Home >> Синдикат >> Синдикати: Време за повишице

  • Коментари су искључени на Синдикати: Време за повишице
Синдикати: Време за повишице

Просечна зарада у Србији знатно нижа него у већини европских држава. Економски опоравак земље треба да прати и већи стандард запослених

Плате у Србији су на изузетно ниском нивоу, а о томе сведочи податак да је за куповину просечне потрошачке корпе у 2016. години била потребна 1,5 просечна зарада, која је прошле године износила 374 евра. У односу на просечну нето зараду у 2008. она је нижа за 28 евра или за 6,97 одсто.

Савез самосталних синдиката Србије сматра да су „успесима које је постигла Влада у последње две-три године створене реалне основе за значајније повећање зарада у Републици“.

– Спровођењем мера фискалне консолидације, што се најпре огледа у значајном смањењу буџетског дефицита, смањењу стопе незапослености, повећању стопе запослености и бројним другим позитивним резултатима, омогућено је да се континуирано ради на увећавању зарада и побољшању материјалног и социјалног положаја свих запослених у Србији – кажу у СССС.

Самосталци траже да економски напредак земље прати и пораст стандарда запослених, јер је то, не само начин да се смање неједнакости и сиромаштво, него и средство да се покрене привредни раст и опоравак у коме ће сви бити добитници.

– У односу на већину земаља централне и источне Европе, просечна нето зарада у Србији је знатно нижа – кажу у СССС.

Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката Србије, каже за „Новости“ да су они као синдикат тражили да се закон о привременом умањењу зарада и пензија стави ван снаге.

– Поднели смо захтев Уставном суду да се испита уставност овог закона и никада нисмо добили одговор – каже Цветановић. – Он има дискриминаторски карактер. Иако је донет привремено, још није укинут. Влада се хвали суфицитом, а плате се враћају само селективно, више или мање, а неки нису добили ни динара.

Он додаје да су они који највише пуне буџет највише оштећени и даље су на нивоу плата из 2014. Више од 80 одсто чланица Конфедерације имају плате испод просека. Наш саговорник наглашава да је зарада поштара 32.000, док медицинска сестра са ноћним радом прими око 35.000 динара.

– Невероватан пад стандарда мора да се заустави – каже он. – Сагласни смо да привреди треба да буду веће зараде, али не на начин да се крше колективни уговори у јавном сектору и њима умањују.

Није проблем рата, већ плата

Задуженост по становника у СРбији је 936 евра, док је просечна зарада 371 евро, показују подаци Кредитног бироа Удружења банака Србије (УБС).

– Грађани Србије нису много задужени – каже Верољуб Дугалић, генерални секретар УБС. – Није нама проблем рата, већ нам је проблем плата. Генерално гледано, не постоји повољан кредит када вам је просечна плата 371 евро. Ако је то просек, значи да око 60 одсто људи има зараду и испод тог износа – закључује Дугалић.

(Новости)

Top