Home >> Реформа,Синдикат >> Синдикати школа Београда

29. децембра 2011.

Јуче је у Београду, у свечаној сали Прве економске школе, у организацији Форума средњих стручних школа Београда, одржана трибина свих београдских синдиката образовања, на тему „Нацрт закона о средњем образовању и васпитању“. Присуствовало је око 80 представника школских синдиката из београдских основних школа, средњих стручних школа и гимназија.

Када је у питању синдикално деловање запослених у просвети у минулој деценији, Београд је сву своју енергију посветио организовању и помагању синдиката просвете у многим градовима Србије. У преко 50 великих штрајкова, београдске гимназије и средње стручне школе по правилу су биле узор многим колегама и школским синдикатима широм Србије.

Услед превирања у водећим синдикатима просвете у последње време – иступања неких београдских (ФБГ, СРПС) и војвођанских (СПРВ) синдиката из својих републичких централа, дошло је до потребе да се београдски синдикати просвете коначно поново окрену свом Београду и зато овај скуп, после много година, представља прекретницу у окупљању просветног Београда око заједничког циља: борбе за што квалитетније промене школског система и очување материјалног и статусног положаја, без обзира на припадност поједином синдикату.

Одлуке, које је овај скуп донео вечерас, биће објављене око 10. јануара. Тада ће надлежнима бити упућени захтеви и предлози у вези спорног Нацрта закона о средњој школи.

Вечерашњи скуп је протекао у конструктивној дискусији. Учесницима није било тешко да се сложе око кључних ставова, будући да су слични уводни скупови одржани већ четири пута током овог месеца, у три највеће средње стручне школе Београда, као и на седници Конференције гимназија Србије.

Присуствовали су представници свих београдских синдиката, а од челних учесника недостајала је само представница Гранског синдиката „Независност“ (за Београд) Ружица Тодић, која је била спречена да присуствује трибини.

Учеснике трибине је поздравио директор Прве економске школе Милибор Саковић.

Домаћин трибине био је Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда, а гости су били:

Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије

Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија,

Јасмина Станковић, председница Форума основних школа Београда и

Жељко Јанковић, представник једног значајног броја основних школа Београда чији је синдикат у процесу регистрације.

Top