

ШУМАРСКА ШКОЛА КРАЉЕВО – МОБИНГ И БЕЗАКОЊЕ

Апел који упућујемо јавности плод је огорчења и револта великог броја запослених радника Шумарске школе у Краљеву који свој посао обављају честито, одговорно и крајње професионално. Они не желе да љага због несхватљивих размера корупције и бахатости падне на њих и њихове породице. И поред свих покушаја руководства школе да прикрије истину, лош глас који се вртоглаво шири, школу и запослене довео је у веома непријатан положај.

У прилог овоме говоре налази надлежних државних органа који су вршили надзор и истрагу у школи:

1. Просветна инспекција је утврдила да се при организацији ванредних испита не води законом прописана документација.

2. Пореска управа је утврдила да је школа при организацији ванредних испита утајила порез који са приспелим каматама износи 3.580.000,00 динара.

3. Више јавно тужилаштво у Краљеву 09.02.2012.г. подигло је оптужницу против директора Шумарске школе у Краљеву г-дина Зорана Николића којом се дотични терети да је злоупотребом службеног положаја прибавио себи имовинску корист која прелази износ од 1.500.000,00 динара.

Атмосфера у школи је неподношљива. Притисак на све који не желе да учествују у овоме је несхватљив,а претње и уцене постају свакодневница. По налогу директора неподобне колеге се прате, прислушкују, снимају и дискредитују на сваки начин. У ову сврху се злоупотребљавају чак и ученици школе. Двоје колега је добило отказ, али су захваљујући судској пресуди и одлуци школског одбора враћени на посао. Ево каква шиканирања поједине колеге и колегинице трпе од стране појединаца из руководства школе зато што су јавно проговорили о свему:

– …Једнога дана пресрео ме је испред школе и обрато ми се агресивно највулгарнијим речима: ,, ја ћу бити веће говно од вас, само се буните, дахтаћу вам за вратом убудуће… После тога креће голгота. Поједини ученици инструисани крећу да ме зову и прете у пола три ујутру, да ме пљују, да ме вређају…“

Други колега сведочи:

– …Претио ми је и пред ђацима. Отвори учионицу, провири унутра, упери прст према мени, маше њим и каже: „Запамтићеш ме добро. Видећеш шта ће да ти се деси.“ И то све због тога што сам на огласну таблу у канцеларији окачио налаз просветног инспектора који налаже школском одбору да преиспита одговорност директора Зорана Николића због низа неправилности у вођењу просветно педагошке документације и записника са ванредних испита којих уопште нема…“Ово су само нека од многих документованих сведочанстава.

Шумарска школа је државна установа, а не приватно власништво било ког појединца и групице привилегованих. У изградњи имиџа и успеха школе учествовале су генерације ученика и запослених пре нас, као и сви они који данас улажу несебичан труд да деци пренесу одређена знања,али и да тој деци буду пример и узор морала и одговорности.

Министарство просвете је о свему у више наврата подробно обавештено. Наивно смо веровали да је кршење закона довољно да министар реагује и предузме одговарајуће мере из његове надлежности, како би рад Шумарске школе вратио у законски оквир.

Пошто се то није десило позивамо га овим путем јавно да у интересу деце и запослених најзад предузме конкретне потезе и спречи даљу агонију.

16.04.2012.год.

Градски одбор УСПРС – Краљево

2Comments

  1. lazi каже:

    Sve same lazi, u kraljevu ne strajkuju skole , clanice Unije. U Sumarskoj skoli od 100 zaposlenih, samo 20 trazi smenu. zar sindikat stiti radnike strajkom? sta rade sindikati sa budzetskim novcem i kako direktora osudjuju pre suda/ i sta ako se utvrdi da je nevin?

    • Анонимни каже:

      MOLIMO GOSPОDINA KOJI UREDJUJE SAJT DA NE PRENOSI LAZI. MORAL I ODGOVNOST TREBA DA SE ISPITA U UNIJI. UNIJOM RUKOVODE JEDAN PENZIONER(SKROBONЈA) KOJI PLJACKA PROSVETNE RADNIKE I POMOCNIK DIREKTORA CACANSKE GIMNAZIJE ZVANI VINJAK.

Top