Home >> Друштво >> Синдикати здравства, мењајте ове људе!

Синдикати здравства, мењајте ове људе!

Коментар ФБГ: Када чита овај чланак, читалац мора да се запита да ли су г. Савић и г. Илић доње изјаве дали у својству представника синдиката или гласноговорника Владе РС. 

Нека читалац просуди да ли су изјаве двојице „синдикалаца“ синдикалног или политичког карактера. Ми мислимо да посао представника синдиката није да објашњавају, појашњавају и одобравају реченице министара већ да се боре за остварење циљева синдиката. Ипак, чак и ако се делимично слажу са њима, дужни су да и даље критички указују на аспекте који се тичу неиспуњених права запослених који су их бирали.

А сигурно их нису бирали да се удварају властима и да читамо њихове хвалоспеве о „заједничком успеху репрезентативних синдиката и Министарства“, и најаве нових запошљавања (као да ће их они сами спровести!).

Синдикати здравства, мењајте ове људе:


(„Блиц“ / 18.10.17):

Синдикати задовољни повећањем плата у здравству

Представници репрезентативних синдиката у здравству задовољни су повећањем плата од 10 одсто и констатују да је оно у овом моменту реално

Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Зоран Савић каже да је то номинално повећање од седам одсто у односу на 2014.годину и да је договор са Министарством здравља био да се сукцесивно повећавају плате у здравству из године у годину.

„Договор са Министарством је да се не иде на енормно повећање у овом тренутку већ да се сукцесивно повећавају плате из годину у годину како би у наредном периоду дошли до плата које би биле највеће у окружењу. Наравно говоримо о запосленима у јавној служби“, казао је он.

Савић је подсетио да је здравство 2015. добило повећање од три одсто, прошле пет процената, а да је за наредну годину најављено повећање за 10 одсто, што значи да ће номинално повећање у односу на 2014., пре умањења зарада, бити седам одсто.

Указује и да синдикати са представнциима Министарства здравља имају редовне састанке, да се осим повећања зарада разговара и о положају запослених у здравству, улагању у опрему, пријему нових кадрова, специјализацији.

„У овој години сукцесивно ће бити запослено 2.500 здравствених радника и одабрано више од 1.000 специјализација, што ће допринети растерећењу постојећег кадра у здравству“, нагласио је Савић.

Председник гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“ Зоран Илић каже да је најављено повећање плата у здравству заједнички успех репрезентативних синдиката и Министарства.

„Успели смо да убедимо људе да зависимо од реалног сектора, они који издвајају за здравствено осигурање“, рекао је Илић указујући да је приликом смањења плата била тешка ситуација, али да су запосленима објаснили да ће им се једог дана вратити примања и да ће добити и повећање.

„То повећање ће од нове године бити седма одсто номиналне вредности у односу на 2014.. Наравно да као синдикати нећемо стати на томе, тражићемо сваке године повећање плата у здравству“, казао је он.

Илић је, такође, подсетио на велика улагања у здравство у протеклих неколико година, те да ако се тако настави, како каже „види светло у тунелу“ и да очекује у наредном периоду бољитак у здравству.

Top