Home >> Образовање >> Синдикати просвете о новом министру
Синдикати просвете о новом министру

 

Синдикати просвете: Искуство у образовању и стручност Шарчевића могли би донети нешто добро

 

БЕОГРАД, 10. август 2016. (gradskibiro.rs)

– Представници просветних синдиката оцењују да би Младен Шарчевић на месту министра просвете с обзиром на досадашње искуство у образовању и стручност могао донети резултате у том сектору.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић рекла је за портал Градски биро да је једна од основних разлика између одлазећег и долазећег министра то што је Шарчевић прошао све фазе спрског образовања.

“Није му стран начин рада у основној и средњој школи, као ни место директора образовне институције, државни и приватни сектор. Да ли ће и колико успети да своје знање и искуство имплементира у сиромашно и уморно српско школство, остаје да видимо. Његов оптимизам је свакако евидентан и желим му много добрих и утемељених одлука”, рекла је Јасна Јанковић.

Она је оценила да је покушај увођења нестраначке личности на место првог човека просвете, у претходној Влади био неуспешан.

“Срђан Вербић није оправдао очекивања запослених, између осталог и зато што са највишег места у држави није имао ни довољно подршке, нити разумевања”, навела је Јасна Јанковић.

Она је додала и да су очекивања од новог министра увек велика, готово нереална и да је тако и сада.

“Свакако, сви који раде у образовању желе да се не осећају грађанима другог реда. Дакле, побољшање материјалног положаја запослених, требало би да буде приоритет и министра просвете и читаве Владе. Рецимо да до краја његовог мандата не каскамо за републичким просеком”, навела је председница УСПРС.

Она је рекла да други приоритет мора бити нови Закон о основама система образовања и васпитања, који би ишао у корак са савременим светом, као и бољи услови рада, мања одељења и улагање у наставнике.

“Радује ме што је нови министар рекао нешто за шта се УСПРС залаже од оснивања, већ 17 година, а то је квалитет образовања. Циљ сваког добронамерно човека у овој земљи, сваког политичара и члана Владе, мора бити да наша деца знају више, могу више и ураде више, а да притом успемо некако да их овде и задржимо”, казала је Јасна Јанковић.

Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић рекао је за Градски биро да досадашње “неспорно искуство и стручност” Шарчевића могу бити “нешто сасвим добро и донети толико жељени квалитет.”

“Нови министар долази из приватног образовања и, ако буде развијао даље приватно образовање накарадно као што се оно развијало до сада, све ће нам пропасти, и државно и приватно. Са друге стране, његово досадашње неспорно искуство и стручност могу бити, ако нам се посрећи, нешто сасвим добро и донети толико жељени квалитет”, рекао је он.

Сокић је рекао да од новог министра просвете очекује самосталност у раду, да се бави мрежом школа, као и повећање издвајања за образовање.

Шарчевић на место министра просвете долази са места генералног менаџера Образовног система „Руђер Бошковић“.

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Taktika vam je katastrofalno loša. Zauzeli ste pozitivan stav, pre nego što je i došao na dužnost. Tu je trebalo, ODMAH, zauzeti oštar, negativan stav, pa nek on dokazuje, tokom svog mandata da taj stav nije zaslužio. Čitao sam njegove stavove, i to je uglavnom ovo novokomponovano baljezganje, kako će on da unapredi sistem, i tobože brigu o učenicima, a nijedna reč o bednim platama njihovih profesora. Nadam se da ovim nesrećnicima što rade u „Ruđer Bošković“ daje malo veća primanja, nego što Vučić daje nama ovu socijalnu pomoć. Ako sam dobro razumeo Vučićev sin ide u njegovu školu, a i treba da uvede svet gral srpskog obrazovanja, dualno obrazovanje, što takođe prija porodici Vučić. Ja mislim da ćete vi plakati za Verbićom.

Top