Home >> Друштво >> Скандал у „Краљу Петру Првом“

ПРЕСС: НЕКО ЋЕ ЗА ОВО МОРАТИ ДА ОДГОВАРА – ДВЕ ГОДИНЕ СА СИДОМ УЧИО ДЕЦУ, НА КРАЈУ ИХ ЗАРАЗИО ТУБЕРКУЛОЗОМ
Директорка морала одмах да пошаље учитеља на преглед
Огорчење – Бесни смо, ако директорка не буде смењена, поднећемо кривичну пријаву, најављује Драган Петровић у име свих родитеља деце из одељења 2-1


Директорка београдске ОШ „Краљ Петар Први“ морала је учитеља М. М. (63), који је две године крио да има сиду и на крају 14 деце заразио туберкулозом, да пошаље на здравствени преглед оног тренутка када је видела да му није добро, тврде огорчени родитељи, али и сви остали саговорници Пресса.
Родитељи и поједини наставници оптужују учитеља да је морао да се повуче, баш као што се сада из болнице неће враћати на посао, али сматрају да је највећа одговорност свакако на директорки Милки Бошков. У Министарству просвете потврђују да једино директор има овлашћење да пошаље запосленог на лекарски преглед уколико посумња у његово здравствено стање.
Огромна неодговорност
С друге стране, учитељ М. М. је за Пресс признао да има сиду, али је истакао да никада није угрозио ниједно дете. Рекао је да колегама и родитељима није открио да има вирус зато што није било начина да некога зарази, а није желео да направи панику.
Отац једног ученика из одељења 2-1 Драган Петровић у име осталих родитеља истиче да је проблем у томе што је учитељ месецима долазио болестан у школу, а нико од надлежних није реаговао и да је резултат такве неодговорности то што је 14 малишана инфицирано клицом туберкулозе.
– Бесни смо на одговорне у школи. Постоји морална одговорност учитеља због тога што је болестан долазио у школу, а затим и школе, пре свега директорке. Ако је не смене, поднећемо кривичну пријаву – истиче Петровић:
Он каже да је већ дуго била јавна тајна да је учитељ ХИВ позитиван, али да нису желели да га дискриминишу због тога.
– Нико није постављао питање због тога, јер су сви претпостављали да је он добар, учен и паметан човек који ће сам да реагује и повуче се ако то буде било потребно како би спречио да се деси ово што се сада дешава.
Једна од наставница, молећи да јој не помињемо име, рекла нам је да је М. М. месецима долазио видно болестан у школу и да су му колеге небројено пута рекле да мора да иде код лекара и због себе и због деце, али да он није желео да слуша:
– Једино је директорка могла да му наложи да оде на преглед. Она је, међутим, свакога дана гледала како једва ради и хода, а није реаговала. Седела је до њега и на дану школе, немогуће је да није видела колико му је лоше.
Законска овлашћења
У Министарству просвете кажу да директор школе није надлежан да процењује здравствено стање просветног радника, јер за то није стручан, али да има законско овлашћење да пошаље свог запосленог на лекарски преглед уколико посумња у његово здравствено стање. Уколико запослени одбије да се подвргне лекарском прегледу, престаје му радни однос.
Председник Етичког одбора Србије др Слободан Савић истиче за Пресс да учитељ М. М. није требало да се повуче са посла зато што је ХИВ позитиван, јер има право на рад.
– Можемо говорити о кривичном делу преношења заразне болести само уколико се он тако понаша да доводи својим поступцима друге особе које не знају да је ХИВ позитиван у могућност да добију тај вирус. Када неко ради у школи са децом, нема начина да им то пренесе. Уосталом, ако су му сви они говорили да иде код лекара зато што се осећа лоше, а он није желео да послуша, требало је да га одговорни у школи, претпостављам да је то директор, натерају да оде код лекара – наводи др Савић.
Директорка: Ово је шокантно
Директорка Милка Бошков није желела да говори за Пресс, али је касније дала изјаву Тањугу у којој тврди да није знала да је учитељ М. М. већ дуже инфициран вирусом ХИВ-а и да он никада није одлазио на боловање.
– Сазнала сам из медија, ово је шокантно. Неистина је да сам га болесног гурала у аутобус. Тај учитељ и још две колегинице су без мог знања, у приватној режији водили децу. Нисам знала ни где иду. Ово је све инструисано. Ово све што се дешава за мене и део колектива је скандалозно. Доста је било нарушавања ауторитета ове школе. Родитељи могу да ме туже, све је доказиво на суду – рекла је директорка.

Top