Home >> Синдикат >> Синдикати: Запосленима у образовању повећати плату 15 одсто
Синдикати: Запосленима у образовању повећати плату 15 одсто

Министар просвете Младен Шарчевић сагласио се са предлогом три репрезентативна синдиката образовања да плате у просвети буде повећане 15 одсто.

Рекао је да ће први део повећања бити у јуну 2017, а други део у четвртом кварталу 2017, саопштили су данас синдикати.

У саопштењу Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије и ГСПРС Независност наводи се да је јуче на састанку са министром договорено да се хитно поправи материјални положај запослених у образовању са другим, трећим и четвртим степеном стручне спреме, све до трајног решења њиховог материјалног положаја кроз повећање коефицијената или цене рада.

Додаје се да су синдикати тражили повећање плата у износу од 15 одсто, како би просечна плата по повећању била нешто изнад просечне плате у Републици Србији, до увођења јединствене цене рада за све запослене у будућем систему платних разреда.

„Министар се сагласио са предлогом и истакао да ће се први део повећања реализовати у јуну 2017, а други део у четвртом кварталу 2017 године“, пише у саопштењу.

Синдикати су навели да је непосредан повод и даље неповољан укупан материјални положај запослених у образовању: просечна плата свих запослених у Србији исплаћена у фебруару 2017. износи 46.990 динара, а у образовању 42.146 динара, што је изузетно мало, имајући у виду да у образовању ради више од 80 одсто запослених са високом стручном спремом.

(Блиц)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    La*ov Šarčević se „saglasio“ da će da poveća plate. I moja baba se „saglasila“ da je beba, ali je ipak baba. JEL ON NEŠTO POTPISAO, pogotovo što je prethodno izjavio da nikad ništa ne bi potpisao u interesu prosvetnih radnika, a na nedaj bože, štetu vrhovnog vođe, samo da nam on, jadan, ne bude gladan i žedan. U pravu je onaj tip, A GDE JE TU PEČAT I POTPIS. Ovu farsu sa preostalim sindikatima, ako tako mogu da se nazovu, Šarčević je izveo samo sa jednim ciljem, da diskedituje Uniju. Iako nisam član unije, iako mislim da ni oni nisu ništa naročito, pružam im punu podršku, jer su ovog puta, apaolutno u pravu.

Top